marți, 2 aprilie 2024

Aprilie cu „Vibrații mucalite”

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Prin acest volum nou, al 33-lea – număr simbolic urmare a conotației biblice, dar și raportat la numărul poemelor incluse  – 333, scriitorul Gheorghe Colțun și-a adus o generoasă contribuție la revelarea frumuseților plaiului și sufletului nostru, valori care se înscriu perfect în tabloul general al unei lumi terestre frumoase, fragile și inestimabile...” 

Ziua de 1 aprilie a venit nu doar cu căldurile multașteptate și cu dispoziția adusă de semnificația acesteia – Ziua Umorului ori Ziua lui Păcală, dar, pentru o bună parte din vizitatorii Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a fost și o plăcută surpriză: vrând-nevrând, ei au asistat și au și participat la lansarea cărții „Vibrații mucalite” semnată de Gheorghe Colțun. 

Organizarea evenimentului, stabilit din timp cu administrația Bibliotecii, a avut drept temei atât apariția editorială, cât și conținutul acesteia care a întrunit 333 de poeme senryu și haiku. Așa cum a menționat și moderatorul evenimentului Dumitru Maxim „aceste mici poeme din doar trei rânduri și un număr de silabe strict stabilit, sunt de natură să trezească în mintea cititorului, pe lângă similitudini cu unele aforisme și maxime, frazeologisme, purtătoare de înțelepciune, și buna dispoziție prin nuanțarea mesajului cu note de satiră și umor”. Sala spațioasă Nucifer a îmbrățișat invitații scriitorului, printre care s-au aflat și prietenii lui de o viață: Ion Diviza, Gheorghe Bâlici, Liviu Belîi, Victor Prohin, Valeriu Mocanu, Chiril Moțpan și mulți alți prieteni de catedră, dar și consăteni de la Vălcineț, Călărași .

Prefațatorul plachetei, scriitorul și epigramistul Ion Diviza, a dat o adevărată lecție de poietică și a coborât în istoricul acestui gen de poezii cu origini japoneze, menționând că „atributul principal al acestei specii este umorul”. Aducând exemple și citind câteva poeme, Diviza a mai susținut că „în cazul dlui Colțun, poemele vibrează de emoție și lirism, alternează cu poeme vesele, cu tentă umoristică și justifică întru totul titlul cărții”.

Printre frumoasele melodii interpretate de talentatul Valeriu Mocanu, autorul –  Gheorghe Colțun, profesor universitar, doctor habilitat în filologie și poet, – s-a bucurat de alese cuvinte de mulțumire și urări de bună dispoziție până la următoarea carte, adresate de prietenii și oaspeții serii, toate parfumate cu sincope de umor și glume „gâdilitoare” care au făcut corp comun cu Ziua Umorului.