miercuri, 24 aprilie 2024

Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii

 

Angela Olărescu,

șef, Biblioteca „Hristo Botev”

          În prezent țara noastră merge cu pași siguri spre Uniunea Europeană. Pe zi ce trece se îmbunătățește traiul populației din țară, multe probleme economice și sociale sunt soluționate pozitiv, altele sunt în plan de soluționare. Dar mai rămân și unele care încă nu sunt rezolvate, dar sunt foarte alarmante, dureroase chiar, cu care mai are de lucrat societatea. Printre acestea este și migrația populației care aduce la destrămarea familiilor, copii adesea rămași în grija bătrânilor, care au problemele lor de sănătate, sau a altor rude ori cunoscuți, fapt ce influențează comportamentul lor, starea lor morală și fizică. Această problemă este una strigătoare la cer, de parcă am vrea să spunem cu voce tare, ca să ne audă toate mamele plecate peste hotare în căutarea unor salarii mai bune, unei vieți mai bune, unui trai mai decent: Nu uitați de copii! Salvați copiii!

          Cartea „Doggy”, autor Maria Pilchin, tratează anume această temă – migrația femeilor în străinătate și copii însingurați, neglijent îngrijiți, fără dragoste și cultură părintească, aceasta fiind inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2024”, ediția a XXI, categoria copii. Promovând cartea „Doggy” spre lectură și discuție la liceele partenere, am constatat că cartea este foarte solicitată. Colaborarea cu liceele facilitează organizarea și desfășurarea activităților cultural-educative. Parteneriatul pe care îl avem cu Liceul Teoretic „George Meniuc” din Chișinău pe parcursul a mai multor ani, de comun acord cu doamna bibliotecară Elena Cortac, este unul durabil și fructuos. Datorită acestui fapt Biblioteca „Hristo Botev” în data de 18 aprilie 2024 a organizat și desfășurat la Liceul Teoretic „George Meniuc” o întâlnire cu scriitoarea Maria Pilchin. Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii liceului, la care au participat elevii claselor a V-a.

          Subsemnata, Angela Olărescu, a vorbit despre activitatea literară a poetei, prozatoarei, traducătoarei, criticului literar Maria Pilchin. Versurile și prozele scriitoarei au fost traduse în mai multe limbi: franceză, engleză, spaniolă, rusă, greacă, ucraineană. Este deținătoarea a mai multor distincții și premii literare din Republica Moldova și România. În anul 2023 scriitoarea Maria Pilchin a fost desemnată cu Premiul Cartea Anului în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret pentru cartea „Doggy”. Participarea Mariei Pilchin la multiple evenimente culturale în calitate de moderator, intervievat, cu dezbateri și discursuri o face cunoscută în viața culturală din țara noastră.

          Dna Angela Olărescu a prezentat expoziția de carte „Maria Pilchin – tânăr scriitor contemporan”, cărți prezentate din colecția Bibliotecii „Hristo Botev”, ce reflectă viața și activitatea literară a scriitoarei. Printre ele se afla și prima carte a scriitoarei „De mână cu Marele Joker: Eseuri literare” (2013), scrisă la vârsta de 30 de ani, ce reprezintă eseuri literare asupra unor cărți ale autorilor autohtoni. O altă carte de la expoziție este „Omul-acvariu”, autor Ivan Pilchin (2020), în care scriitoarea Maria Pilchin este în calitate de traducător al versurilor din limba rusă în limba română. Mă voi referi încă la un volum de valoare în care scriitoarea Maria Pilchin este coautor – „Lidia Kulikovski : Biblioteca de mâine” (2023), ce este o carte cu interviuri despre activitatea prodigioasă a dr. conf. Lidia Kulikovski desfășurată pe parcursul a mai multor ani, Domnia sa fiind o personalitate notorie din Republica Moldova, generatoare de idei noi, programe, autoare de cărți, ex-director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” care a depus un mare efort în dezvoltarea acestei instituții și a relațiilor cu colegii de breaslă din alte țări, în primul rând din România. Observăm că Maria Pilchin are o activitate literară variată și prodigioasă.

          Apoi elevii au prezentat o scenetă „Familia mea” în baza cărții „Doggy”, dramatizând unele fragmente din povestire, fiind pregătiți de profesoara de limbă și literatură română Alexandra Ceban. Ulterior copiii au adresat multe întrebări ingenioase scriitoarei. Maria Pilchin, dialogând cu copiii, le-a destăinuit că s-a format ca scriitor, ca personalitate prin lectură, îndemnându-i să citească, căci cartea te formează om curajos, responsabil, încrezut în sine, să nu aibă frică, căci frica este ceea ce ne oprește să facem multe lucruri frumoase în viață. E bine să ai un scop, să înveți din greșeli, să faci schimbări atunci când e nevoie. A vorbit frumos despre anii de școală, despre prietenia cu colegii, cum erau uniți între ei, dar, ca în fiecare școală, se mai întâmplă mici conflicte între copiii, dar care se rezolvă în scurt timp. Citea mult în copilărie, atât în limba română, cât și în rusă.

          Răspunzând la întrebările elevilor, Maria Pilchin a menționat când și cum a scris această carte, cine i-a fost primul critic literar, accentuând că este o carte pentru toate vârstele, o povestire din care avem cu toții câte ceva de învățat, în care se descriu diferite situații ce au loc în școală, la bibliotecă, acasă. Este o carte în care visele te salvează de realitatea crudă, în care a imagina înseamnă a te proiecta în viitor pentru a exista. Eroul principal al cărții este un copil cu numele Andrei Mătăsaru, mama căruia este plecată peste hotare, iar el este lăsat în grija unei cunoscute. Este un copil lipsit de dragostea părintească, mereu flămând, nu tot timpul supravegheat, la școală toți îl numeau Doggy, ce înseamnă cățel. Toți colegii îl obijduiau, nu se jucau cu el, el simțindu-se singuratic. Dar ne bucură faptul că, răzbătând totuși în lume, adultul Andrei Mătăsaru, devine medic veterinar prin propria străduință, își schimbă porecla din copilărie în vocație deschizând o clinică veterinară în Anglia. Se simte fericit că a devenit om în viață și o are alături de el pe mama sa, cea mai scumpă ființă.

Scriitoarea Maria Pilchin a promis că cartea va avea prelungire, căci întâlnirile cu cititorii o impun să scrie partea a doua a acestei povestiri, care va avea un final și mai fericit și îl va întoarce pe eroul principal, Andrei Mătăsaru, în Moldova. Ne-a destăinuit că pe scena teatrelor din Chișinău și București (România) va fi jucată piesa „Doggy” după cartea cu același nume.

Din practică ne-am convins că întâlnirile cu scriitorii sunt foarte benefice pentru cititori, astfel ei se apropie mai mult de opera scriitorului, o studiază mai profund, fiind motivați să citească împrumutând cartea de la bibliotecă, cunosc noi nume de scriitori.

          În final, am mulțumit autoarei Maria Pilchin pentru această povestire tristă, dar realistă, care s-a dovedit a fi una de succes, fiind foarte bine și accesibil scrisă.