joi, 18 februarie 2021

Poet – simbol al Unirii și Omeniei - Grigore Vieru

 

Mila Șeremet

șef serviciu, Filiala „Transilvania”

 

Albinele se lasă

Pe florile din tei.

Se lasă ochii noștri

Pe floarea literei.

(Grigore Vieru)

     

Deschiderea spectacolului literar cu genericul „Stea de lumină, izvor nemuritor”, realizat în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru” a început cu poezia „Cartea” scrisă de Grigore Vieru. Participanți au fost  elevii clasei a IV-a „D”, îndrumați de dna profesoară Vioara Nichita. Prin acest spectacol am adus recunoștința regretatului poet, om, Grigore Vieru la cei 86 de ani de la naștere  pentru nestemata sa operă. Au fost familiarizați cu datele biografice ale maestrului graiului românesc și cu expoziția de carte „Sunt suflet din sufletul neamului meu”, o picătură din scrierile poetului. Elevii și-au demonstrat dragostea pentru marele patriot al neamului românesc prin poezie, postere, inimioare. Cu brio s-au descurcat cu însărcinarea: „Poezii rupte” (metoda folosită literatura prin joc). Grupați în patru echipe, prin tragere la sorți, au primit fiecare câte un plic în care se afla câte o poezie, dar fiecare rând era tăiat aparte. Condiția era, ca să aranjeze rândurile în ordinea corectă formând catrenele, dar contra cronometru. Prin metoda jocului de rol au fost recitate următoarele poezii: Cântec despre alb; Tu, iarbă tot ai mamă?; Puișorii; Unde fugi tu, valule.

Feedback-ul a impresionat prin improvizarea conferinței de presă a poetului Grigore Vieru cu ziariști de la TV VERS, TV Școala și TV MICUL GENIU. Un elev a avut marea onoare să fie în calitate de însăși poetul Grigore Vieru, alți elevi reprezentau posturile de televiziune menționate mai sus. „Poetul” a impresionat publicul prin renumita sa metaforă: „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. După salutul poetului au început să „curgă” întrebările:

-                     TV MICUL GENIU:  domnule Grigore Vieru, spuneți-mi vă rog, care este cartea dumneavoastră de suflet?

-                     Grigore Vieru: Cartea mea de suflet este Albinuța.

-                     TV ȘCOALA: maestre, de unde ați deprins ritmul poeziei?

-                     Grigore Vieru: Probabil de la cele două mori muncitoare, care erau mașina de cusut a mamei și moară, am deprins ritmul poeziei.

-                     TV VERS: Domnule poet, care a fost una dintre cele mai mari bucurii ale vieții dumneavoastră?

-                     Grigore Vieru: Am avut nu o singură, ci tocmai șase bucurii: Eram student și scăpasem de blestemata de boală de plămâni, care mă chinuise timp de trei ani; Apoi a fost bucuria primei mele cărți pentru copii „Alarma”. A urmat nașterea celor doi fii Tudor și Călin; Vestea conferirii titlului de membru de onoare al Academiei Române. Și propunerea candidaturii mele de către aceeași Academie Română la Premiul Nobel pentru Literatură.

A fost o activitate interesantă, elevii implicați în valorificarea opere lui Grigore Vieru au deprins abilități de comunicare. Au avut posibilitatea să-și exprime cu ușurință gândurile, ideile, sentimentele sau intențiile. Au redescoperit lumea minunată a operei lui Grigore Vieru.