vineri, 30 aprilie 2021

Arta de a vorbi frumos


Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”


Elementul de calitate care definește gradul superior de educație, de cultură și civilizație, bunul simț, cei șapte ani de acasă, respectul reciproc, bunăvoință ar putea fi sesizate la persoana care vorbește frumos și punctual și care își materializează gândurile cu măiestrie. Ținuta elegantă și grația expresivă în vorbire, alura, comportarea, intervențiile culturale sau discursurile savante etc. trebuie să învingă urâtul, bădărănia, nesimțirea, violența, incultura, răspândite atât de mult și peste tot.

Dacă ne dorim cu adevărat să trăim în echilibru, în armonie și bunăvoință, trebuie să cultivăm oamenilor trăsături pozitive, superioare prin calitate și performanță, dar să nu uităm și să vorbim, să ne exprimăm frumos.  Prin vorbire/exprimare adecvată, frumoasă, corectă, civilizată  și cuvinte cu grijă alese vom confirma zicala „Vorba dulce mult aduce!”.

Esențialmente afirmarea și negarea, certitudinea și îndoiala, resemnarea și revolta, admirația și disprețul - toate sunt creațiile reflecțiilor și cugetărilor omenești. Modul în care se comportă omul depinde în mare măsură de anturajul, de ambianța în care se află, de amabilitatea celor care comunică cu el. Un climat favorabil necesită pregătire prealabilă. Atunci e necesar să fim cât mai expliciți, mai convingători, cu argumentări bogate, riguroase și de valoare într-un stil mai atrăgător. Aceste caracteristici sunt concentrate în vechea artă, numită  retorica, care există deja de mai bine de 2 500 de ani.

Arta de a vorbi bine, convingător, emoționant, a fost definită de Eudor ca ceva ce reprezintă „puterea de a descoperi și exprimă într-un stil frumos tot ce e verosimil în orice fel de vorbire”.

         Termenul „retorica”  își are originea în limba greacă - ritoriki, în limba latină -  rhetorica, în franceză – rhétorique, semnificând în toate aceste limbi vorbirea meșteșugită, care are menirea de a convinge. Fiecare dintre noi este sigur că știe când și cum să vorbească sau se poate descurca bine la acest capitol. De fapt, ca să devii un bun orator, e suficient să ai darul vorbirii și evident să cunoști limba. Dar, deși cunoaștem și aplicăm normele limbii literare, comunicarea prin grai viu are nevoie de mult mai mult. În acest caz, sunt necesare sfaturi și sugestii, îndrumări și antrenamente zilnice a deprinderilor oratorice. Universul captivant al retoricii are menirea de a înlătura obstacolele din calea succesului dumneavoastră în comunicare.

În acest context, propunem cititorilor bibliotecii Retorica - cartea doamnei Silvia Grosu, doctor în științe istorice, profesor conferențiar.  Prezenta publicație are misiunea de a ne debarasa de preocuparea obsesivă a discursului ratat. Este un bun ghid pentru a ne ajuta în formarea abilităților necesare de a reuși prin cuvânt, deoarece cuvântul este cea mai eficace armă.

Această carte stă de mult timp pe rafturile bibliotecii și este un ghid pentru fiecare doritor de a cunoaște arta vorbirii. Ea are un scop bine determinat, având  menirea să dezvolte abilitățile de comunicare, de  a vorbi frumos.  Aici găsim elemente constitutive de bază ale retoricii clasice moderne, modalități accesibile de eficientizare a discursului retoric. Tot aici găsim tehnici optime de prezentare a discursului în fața publicului, exemple și modele utile pentru a încuraja și a stimula domeniul dat.

Lucrarea constituită din 12 capitole cuprinde definirea retoricii ca știință, retorica modernă, retorica în antichitate cu primele ei școli,  genurile și speciile retoricii, rigorile expunerii în public, tehnici și reguli de argumentare, calitățile indispensabile argumentelor, comunicarea nonverbală,  folosirea vocabularului adecvat și respectarea normelor gramaticale, figurilor de gândire, știința gesturilor și a mimicii,  perorația - aspecte foarte importante ale retoricii.

Cartea este un ajutor substanțial și destinată unui cerc larg de cititori.  Renumele, ca și autoritatea, este argumentul cel mai bun care ne obligă să apelăm  la această carte. Și nu uitați maxima lui Quintilian: „Poeții se nasc, dar oratorii se formează”.

Dacă adrenalina a ajuns la cote maxime, sunteți agitați, nesiguri, tremurați ușor, atunci administrați acest medicament, numit „Retorica” - nu are contraindicații și nu are efecte negative. Punând cuvântul potrivit la locul potrivit, succesul ne va fi garantat dacă vom apela la această carte și la multe alte cărți care sunt în colecția rețelei BM „B.P. Hașdeu”. Câteva recomandări le găsiți mai jos. Lectură superbă vă doresc.

1.      Biberi, Ion. Arta de a scrie şi de a vorbi în public / Ion Biberi ; Consiliul pentru Difuzarea Culturii şi Ştiinţei. – Bucureşti : Ed. Enciclopedică Română, 1972 . – 176 p.

2.      Crăciun, Claudia. Comunicarea persuasivă Retorica şi arta comunicării / Claudia Crăciun . – Chişinău : Elan Inc, 2009 . – 159 p. – ISBN : 978-9975-66-093-8.

3.            Grossu, Silvia. Retorica : Note de curs Silvia Grossu ; Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism şi științe ale comunicării. Catedra Comunicare. – Chişinău : Ed. USM, 2006. – 209 p. -  ISBN : 978-9975-9604-9-6.

4.      Livescu, Anca.  Despre dicţiune / Anca Livescu . – Bucureşti : Ed. Ştiinţifică, 1965 . – 127 p.

5.      Lucas, Stephen E. Arta de a vorbi în public / Stephen E. Lucas ; trad. de Miruna Andriescu . – Iaşi : Polirom, 2014 . – 405 p. - ISBN : 978-973-46-4197-0.

6.      Mihai, Gheorghe.  Retorica tradițională şi retorici moderne  / Gheorghe Mihai. –  București : All, 1998 . – 344 p. – ISBN : 973-571-237-7.

7.      Movilă, Mitu Retorică : Curs / Movilă, Mitu . – Iaşi : Chemarea, 1996 . – 152 p. – ISBN :
973-97130-8-4.

8.      Movilă, Mitu. Conceperea şi formele discursului : Retorică practică / Mitu Movilă. – Iaşi : Chemarea, 1999 . – 271 p. - ISBN : 973-9237-53-3.

9.      Retorică : Pagini alese . – Constanţa : Europolis, 2001 . – 217 p. – ISBN :
973-9430-89-9.

10.  Zaharia Filipaş, Elena. Retorică şi semnificație /  Elena Zaharia Filipaş. – Bucureşti : Paideia, 1993 . – 291 p. - ISBN : 973-9131-20-4.