vineri, 1 octombrie 2021

Biblioteca – sursă sigură de inteligență

 Lidia Cîssa,

bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

 


Chișinăuienii și anul acesta au avut parte de un septembrie inteligent datorită Campaniei „Fii deștept! Ia un card inteligent la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”! desfășurată cu mult entuziasm de către toate filialele ei. Campania a avut un scop nobil - de a atrage  utilizatorii, publicul din Chișinău în biblioteci care și-au deschis și mai larg ușile pentru a oferi fiecărui doritor cardul de acces gratuit, serviciile sale, a-i pune la dispoziție colecțiile sale bogate de cărți de tot genul și pe gustul și după necesitatea oricui.

Biblioteca „Hristo Botev” s-a încadrat activ în această Campanie utilizând până la maximum potențialul său. Astfel, în perioada Campaniei a organizat și desfășurat o gamă largă și diversă de activități. În primul rând, suntem profund recunoscători ambasadorilor bibliotecii noastre  care în mesajele sale  și-au exprimat dragostea față de carte, respectul față de bibliotecă și activitățile ei, îndemnând comunitatea din capitală să viziteze biblioteca, să obțină un card inteligent, pentru a avea acces liber la bibliotecă, pentru a face lectura cărților o deprindere permanentă, una frumoasă și utilă, deoarece din ele ne informăm de toate și învățăm a trăi. Printre ambasadorii noștri au fost profesori, doctori în istorie, doctori în filologie, învățători la clasele primare, elevi, pensionari, utilizatori de alte profesii.

Țin să menționez o activitate de amploare desfășurată în parteneriat cu Societatea Științifică a Bulgariștilor din RM - Conferința cu genericul „100 de ani de la plecarea în neființă a patriarhului literaturii bulgare Ivan Vazov” (21.09.2021), în cadrul Serviciului „Българско огнище”, având ca oaspete de onoare pe Excelența Sa Ambasadorul Bulgariei în RM, dl Eugen Stoicev. Comunicări interesante au prezentat dr. hab. în istorie Ivan Duminica, dr. conf. în istorie Elena Rațeeva, dr. în filololgie Nadejda Cara, dr. Vitalii Todorov, profesoarele dr. Liubomira Jacote, Snejina Vladimirova ș.a. Au fost prezenți utilizatori de etnie bulgară, precum și doritori de alte etnii. Activitatea s-a desfășurat, ca de obicei, într-o atmosferă degajată, prietenoasă, plăcută. Cei prezenți au aflat lucruri interesante despre Ivan Vazov, completându-și cunoștințele despre acest mare scriitor al Bulgariei.

A adunat o multitudine de utilizatori și Expoziția-eveniment intitulată „Oamenii de creație și Limba Română” dedicată celor 30 de ani de la Proclamarea Independenței RM. Cu interes au asistat și participat la acest vernisaj moderat de distinsa Doamnă, poeta Renata Verejanu elevii Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici”, Liceul Teoretic „G. Meniuc” din Chișinău, au recitat versuri, au interpretat cântece despre limbă, Patrie și neam.

Cu armonie și lirism s-a înscris în Campaniei și Medalionul muzical-literar „Език  мой роден, болгарски и вечен”, desfășurat la deschiderea festivă a Școlii Duminicale de studiere a limbii bulgare în cadrul Serviciului „Limba bulgară” cu participarea Ansamblului Etno-folcloric „Въгленче”, conduc art. Anna Pagur, unde a fost demonstrat și master-class-ul „Болгарско хоро” excitând publicul prezent cu dansuri bulgărești focoase.

Programul „În drum spre casă” a avut mare priză la elevii claselor I-II-a de la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”. În cadrul discuțiilor/dezbateri petrecute aici copiii au fost informați cu referire la responsabilitatea de a se deplasa singuri în stradă de la școală spre casă, de asemenea instruiți cum să evite pericolele din calea sa.

În cadrul Serviciului „Pasionați de lectură”, s-au bucurat de succes la preșcolarii de la Academia copiilor „FasTracKids” Ora de lectură cu lectura și conversația asupra poveștii „Privighetoarea” de H.Cr. Andersen - despre misiunea nobilă a  unui om de creație, unui artist  în societate, precum și discuția/dezbatere „Celebru creator de povești - H. Cr. Andersen” dedicată marelui  scriitor danez, mult iubit de copiii din întreaga lume pentru poveștile sale minunate. A trezit un viu interes și Ora de lectură Povestirea „Bicicleta” de Iu. Cârchelan - despre prietenie și ce o poate distruge. Pentru realizarea mai vioaie a activităților am folosit și jocuri distractive precum: „Beautifloor”, floarea cu proverbe,  avioane de hârtie cu cuvinte  ș.a.  Cu brio  au decurs discuția/dezbatere dedicată frumosului anotimp toamna „Pasăre de aur, toamna” și prezentarea de carte „Prieteni nedespărțiți ” de Silvia Ursache desfășurate pe platforma Zoom cu copiii de la Grădinița „Licurici” cu care de asemenea colaborăm  fructuos de mai mulți ani.

Un alt partener ferm al bibliotecii noastre este Liceul Teoretic „G. Meniuc” cu care colaborăm cu succes. În perioada Campaniei, cu elevii claselor a VI-a am desfășurat la bibliotecă discuția/dezbatere „File din istoria Chișinăului” dedicată aniversării a 585 ani de la înființarea orașului Chișinău în cadrul căreia elevii au aflat despre istoria întemeierii capitalei noastre, proveniența denumirii, străzile locurile istorice bulgare, din Chișinău, primari de etnie bulgară care au stat la cârma orașului, am vizitat împreună monumental „Piatra de temelie a or. Chișinău”.

 Colecția bibliotecii o promovăm, de asemenea, și prin recomandări de carte, atât pe cale verbală, prin articole pe blog „BiblioCity”, în presă, cât și prin filme video. Ași vrea să menționez unele din ele realizate în cadrul Campaniei : book trailer-ul cu recomandarea cărții „Familia mea și alte animale” de G. Durrell;  filmul video  despre cartea „Prințesa sub acoperire” de Connie Glynn recomandată de către elevele Pavaluca Diana de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” și  Cristea Lia de la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”; articolul „Un alt Ioan Gură de Aur ”, despre scriitorul Ioan Mânăscurtă și cartea sa „Citirea a doua, nu ultima” ș.a.

Au fost destul de activi și utilizatorii în etate, pensionarii care au frecventat Serviciul „CinemaParc” vizionând filme, însoțite de discuții despre operele literare ce stau la baza filmelor, despre scenarii și actori interpreți ai rolurilor principale. Au fost vizionate filmele: „Город ангелов”, „Принцесса специй”, „Козел отпущения”, „Пробуждение”. În fiecare zi de luni utilizatorii cu vârsta 50+ au beneficiat de informație necesară cu privire la însușirea calculatorului și accesarea Internetului în cadrul Serviciului „Connect plus”.

         Astfel, desfășurând Campania „Fii deștept! Ia un card inteligent”, am cuprins cu activitățile noastre diverse categorii de utilizatori - începând cu preșcolarii și terminând cu pensionarii, s-au înregistrat mulți noi cititori, s-au reîntors unii plecați de un timp. Suntem bucuroși că ne-a reușit să-i aducem pe mulți utilizatori la bibliotecă, sperăm ca ei să devină  fideli bibliotecii, ca cartea să ocupe un loc de cinste în viața lor, lectura cărților - o necesitate zilnică,  să-i convingem că biblioteca cu adevărat este Casa cărții și, la dorință, a doua casă a lor.