vineri, 15 octombrie 2021

Omagiu Chișinăului

 Larisa Neniceas, bibliotecar, Filiala „Transilvania”


E toamnă... Printre sărbătorile autumnale pentru chișinăuieni un loc aparte îl are sărbătoarea Hramul orașului Chișinău.

Cu acest prilej la Biblioteca „Transilvania” a fost organizat vernisajul „Orașul meu de ieri, de azi si de mâine”, de către Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latina”, un omagiu, consacrat aniversării de 585 de ani a Chișinăului. Au fost selectate și expuse lucrările celor mai talentați elevi a instituției, create pe parcursul a 30 de ani de activitate.                                         

Coordonatorul și inițiatorul evenimentului a fost Minodora Ceban, profesoară de Educația Plastică, Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latina”. Dumneaei a menționat, că acest proiect a fost realizat de catedra de Arte Plastice în colaborare cu catedrele de Limba româna, Muzică și Istorie a liceului în parteneriat cu Biblioteca „Transilvania”.

Lucrările tinerilor pictori au fost apreciate de către Oleg Cojocari, maestru în arta plastică, membru Uniunii Artiștilor Plastici, pronunțându-se impresionat de fantezia bogata, și cromatica neobișnuită a lucrărilor, prin care se vede talentul și individualitatea elevilor. Și Adelina Nucă, critic și istoric de artă, studentă, în anul II a Academiei de Arte Plastice și Teatru a RM, a argumentat că „la baza expoziției e timpul, în aceste tablouri se ascund amintiri, emoții, exprimate în diferite stiluri, dar fiecare ne descoperă o personalitate”.

Talentul copiilor a fost valorificat de Lilia Prisăcaru, șef-adjunct la Liceul Teoretic „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. Dna Lilia Prisăcaru a mai menționat și despre tradiția liceelor de a colabora în organizarea expozițiilor cu lucrările elevilor în oraș, în particular, expoziția de Ziua Internațională a Copiilor cu genericul „Loc de joacă pentru visul meu”.

Un moment deosebit de emoționant au fost cântecele, prezentate de ansamblul „Măruț mărgăritar”, condus de Romela Osoianu, Maestru Emerit a RM, profesor la Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latina”. Ansamblul, în straie naționale - ie, catrință și brâu, a făcut mare veselie, demonstrând talent și abnegație în promovarea tezaurului nostru folcloric. Spectatorii au apreciat foarte mult cadoul muzical, aplaudând îndelungat și zâmbind satisfăcuți. În continuare dna Minodora Ceban a menționat: „De 30 de ani în Liceul Teoretic „Ginta Latina” studiază la profilul arte plastice zeci de generații - elevi talentați cu capacitați creative, dornici de a vedea și de a crea frumosul în imagini, de a-l transmite celor din jur, în societatea noastră cu multe probleme, dar cu necesități spiritual-artistice. Acești elevi ne duc faima la cele mai variate concursuri municipale, republicane si internaționale.

  Dl Andrei Vintilă, profesor de istorie, în discursul său a făcut o retrospectivă în istoria orașului, amintind oamenii iluștri a orașului cum ar fi: Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a ctitorit Biserica ortodoxă din Basarabia și a contribuit la dezvoltarea orașului; arhitectorul Alexandru Bernardazzi, care a început modernizarea orașului cu pavarea si iluminarea străzilor, apoi ca arhitector a proiectat edificii ce ne bucură până în prezent: Muzeul de istorie, Academia de artă, Muzeul orașului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare”; primarul Carol Șmidt, care toată viața a lucrat la modernizarea orașului pentru a îmbunătăți viața locuitorilor.

Profesorul de limba româna, Vladimir Badrajan împreuna cu elevii claselor a 8-a au prezentat un recital de poezie și proză, dedicat Chișinăului. Elevii la rândul său au recitat poezii din creații proprii despre aspectele culturale, istorice și originile Chișinăului, demonstrând dragoste și admirație față de orașul nostru – „orașul verde-alb”.

Evenimentul s-a bucurat de succes din partea publicului adunat, dar și a cititorilor care veneau să împrumute sau să schimbe cărțile la Bibliotecă. Era și de așteptat, a fost un eveniment cu multă culoare și aspecte: pictură, muzică, poezie...

Cei intrigați de Vernisajul de pictură realizat de Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latina” - „Orașul meu de ieri, de azi si de mâine”, sunt așteptați la Biblioteca „Transilvania” pană în data de 4 noiembrie 2021.