marți, 16 martie 2021

Jovialii: binedispuși și gata de glume

 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Dacă un om râde din tot sufletul, înseamnă că e un om bun.” afirmă marele scriitor rus F. Dostoievski.  Oamenii întotdeauna au fost fascinați de râs. Există numeroase studii despre acest fenomen, iar unele dintre ele au scos la iveală câteva lucruri destul de interesante. Cercetătorii susțin că oamenii au râs înainte să poată vorbi. Ei cred că râsul a fost folosit ca un mod prin care oamenii puteau să relaționeze unul cu celălalt cu milioane de ani înainte de a-și dezvolta puterea pulmonară pentru limbă.

Un aforism spune că râsul fără pricină denotă lipsa de intelect. Alte proverbe din înțelepciunea popoarelor lumii susțin într-un fel această afirmație. La noi, de exemplu, se spune: „Prostul se cunoaște ușor. După cum râde. Dar mai ales de cine râde”;  „Râde ca prostul de pomană”, „Prostul râde fără să știe de ce”, „Prostul râde și de ce își aduce aminte”. „La un car de proști tot atâtea proverbe. Că de proști îi plină lumea! ” ș.a. Sunt câteva din proverbe la acest subiect, dar înțelepciunea populară nu are limite, chiar dacă mințile luminate, oamenii de știință, adică acei cu patru ochi, sunt cu totul de altă părere. Ei afirmă, cât se poate de serios, că omul fericit sau bucuros se manifestă în diverse modalități, între care, un loc de cinste, îl ocupă indiscutabil râsul.  O analiză a tipurilor de râs, de altfel ar fi și foarte greu, dacă nu chiar imposibil, pot afirma, fără riscul de a greși, că există nenumărate feluri sau forme ale râsului, dar dintre cele deja afirmate pot să spun, că râsul poate fi autentic, poate fi fals, poate fi sarcastic sau radios, poate fi prostesc sau aluziv etc. Câteva exemple ar putea fi aduse și din tagma râsului imitat, așa ca râsul care te pălește, râsul trenului, râsul durerii, râsul care dă din aripi, râsul mut sau râsul care pornește greu. Dacă analizăm râsul, în funcție de modul în care el se obiectivează, acesta poate îmbrăca haine diferite, precum hăhăit, chiuit, chicotit, hohotit, hlizit ș.a.  Așa că râsul sau când te umflă râsul, chiar și fără motiv, e semnul sănătății sufletești și al puterii de viață, dar și descătușării, eliberării de emoții negative.

Cu două secole în urmă, în unul din tratatele științifice, se menționa că: „Din toate mișcările corporale, ce zguduie corpul și sufletul, luate în ansamblu, râsul e cel mai sănătos. El e prielnic digestiei, circulației sângelui, transpirației și insuflă putere de viață întregului organism uman”.

 Pe lângă multiplele și diversele servicii în bibliotecă, se simțea nevoia  unuia care să descrețească, pe cât e posibil, fruntea utilizatorilor, în special a copiilor dădăciți, corcoliți, dar și apostrofați, mustrați, avertizați, amenințați... obosiți și suprasolicitați de problemele pe care sunt puse în cârcă lor încă de la începutul vieții, probleme ce țin în mod direct și de universul intim, neexplorat, imens al copilăriei. Un serviciu pentru copilul amuzant, vesel ca vremea cea bună … o oază de lumină și pace într-un secol grăbit, poluat, dar și de perioada dificilă  în care înotăm până în prezent, provocată de această pandemie sufocantă și sinistră. Poate chiar în aceste momente ar fi potrivită o degajare mintală, o abatere de la tensiunea creată de lecțiile online care sunt calificate împotmolite în platformele de: Zoom, Meet etc. sau  chiar eșuate din lipsa tehnologiilor informaționale.

„Lăsa-ți copiii să zâmbească, să se bucure de viață!” Acesta este scopul proiectului „Jovialii”, lansat anul trecut,  în mare parte o selecție de bancuri făcută chiar de copiii care au participat la prima ediție. Aceste bancuri constituie glume despre copii și părinți, care apar tot timpul din relația lor care este o sursă inepuizabilă, dar și cele cu animăluțe, care unii se recunosc sau le asociază cu comportamentul lor.  Nu lipsește nici expresia profundă a spiritului popular, sănătos, viguros, pe care s-a ținut și se mai ține lumea, care a rezistat, de milenii, războindu-se în modul cel mai pașnic cu lăcomia, egoismul, zgârcenia, naivitatea omenească  și alte metehne incurabile, foarte și foarte multe la număr. Oamenii simpli din popor, puși în situații din cele mai surprinzătoare, îi stânjenesc pe adversarii lor cu vorba înțeleaptă izvorâtă din judecata dreaptă și sănătoasă.

Proiectul „Jovialii”  e ceia ce vine să-i abată pe copii de la bancurile banale, perimate, de prost gust, pe care ei le aud, involuntar sau trăgând cu urechea , din gura celor „cu părul lung și mintea scurtă”.

Copiii au tot dreptul să se bucure de viață, să uite de supărare, să se recreeze și să râdă din toată inima, râsul fiind leacul cel mai indicat pentru sănătatea și buna lor creștere. Sufletul se cuvine să fie descătușat, deoarece între ciocan și nicovală nu-ți mai vine a râde și-a zâmbi. Însă, precum leacul nu-i cu sacul și râsu-i cu măsură, implicarea lor directă în acest proiect e bine venită, chiar indicată pentru dezvoltarea spiritului umoristic și a creativității.

Tot începutul e greu  ne avertizează un proverb din înțelepciunea populară, dar lucrul bine  început  e pe jumătate făcut ne consolează altul.  Începutul fie cum o fi, sfârșitul să fie bun, afirmă un alt dicton, căci se știe că râde acel, care râde la urmă. Oricum cine râde e sănătos, cred că nu mai contează când o face: la început, la mijloc sau la urmă...

Deci, râdeți, copii, dar nu le interziceți nici la cei mari să se veselească și ei cât le-o pofti inima! Deci, nu uitați că acest proiect e doar începutul, mai bine zis, proiectul trebuie dezvoltat, completat cu idei  umoristice, pe care urmează să îl dezvoltăm împreună. Tot ceia ce provoacă zâmbetul, râsul, hohotul sănătos, trebuie și se cuvine să se regăsească într-un asemenea proiect creat de Biblioteca „Ștefan cel Mare”.

Deci așteptăm cu nerăbdare și cu cea mai mare răbdare mesajele voastre cu idei, cu bancuri, pătăranii, întâmplări, poezii satirice și umoristice etc.