luni, 8 aprilie 2024

BiblioPicii în acțiune

 


Svetlana Rotaru, șef sector,

Biblioteca „Transilvania”

 

Fii bun de câte ori se poate și întotdeauna se poate”.

Dalai Lama

Schimbările sociale din Republica Moldova au generat noi aptitudini în procesul de educare și instruire a personalității. Reforma sistemului de învățământ actual promovează noi strategii didactice în scopul formării personalității, începând cu o vârstă preșcolară, care asigură o adaptare la cerințele curente ale realității.

De aceea, Serviciul „BiblioPicii” de la Biblioteca „Transilvania”, care se bucură de un real succes la utilizatori, are un plan bine gândit, pentru a-și desfășura toate activitățile propuse. În fiecare miercuri din săptămână, Biblioteca „Transilvania” este „invadată” de pici, tătici, mămici și bunici din sectorul Ciocana, care așteaptă cu nerăbdare și curiozitate să se prezinte și să fie implicați în activitățile propuse.

Acest moment justifică scopul principal al serviciului, cel de a familiariza copii cu comunitatea. Ținând cont de faptul, că sunt micuți, de o vârstă fragedă, fiecare temă este însoțită de mici comentarii, explicații, cum se organizează un joc adevărat, cum se colorează desenele sau cum se teatralizează și citește o poveste. Fiecare exercițiu, poveste sau joc, are o menire bine determinată în dezvoltarea memoriei, vorbirii, atenției, gândirii, motricității fine și motricității grosiere. Este bine cunoscut faptul, că motricitatea fină include tot ceea ce pot face degețelele copilului. Punând în mișcare degetele, la ei se dezvoltă porțiunile creierului, responsabil de dezvoltarea vorbirii, memoriei, gândirii și a altor însușiri. De asemenea desenatul, gimnastica ușoară a degețelelor, decuparea din hârtie și modelarea cu plastilina, ba chiar și din aluat, sunt exerciții extrem de benefice pentru copil. S-a dovedit acest moment la activitatea, cu modelarea colăceilor din aluat, care a fost o provocare de a simți aluatul în mâinuțele mici ale copiilor, finisându-se cu succes.

Următoarea  motricitate este cea grosieră, care înseamnă abilitatea micuțului de a face mișcări, de a-și pune în aplicare mușchii spatelui, abdomenului, mâinilor și picioarelor. Dezvoltarea acestor abilități are legătură directă cu capacitatea copilului, de a observa și a cunoaște de sine stătător lumea înconjurătoare. Este în beneficiul copilului, să poată să-și țină echilibrul, să stea în mai multe poziții, să-și controleze mâinile, să-și țină corpul într-o poziție corespunzătoare prin puterea mușchilor, să se orienteze în spațiu. De aceea, la fiecare activitate, copiii împreună cu mămicile lor învață să danseze cu diferite figuri de dans.

            Așadar, la Serviciul „BiblioPici” se joacă fără reguli! Copiii fac regulile, bibliotecarul doar îi atrage subtil, nu organizat, nu obligat în activități ludice, și ei sunt foarte curioși. Așa îi educăm de mici, jucători ingenioși, că să poată învinge înainte de a lupta, în afaceri, în viață, configurând activ jocurile pe care le vor juca – construim viitor. Da, poate e prea tare spus dar, educând prin joc ca metodă acționară, de gândire, ei nu-l vor abandona niciodată

            Cu certitudine activitățile Serviciului ne-au convins, că dacă sunt utilizate în mod adecvat, cu înțelepciune, cu empatie, cu efecte pozitive maxime –  pot fi o puternică și pozitivă forță transformatoare, atât pentru copii cât și pentru părinți. 

            Ca o concluzie, țin să recunosc, că efectele pozitive ale jocului, bunei dispoziții în contexte diferite, sunt fantastice, pentru că urmăresc educarea unei relații părinte-copil, bazată pe dragoste alături de principiul „ascultăm respectuos și empatic și acceptăm emoțiile copilului”.  

            Menționez cu mândrie că, Serviciul „BiblioPicii” a Bibliotecii „Transilvania”, are menirea de a organiza și socializa cu toată comunitatea de copiii. Sunt bineveniți toți copiii cu părinții lor la acest serviciu.