vineri, 26 aprilie 2024

Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 25 aprilie, curent, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Sala Nuciferă, a avut loc lansarea volumelor dedicate celui mai mare și viteaz apărător al creștinătății – Atletul Lui Hristos – epocii medievale – Ștefan cel Mare.

Cele cinci volume, din seria STEFANIADA, Cavalerii Crucii, semnate de Andrei Breabăn, originar din Suceava, România, au fost tipărite la Chișinău pentru a-și găsi și aici cititorul, de la mic la mare în toate cele patru extremități geografice, astfel urmând a fi promovat sentimentul înalt de patrioți ai neamului și iubitori ai țării adevăraților luptători pentru prosperare și Lumină.

În alocuțiunea sa, dl Breabăn, a găsit un fir direct care îl leagă de tema abordată prin originea sa suceveană, loc de scaun al Domnitorului nostru, prin intermediul căreia descrie, pentru cititori, viața și faptele Marelui Domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt. La începutul lunii aprilie 1457, Ștefan a intrat în Moldova, înaintând spre Suceava, de-a lungul văii Siretului. Era însoțit de o armată de circa șase mii de oameni, din care un corp de o mie de munteni oferit de Vlad Țepeș, iar restul moldoveni din Țara de Jos.”

„Pasionat de scris și mai cu seamă de cercetarea istorie acelei perioade, autorul scoate la lumina tiparului o opera extraordinară, care fascinează publicul larg, încurajând pe toți să cunoască trecutul și să iubească cultura și credința strămoșească” – ne-a îndemnat Părintele Maxim Melinte, reprezentantul cultural al Mitropoliei Basarabiei, care i-a înmânat autorului Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” gradul III, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii noastre strămoșești.

Publicul și autorul volumelor au fost onorați de participarea la eveniment a Președintelui Academiei de Științe a R. Moldova dl Ion Tighineanu, academicienii Mihai Cimpoi și Ion Hadârcă; Leonid Popescu, Maestru în Arte, poetul și criticul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii-gazdă, scriitorul Dumitru D. Maxim și alte personalități interesate de domeniul literaturii și istoriei naționale – scriitori, pictori, oameni de cultură din Români și Republica Moldova.

Lansarea volumelor a fost o adevărată sărbătoare și pentru numeroasele grupuri de elevi de la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău și e celora de la Gimnaziul „Ion T. Costin”, satul Ghidighici, însoțiți de profesori.

 

NOTĂ:

Moldova este ținutul voievozilor viteji și curajoși care au știut cum să apere libertatea țării. Printre ei, voievodul Petru I Mușat (1375-1391) cel care a pus bazele sistemului de apărare al țării Moldovei. El este domnul care transferă capitala Moldovei de la Siret la Suceava și construiește Cetatea de Scaun. Prima menționare oficială a Cetății datează din data de 10 Februarie 1388.

Domnitorii care i-au urmat au mai făcut modificări asupra cetății, cele mai importante consolidări fiind realizate în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), considerat un erou de legendă. Astfel, este construit un zid de apărare care înconjoară fortul mușatin, este săpat un șanț de apărare adânc de aproximativ zece metri și cu o lățime de aproximativ 30 de metri, șanț care nu a fost umplut cu apă. Intrarea în cetate se făcea pe latura de Est a fortăreței, pe un pod de lemn, care avea o parte fixă și una mobilă. O machetă a podului mobil o puteți observa într-un bastion de la intrarea în Cetate.

În timpul lui Ștefan cel Mare au fost trei atacuri asupra Cetății de Scaun: în 1476 au venit turcii în frunte cu Mahomed II, în 1485 turcii au fost conduși de Baiazid II, iar în 1497 polonii l-au avut în frunte pe regele Ioan Albert, dar Cetatea nu a fost cucerită.