joi, 13 octombrie 2022

Petar Burlak-Vâlkanov – poet bulgar de vază din Basarabia

 

Angela Olărescu, șef, Filiala „Hristo Botev”

La Biblioteca „Hristo Botev” în ultimii ani domeniul de cercetare are prioritate. A fost elaborată o nouă biobibliografie dedicată unei personalități de etnie bulgară – scriitorului Petar Burlak-Vâlkanov, care a intrat în istorie ca creator al literaturii bulgare moderne în Basarabia. Poetul a fost primul care a decis să creeze opere în limba strămoșilor săi, simțind o necesitate acută de a-și exprima gândurile în formă versificată în limba bulgară, atât de dragă și scumpă pentru el și compatrioții săi. Petar Burlak-Vâlkanov este cel care a tradus din creația poeților moldoveni în limba bulgară, făcându-i cunoscuți și pentru cititorii de etnie bulgară.

Frumoasa lansare de carte Biobibliografia „Petar Burlak-Vâlkanov – patriarhul poeziei contemporane bulgare din Basarabia” (Petar Burlak-Vâlkanov patriarhul poeziei contemporane bulgare din Basarabia : Biobibliografie = Петър Бурлак-Вълканов патриарх на съвременна бесарабска българска поезия : Биобиблиографията / Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Biblioteca „Hristo Botev”; alcătuitori Angela Olărescu, Larisa Barabaș ; coordonator: Lidia Kulikovski ; redactare bibliografică: Claudia Tricolici ; ediție îngrijită de Mariana Harjevschi. – Chișinău : Garomont-Studio, 2022. – 180 p.: fot. ) a avut loc în data de 22 septembrie 2022, și aceasta nu a fost întâmplător, ci de Ziua Independenței Bulgariei (114 ani de la Proclamarea Independenței Bulgariei) și sărbătorirea aniversării Bibliotecii „Hristo Botev”, ce și-a marcat trei decenii de la înființare.

Cu acest prilej, în sala de lectură a fost amenajată expoziția de carte „Petar Burlak-Vâlkanov – fondatorul literaturii bulgare contemporane din Basarabia”, unde au fost prezentate operele scriitorului și literatura despre viața și activitatea lui din colecția bibliotecii.

Subsemnata, Angela Olărescu, a vorbit despre importanța acestui volum pentru comunitatea bulgară, despre activitatea prodigioasă a poetului și munca depusă la această biobibliografie împreună cu echipa de elaborare Larisa Barabaș, Claudia Tricolici, Ion Vârlan, Ivan Pilchin, dr. Mariana Harjevschi, dr. Lidia Kulikovski, dr. Nadejda Cara. Dna dr. Mariana Harjevschi a comunicat celor prezenți despre cercetările ce se efectuează la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, menționând că se bucură  de faptul că filialele ei se implică în acest proces anevoios, dar foarte util, căci ca să aduni într-un volum informație despre viața și activitatea, despre opera unei personalități, care pe parcursul vieții s-a manifestat prin ceva ce diferă de alții, nu e atât de ușor. Pentru elaborarea mai concretă a acestei Biobibliografii „Petar Burlak-Vâlkanov – patriarhul poeziei contemporane bulgare din Basarabia”, alcătuitorii acestui volum, Angela Olărescu și Larisa Barabaș, au întreprins și o deplasare în Odesa (Ucraina), cu scopul de a cerceta ziarele „Роден Край” pe o perioadă de 26 de ani ce țin de activitatea scriitorului Petar Burlak-Vâlkanov.

Redactorul Ivan Pilchin a făcut o trecere în revistă caracterizând structura Biobibliografiei și scoțând în valoare Studiile introductive, scrise de dr. Mariana Harjevschi, dr. Liubomira Jacote, dr. Elena Nalbantova, poetul Anatol Ciocanu și jurnalistul Gheorghi Barbarov, cei care au scris despre activitatea literară a scriitorului Petar Burlak-Vâlkanov, despre recenziile scrise la unele cărți. A apreciat mult includerea în volum a copertelor cărților scrise și publicate de P. Burlak-Vâlkanov, punând accentul pe Indicii auxiliari: index de nume alfabetic, index geografic, index de poezii și de proză, căci în baza lor cititorul ușor poate găsi informația solicitată. Dl Ivan Pilchin a accentuat importanța acestui volum pentru etnia bulgară, deoarece aici își găsesc reflectare tradițiile, obiceiurile, istoria neamului strămoșesc ce se transmite pentru generațiile în creștere.

A acceptat cu plăcere să ia cuvântul și poetul Nico Stoianov, prietenul scriitorului Petar Burlak-Vâlkanov. Voi menționa că Nico Stoianov se află cu traiul de mai mulți ani în Bulgaria, unde activează ca redactor la Revista „Читалище”, însă nu-și uită rădăcinile bulgarilor basarabeni. A vorbit despre prietenia sa cu Petar Burlak-Vâlkanov, cum a editat prima sa carte în anul 1967 în limba bulgară, căci anume el a fost primul care a scris în bulgară, punând baza și pentru ceilalți bulgari basarabeni de a scrie și publica în limba bulgară. Și-a expus părerea că această Biobibliografie valoroasă, dedicată unei asemenea mari personalități bulgare, care a promovat pe parcursul vieții istoria strămoșilor, plaiului natal, unde s-a născut, este pe bună dreptate un testament scris poetului.

Scriitorul Ivan Vâlkov s-a destăinuit publicului prezent că are o mare bucurie și satisfacție de a se afla la acest eveniment, dedicat creației scriitorului Petar Burlak-Vâlkanov, coleg de peniță. „Despre acest om onest și cinstit pot spune că a fost primul care a scris și publicat în limba maternă, limba bulgară, susținea publicarea poeziilor, povestirilor și a altor scriitori și poeți bulgari basarabeni”, a remarcat dlui.

Biobibliografia menționată a fost apreciată de toți cei prezenți în sală ca fiind una valoroasă și importantă. Amintirea despre scriitorul bulgar de vază Petar Burlak-Vâlkanov va trăi atâta timp cât generația tânără va studia creația poetului.