vineri, 19 martie 2021

Francofonia

 

Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Francofonia este un fenomen de propagare a culturii și civilizației franceze pe calea studierii limbii franceze în țările care constituie și reprezintă acest  sistem-proces de asimilare galică. E vorba de multiple state, regiuni, localități de diferit nivel administrativ teritorial. Cunoașterea limbii franceze se produce pe calea demersului educațional în licee, instituții superioare de învățământ, alte instituții sau tipuri sau modalități de formare sau școlarizare din țară, prin activități literare, științifice sau culturale etc. Francofonia se fundamentează pe actul fortificat și masiv de studiere a limbii și culturii franceze întru prosperare lingvistică și culturală adecvată a țărilor în care se produce acest act de manifestare civilizațională. O limbă se cunoaște și se menține în forma sa de grație cu suportul și contribuția temerară și nemijlocită a profesorilor, savanților, scriitorilor și alți promotori - vorbitori de calitate și performanță a acestei limbi. Acest fenomen se produce, evident, grație implicării fundamentale a acestor artizani ai Francofoniei.

Limba franceză provenită din latina vorbită, se transformă, sub influența mai multor factori, puțin câte puțin până ajunge a fi o limbă nouă, distinctă de norma latină.

Primul document în care apare un text definit ca francez este Les Serments de Strasbourg. El datează din anul 842. Mai multe limbi au apărut și au evoluat din limba latină pe teritoriul zis francez astăzi: langue d’oc la sud, langue d’oîl la nord și franco-provençal-limbă intermediară. Dar fiecare dintre aceste limbi a trecut și a suportat multiple transformări/intervenții dialectale. Spre sfârșitul secolului XX asistăm la o relansare sau deșteptare a limbilor regionale. Prin urmare asistăm aici la o formă de multilingvism francez. Limba franceză, pe parcursul anilor, a debordat totdeauna depășind, astfel, strictele frontiere a statului național francez.

În anul 1880 proverbialul geograf Onésime Reclus inventează cuvântul Francofonie pentru a desemna ansamblul de populații care utilizează în actul de comunicare verbală limba franceză. Pot fi distinse patru cadre regionale particulare ale Francofoniei: țările cu limba franceză maternă din Europa și Canada francofone; statele creole unde franceza este a doua limbă, dar descendentă; țările cu limba franceză oficială sau limbă de uz, preponderent în coloniile franceze, țările cu limba franceză – limbă străină privilegiată, în unele cazuri din Europa centrală sau orientală.

În diferite timpuri franceza a jucat un rol internațional deosebit. Bunăoară limba Marii Britanii după cucerirea normandă, limba literară model din Europa Evului Mediu, unde Marco Polo vine cu o scriere, în această limbă, despre călătoriile sale, limba culturii europene pentru epoca clasicismului.

Contextual, exact din aceste considerente, limba franceză este definită ca fiind limba demersului de culturalizare de pretutindeni de către marea parte a aristocraților din țările Europei centrale și orientale, iar astăzi rămâne a fi o limbă privilegiată în Republica Moldova și în România.

Viitorul Francofoniei constă indubitabil în globalizarea proceselor de promovare a multilingvismului și în capacitatea de fortificare a proceselor de comunicare pe fundament inter cultural,  destinate unui număr masiv ( mai mult de 100 milioane de oameni) de vorbitori performanți ai limbii franceze, exceptând persoanele cu capacități modeste în acest sens.