joi, 23 iunie 2022

Provocarea verii „Redescoperim Biblioteca!”. Turul I

 Valentina Leahu, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 

Vara este anotimpul cel mai apropiat de sufletele copiilor deoarece are foarte multe de oferit. Ne încântă în fiecare an cu căldura pe care ne-o oferă și cu peisajele ei mirifice in care mii de fluturași zboară peste tot împrăștiind magie și savoare iar păsările ciripesc cu atâta drag și talent, bucurându-se de răsfățul razelor de soare. Pe timp de vară, copiii se caracterizează printr-un înalt nivel de bucurie și energie. Aceștia adoră să se joace, să se bucure de viață și să citească, dezvoltând în interiorul lor spiritul liber și dorința de a explora lumea pas cu pas. Spiritul liber se adăpostește în sufletul fiecărui copil și este precum gândul, nu stă locului o clipă. Pentru el, explorarea mediului înconjurător înseamnă viață, iar viața este esența progresului, să ajungi de unde ești acolo unde trebuie sa fii. Iată cu acest țel, Programul estival „Provocarea Verii” ediția a IV-a 2022, cu genericul „Redescoperim Biblioteca!”, nu s-a lăsat multașteptat la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, inclusiv la filiala „Transilvania”.

La Biblioteca „Transilvania” am descoperit cele mai interesante cărți și reviste, am participat la diverse ateliere interactive și creative, am aflat cum se fac cele mai captivante benzi desenate, rebusuri, și am participat la diverse animații ludice. „Descoperă biblioteca ta”, „Fii bibliotecar timp de o oră”, „Hai să citim”, „Fii micul bibliotecar”, „Participă la o altfel de lecție”, sunt câteva dintre indiciile cheie ale activităților de care ne-am condus în desfășurarea activităților. Desigur, am început activitățile cu istoria bibliotecii „Transilvania”, inclusiv (anul fondării, fondul de carte, parteneriatul cu Biblioteca „Octavian Goga” de la Cluj și ctitorul Traian Brad). Astfel am avut ocazia să aflăm din resursele disponibile, cele mai interesante lucruri despre Bibliotecă, inclusiv ce este logoul și mascota bibliotecii BM „B.P. Hasdeu” și a bibliotecii „Transilvania”. Un eveniment major este faptul că anul acesta BM „B.P. Hasdeu” împlinește 145 de ani. Îi suntem recunoscători „mamei” noastre scumpe pentru grija și sprijinul  acordat de la fondare și până în prezent. Le-am prezentat copiilor serviciile bibliotecii „Transilvania”, care la moment dispune de o gamă variată de Servicii moderne pentru toate vârstele, de la mic la mare, printre care se enumeră: Serviciul „Bibliopicii”, „Făurașii”, „Robotica”, „Lecturi generoase”, „Turnirul amabilităților”, „Galeria artelor frumoase”, „Jocoteca” etc. Vizita la bibliotecă a dl Andrei Viziru, scriitor, publicist și artist fotograf, redactor-prezentator la Radio Moldova, le-a captat enorm atenția copiilor. Este și autorul a două cărți: „Autograf pe cer şi suflet" şi „Șapte ani de acasă sau cele șapte minuni ale copilăriei", pe care le-a și prezentat participanților. Le-a adus la cunoștință copiilor multe informații utile și interesante din domeniul jurnalismului. Ei au ascultat cu mult zel, fiind numai ochi și urechi la informația prezentată.

O excursie minunată am efectuat cu copiii de la Programul estival „Provocarea verii”. În mod organizat, anume câte doi de mânuță am pornit în vizită, spre a explora un nou lăcaș al cărților, biblioteca de cultură şi literatură bulgară „Hristo Botev”. Directoarea bibliotecii, dna Angela Olărescu ne-a primit cu brațele deschise, oferindu-ne cu cea mai mare plăcere diverse informații despre civilizația bulgară. Participanții au rămas încântați de faptul, că în Chișinău activează astfel de bibliotecă pentru minoritățile naționale, în special cea bulgărească, care se află în subordinea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, printre care un rol însemnat îl ocupă Biblioteca „Hristo Botev”.

Zi de zi, de luni până vineri, toți cei 23 de participanți au fost bibliotecari pentru o oră. Copiii au intrat în pielea minunatei profesii, și chiar s-au mobilizat la maxim. Acest lucru i-a satisfăcut pozitiv, le-a crescut încrederea în sine și le-a creat o doză de responsabilitate.

