luni, 22 martie 2021

Poezia – melodia sufletului

 Natalia Corghencea, șef sector,

Centrul Academic Internațional Eminescu

 „Poezia este căsătoria realității cu idealul, în sufletul poetului”. Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poezia este melodia sufletului, melodie ce te face să visezi, să evadezi într-o altă realitate, să meditezi, și totodată să înțelegi ce a vrut să zică poetul, care a compus-o. De Ziua Internațională a Poeziei, pe 21 martie am omagiat POEZIA, online la Centrul Academic Internațional Eminescu, împreună cu clasa a III-a „A” de la Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, elevii doamnei Stela Chicerman, clasă cu profil teatral. Ei au fost informați despre prezența în calendar a unei asemenea zile, Ziua Internațională a Poeziei, care declarată de UNESCO începând cu anul 1999 este sărbătorită în fiecare an, în lumea întreagă.

Împreună cu elevii am numit numele mai multor poeți renumiți, apoi copiii au ghicit chipurile poeților prezentați într-un poster realizat cu prilejul acestei zile importante. Ne-am oprit un pic la chipul poetului George Topârceanu, pentru a afla cine este acest poet și prin ce s-a făcut remarcabil, de ce anume el? Deoarece în aceeași zi cu Ziua Internațională a Poeziei marchează 135 de ani de la naștere. Elevii au ascultat câteva fragmente din „Balada unui greier mic” și au înțeles că în clasele mai mari îi vor studia opera mai aprofundat.

Au rămas plăcut surprinși de surpriza zilei. A acceptat cu plăcere să participe la activitatea noastră doamna Victoria Cotovici, poet amator, cadru didactic la Instituția de Educație Timpurie nr. 142.

Doamna Victoria le-a vorbit elevilor despre dragostea ei enormă față de copii, dragostea de viață și sigur față de mamă, dragoste ce a dat și dă rod în continuu la poezii frumoase apărute în mai multe cărți. Printre cărțile editate de către doamna Victoria Cotovici se numără mai multe: Despre anotimpuri, Pentru cei mici, La sfat cu viața, o ramură de vânt, Dor..., Copilărie fericită. Pentru a aduce la cunoștință elevilor creația doamnei Victoria, am rugat-o să ne recite câteva poezii, printre care și una foarte sentimentală Ce înseamnă-n lume mama, la care copii au fost îndemnați să-și asculte părinții mereu, căci eu sunt cei ce ne dau viață și toate celea. Dumneaei le-a mai dat copiilor  și un sfat, să citească cât mai mult, căci lectura este calea sigură spre cunoștințe.

Putem spune cert, că doamna Victoria Cotovici, e un poet care a reușit să pătrundă în lumea copilăriei, mai bine zis s-a întors acolo unde a fost și ea cândva, atunci când era copil și vedea totul în nuanțe viu colorate, pe care le redă foarte reușit pe hârtie.

Elevii doamnei Stela Chicerman fiind buni declamatori a poeziilor, se numără printre participanții mai multor activități organizate de către Centrul Academic Internațional Eminescu, atât fizic cât și online. Drept dovadă elevii ne-au recitat fragmente din poeziile preferate ale poeților: Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Dumitru Matcovschi, Iulian Filip.

De ziua sa, POEZIA, ne-a unit și a fost regină la Centrul Academic Internațional Eminescu  grație parteneriatelor frumoase cu instituțiile din comunitate.