marți, 24 ianuarie 2023

Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor

 

Svetlana Rotaru, șef sector, Filiala „Transilvania”

„Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm”. Victor Hugo

            Pornind de la dorințele zilnice ale copiilor, putem constata ușor că banii reprezintă un subiect frecvent între părinți și copii, iar de multe ori, aceste discuții devin baza gândirii copiilor despre bani. Acest fapt ne-a impulsionat la inițierea Serviciului „Micii antreprenori” la Biblioteca „Transilvania”. În cadrul serviciului de educație antreprenorială, copiii vor învăța ce înseamnă bugetul familiei și din ce se compune acesta.

Pentru copii, banii sunt niște obiecte, fără să conștientizeze valoarea lor. Tocmai de aceea sarcina părinților este, de a-l învăța pe copil încă de la cele mai mici vârste, despre ce înseamnă bani, prin modalitățile potrivite vârstei lor. Mai mulți copii au vorbit de gestionarea banilor din bugetul familiei, dar n-au uitat și de dorințele pe care le au. Astfel au înțeles, că banii trebuie împărțiți în funcție de priorități și au aflat, de ce părinții nu pot întotdeauna să le cumpere ceea ce ei își doresc. Dar mai sunt și lucruri care nu le poți cumpăra de la magazin. Și anume, prietenia, iubirea, timpul, respectul și fericirea.

În parteneriat cu Instituția Publică Școala Primară nr. 83 „Grigore Vieru”, clasa a II-c, profesoara Vioara Nichita, vor fi organizate mai multe sesiuni de instruire. Astfel, la prima ședință s-au exersat modelele de comportament cu banii. Copiii prin prezentările interactive au reflectat atitudinea lor față de bani, s-au expus despre rolul lor în viața familiei. Prin aceste exemple copiii au manifestat dorința de a schimba lumea, de a o face mai bună și mai frumoasă.