Creativitatea copiilor a fost solicitată la maxim, ei având la îndemână creioane colorate și foi A4 pentru a desena un permis de acces la bibliotecă. Excelente lucrări au realizat mâinile dibace ale copiilor, asemănând simbolul bibliotecii cu natura și elementele ei, la final expunându-le cu multă grație. În alt moment, copiii au creat benzi desenate, adică le-au alcătuit cu ajutorul imaginilor și a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică. Aceasta este, în special, destinată copiilor de toate vârstele. Ne-au impresionat enorm benzile desenate ale participanților, care au fost realizate cu multă inspirație. La un alt atelier de creație, copiii au confecționat cu îndemânare „semne de carte” pentru „Biblioteca mea”. Având la dispoziție materialele pregătite din timp, anume fâșii de hârtie colorată și lipici, participanții au creat niște lucrări frumoase, multicolore, de o diversitate rară, Atelierul de creație „Biblioteca colorată”. În timpul altui Atelierului de creație, participanții au elaborat o recenzie de carte. Și-au expus pe larg părerile, sentimentele, dragostea și atitudinea față de cartea îndrăgită. La „Călătorie în Booktown”, am discutat despre conceptul de bibliotecă, scrierea celor mai vechi cărți și compartimentele bibliotecii.

Participă la o altfel de lecție! Copiii au rezolvat testul interactiv „Ce sunt dicționarele?”. În fața Proiectorului cu ecran, au distins cu minuțiozitate toate tipurile de dicționare. Copiii au dat dovadă de interes, asimilând rapid toată informația expusă. Rezolvarea rebusului constituit din douăsprezece cuvinte, i-a stimulat pe participanți, la final obținând pe linie verticală denumirea bibliotecii noastre „Transilvania”. Astfel copiii și-au ascuțit agerimea minții și totodată spiritul activ. Rebusul a fost ticluit cuvințel cu cuvințel de bibliotecar, care a depus muncă și efort. Am tratat cartea, am reparat împreună o carte, căci și ea este un suflețel care are nevoie de zile pentru a dăinui în timp. Împreună cu copiii, împărțiți în mai multe echipe, le-am dat viață unor cărți deteriorate și care se aflau în stare deplorabilă. Ei le-au reparat, având la îndemână următoarele materiale: scotch, foarfece, clei.

Provocarea Hai să citim! Turnirul lecturii le-a insuflat participanților dragostea față de lectură. Lectura înseamnă mai mult decât citirea unor rânduri scrise negru pe alb, ea este cunoașterea propriei persoane și dezvoltarea imaginației, influențându-ne modul în care gândim și interacționăm cu ceilalți. De aceea 20 de minute de citire individuală în fiecare zi ne mențin permanent pe treptele înțelepciunii. Iar „Turnirul lecturii” a oferit fiecărui copil bucuria să se simtă un erou din povești, un personaj cu puteri supranaturale, o zână bună sau un geniu răufăcător. Cu efort minim, ating cote maxime, doar să deschidă cartea preferată și începe aventura, ce au și făcut!        Joaca este fundația pe care se construiesc toate achizițiile și cunoștințele, este baza pe care viitorul adult este clădit. Jocul de societate „Provocări din viața ta” i-a absorbit în totalitate pe participanți spre sfârșitul activităților, pentru că ideea jocului este, să ajungi primul la căsuța de final pentru a fi câștigător. E simplu, jocul conține o tablă de joc, un zar, 4 pioni colorați și 3 seturi de cartonașe cu activități care te vor ajuta să înaintezi mai rapid dacă rezolvi sarcinile scrise pe ele. Un alt joc, care a facilitat crearea confortului afectiv, a fost Jocul de societate „Descoperă Moldova”, care le-a dezvoltat copiilor abilitățile de cunoaștere și de informare, fiind axat pe cunoștințe generale despre Republica Moldova și locurile importante de la noi. Bineînțeles a reprezentat o distracție binevenită pentru încheierea primei zile. Jocul de societate „Dixit”, cu minunatele sale ilustrații, este un joc de deducție creativă în care imaginația dezvăluie povestea! Deci „O imagine valorează cât o mie de cuvinte”.

Metodele folosite pentru a transmite mesajul educativ au fost de ordin simplu, dar interactive și cuprinzător de sugestiv: lectură, jocuri, ateliere de creație, cât și descoperă, participă la o altfel de lecție. Au fost selectate temele: Istoricul bibliotecii „Transilvania”, „Prezentarea serviciilor bibliotecii Transilvania”, „Curiozități despre cărți”, „Cărțile bibliotecii și oamenii cărților”, „Originile și istoria bibliotecilor” etc. Zilnic, activitățile au fost împărțite în trei secvențe, potrivite cerințelor Programului: descoperă - aplică cunoștințele, creează - dezvoltă gândirea, citește - adună cunoștințele.

La finalul programului, fiecare participant și-a expus opiniile, impresiile, sugestiile de la provocare în fața publicului curios prin metoda feedback-ului, și au menționat activitățile care le-au plăcut cel mai mult. În baza celor expuse de pici concluzionăm o bucurie, o împlinire, o realizare, o încântare plăsmuită de multitudinea activităților, de cercul restrâns al bunei dispoziții și de atitudinea energică a moderatorilor. S-a făcut totalurile la „Turnirul lecturii” cu calcularea minutelor petrecute citind și cu înmânarea diplomelor pentru participare și implicație. Am încheiat turul cu surpriza dulce venită din parte Primăriei Municipiului „Chișinău”, pentru care le mulțumim.

Aducem sincere mulțumiri copiilor pentru dorința de participare și implicare.