miercuri, 22 iunie 2022

Poetul Titus Știrbu printre copii

Angela Olărescu, șef, Biblioteca „Hristo Botev”

         


În cadrul Programului estival Provocarea verii 2022 cu genericul Redescoperim biblioteca, în data de 21 iunie 2022 la Biblioteca „Hristo Botev” am organizat și desfășurat o întâlnire cu scriitorul Titus Știrbu la care au participat elevi de la Liceele Teoretice „G. Meniuc”, „Ștefan cel Mare”, „M. Kogălniceanu” din Chișinău însoțiți de învățătoarea claselor primare dna Elena Harabara, bibliotecara dna Elena Cortac și colegele de la Filiala „M. Ciachir” dna Angela Vintilă și Liliana Manoilova.

La început, l-am prezentat copiilor pe poetul Titus Ştirbu, născut la 3 iulie 1942 în satul Cenuşa, Floreşti, în familia lui Grigore Ştirbu şi a Elizavetei Cenuşă. În palmaresul său are 77 de cărți editate, printre ultimele este și volumul Întâmplări din viața scriitorilor. Pe parcursul vieții sale a scris poezii, epigrame, povestiri, parodii, a activat în calitate de redactor la mai multe instituții de stat: Televiziunea Moldovenească (1966-1976); Serviciul editorial al Editurii „Universul” (2002-2008); Departamentul pentru Edituri, Poligrafie și Comerțul cu Cărți (1991-1993). Este laureat al multor Festivaluri Naționale și Internaționale de epigramă, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Epigramiștilor din România, onorat cu multiple diplome și distincții. În cele din urmă, Titus Știrbu este un scriitor îndrăgit de toți copiii.

În cadrul discuției Titus Știrbu le-a vorbit copiilor despre copilăria sa, cum a început a scrie primele poezii în anii de școală, stând pe malul râului Răut, pescuind cu undița în mână, fapt despre care scrie și în unele poezii. Primele 3 poezii ale lui Titus Știrbu au fost publicate în ziarul Tânărul leninist, una din ele fiind publicată pe prima pagină a ziarului, când încă era elev în clasa a cincea, la școala din satul Ghindești (în primele patru clase poetul a studiat la școala din satul de baștină Cenușa), inspirându-l spre creația poetică. Până în clasa a X-a, el deja scria și povestiri.

În continuare, poetul a prezentat copiilor unele cărți ale sale:

Motanul poliglot : parodii, anul ediției 2002, recitând unele parodii din volumul dat.

Ce înseamnă a fi om bun? În care dezvăluie copiilor ce este bunătatea, cum pot ei fi buni.

Pomul cu litere, anul ediției 2010, scrisă pentru copii care însușesc alfabetul.

Vasilică-fasolică, născocilă și cureaua ș.a.

Cu o deosebită plăcere, poetul le-a vorbit copiilor despre versurile dedicate plaiului nostru, neamului și limbii care Domnia sa le consideră deosebit de prețioase.

La rândul său, copiii au recitat poezii din creația scriitorului, i-au adresat un șir de întrebări cu referire la viața și activitatea sa, la care copiii au primit răspuns deplin din partea autorului, rămânând satisfăcuți. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, plină de zâmbete, copiii fiind fericiți că s-a realizat o întâlnire directă cu îndrăgitul poet Titus Știrbu, pe care îl cunosc încă de mici.

La sfârșitul activității, copiii au primit din partea autorului câte o carte cu autograf – Băiatul cu trei garoafe în mână. Poetul Titus Știrbu i-a îndemnat pe copii să citească cât mai multe cărți, ca să-și dezvolte vocabularul, să gândească mai creativ, să cunoască lumea din jur mai profund, căci cartea ne informează despre toate, confirmând cele spuse cu versurile sale:

O carte e un pom cu fructe coapte,

Le poți culege-n ceas de zi ori noapte.

Autorul ne-a invitat pe toți să participăm, cu recital de poezie, în data de 5 iulie curent, la sărbătorirea aniversară de 80 de ani organizată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” care se va desfășura în scuarul Filialei „Gh. Asachi”. Din partea celor prezenți i-am dorit poetului Titus Știrbu Mulți ani înainte și toți rodnici în poezie.