luni, 8 februarie 2021

Suntem pentru un viitor prosper pentru copiii noștri (De ziua Siguranței pe Internet)

                                                                                                                                        Liliana Manoilova,

 bibliotecar, Filiala „M. Ciachir”

  Suntem aici pentru a ne aduce aportul la crearea lumii.

Altfel, de ce am fi aici?

Steve Jobs

Internetul joacă un rol din ce în ce mai important în societatea contemporană. El persistă în toate colțurile lumii dându-ne posibilitatea de a ne dezvolta. Online poți afla ultimele știri, poți asculta nelimitat muzica preferată, poți descărca și lectura cărți, ziare, reviste, poți privi desene animate sau filme și multe altele. Toate fiind posibile de acasă. Prin intermediul rețelei mondiale shopping-ul online este mai plăcut ca oricând. Achitarea facturilor se face și ea cât ai zice pește.

Tot internetul ne oferă posibilitatea de a cunoaște oameni noi, de a lega și menține prietenii. Comunicarea cu semenii din orice colț al lumii e doar un click de buton. Niciodată nu a fost învățământul mai captivant ca în era tehnologiilor. Acum toți au posibilitatea nelimitată de a studia o limbă străină, de a urmări un blog, de a găsi informație utilă la orice temă. Au fost create numeroase activități pentru copiii de toate vârstele pentru a dezvolta și oferi diverse posibilități noilor generații. Amatorii de călătorii pot cu ușurință să găsească oferte turistice potrivite pentru a-și petrece sejururile.

Internetul devine din ce în ce mai integrat în viața noastră, pentru unii reprezentând deja o bună parte a acesteia. Concluzia este că  rețeaua dată este necesară și foarte utilă, mai ales dacă știm cum să o utilizăm corect. În acest scop, recomandăm respectarea următoarelor reguli:

1. Nu folosi aceeași parolă pe mai multe conturi, și schimă-le regulat la câteva luni.

2. Nu transmite niciodată persoanelor necunoscute date personale detaliate, atât în mediul online cât și în cel offline.

3. Dacă în timpul comunicării online există persoane care te fac să te simți incomod, blochează adresa acestora.

4. În loc de poza ta, folosește un desen ca poză de profil.

5. Comunică doar cu prietenii sau persoanele cunoscute.

6. Nu accesa link-uri sau fișiere expediate de persoane străine. Acestea pot conține viruși, imagini sau filme indecente.

De ziua Siguranței pe Internet îndemnăm și promovăm precauția pe rețelele de socializare întru evitarea supunerii la riscurile online. Suntem pentru un viitor prosper pentru copiii noștri.