sâmbătă, 13 aprilie 2024

Cartea – un bun prieten de viață

 


Lidia Cîssa, bibliotecar, Biblioteca „Hristo Botev”

Atâtea cuvinte frumoase  sunt scrise despre carte. Mulți oameni de vază și-au exprimat admirația și recunoștința față de carte, această minunată creație a oamenilor. Spre exemplu, renumitul scriitor american Ernest Hemingway scria: „Nu există prieten mai loial decât cartea”; „Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca și cea materială”, – a remarcat un alt mare cărturar român Nicolae Manolescu. Într-adevăr, rolul cărții în viața noastră e de neprețuit: ne îmbogățește cunoștințele, ne ajută să cunoaștem lumea din jur, ne dezvoltă memoria, imaginația, vocabularul, ne formează ca personalități etc. Se pare că toate aceste beneficii ale lecturii cărților le cunoaștem încă din copilărie, dar pe parcursul vieții ne convingem că așa și este. 

Despre utilitatea lecturii și a cărților în viața omului s-a conversat la întâlnirea scriitorului Grigore Chiper cu elevii Colegiului Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei care a avut loc în data de 11 aprilie 2024 la Biblioteca „Hristo Botev”. La eveniment s-a discutat cartea „Cu romanul în vacanță”, inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2024”, ediția a XXI-a, pentru categoria de utilizatori Adolescenți. Despre  Programul „Chișinăul citește”, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” le-a vorbit elevilor dna Angela Olărescu, șef al Bibliotecii „Hristo Botev”, dezvăluind scopul și obiectivele Programului – de a promova prin lectură celor trei categorii de utilizatori (copii, adolescenți, adulți) cărțile de valoare ale scriitorilor autohtoni care pun accent pe problemele stringente ale societății noastre  actuale ce necesită soluționare sau care ne ajută să cunoaștem mai bine istoria poporului nostru, pentru a nu repeta greșelile din trecut și a  merge spre viitor pe o cale mai clară și mai corectă. Apoi dna Angela Olărescu l-a prezentat pe autorul romanului menționat – prozatorul, poetul și criticul literar dl Grigore Chiper. 

Grigore Chiper s-a născut în satul Copanca din raionul Căușeni. Este licențiat al facultății de filologie a Universității de Stat din Chișinău (1981). A debutat cu cartea de poezie „Abia tangibilul” în anul 1990. În palmaresul său de creație literară scriitorul are un număr destul de impunător de cărți de poezie și proză, o parte dintre care biblioteca noastră le are în colecția sa  și care au fost prezentate la explozia de carte „Grigore Chiper – poet, prozator, critic literar”, amenajată cu ocazia acestui eveniment, precum: „Opera poetică”, „Voci în pustiu”, „Semințe de betel”, „Absintos. Nori de cerneală” ș.a. Pentru activitatea literară a fost distins cu diverse premii naționale și internaționale prestigioase: Premiul National al Tineretului (1991), Premiul Uniunii Latine (Paris, 1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998, 2002, 2014),  Premiul filialei Chișinău a USR ( 2014), Laureat al Premiului Balcanica (Brăila, 2017). 

În continuare a urmat o succintă prezentare a cărții „Cu romanul în vacanță” pentru aceasta  luând cuvânt dna Lidia Cîssa, bibliotecar la Biblioteca „Hristo Botev”. Cartea a fost tipărită în anul 2023 la Editura „Prut International”. Este o culegere de nuvele, deci de proză scurtă, ce include 13 nuvele cu subiecte contemporane  în care cartea își are un rol anumit. Tema centrală a nuvelelor este omul contemporan din țara noastră cu problemele, căutările, vacanțele și lecturile sale. Recunoaștem în ele viața actuală din Republica Moldova: tranziția, migrația (din sate spre oraș, din țară spre alte țări), localitățile depopulate ș.a. Cartea ne sugerează și ideea că, pe lângă toate lucrurile bune ce aduce în viața omului, cartea ne poate fi și un bun prieten de companie în călătoriile noastre de odihnă întreprinse cu diferite ocazii prin țară sau peste hotare. Personajele din carte, pe lângă faptul că merg la serviciu, la piață, fac mesaj, de asemenea mai și citesc. Cartea pentru ei este un refugiu, ce îi scapă de rutină, plictiseală, oboseală ce se întâlnește atât acasă, cât și în călătorii. Cartea e ceva ce îi relaxează, îi regenerează, îi face mai atenți la ceea ce derulează în jur – peisaje pitorești, exotice, obiceiuri și tradiții ale altor oameni, păsări, animale de pe alte litoraluri etc. Adesea personajele fac o paralelă cu realitatea, reflectează asupra celor trăite de ei.

Viața noastră trece în goană, multe trec pe lângă noi, deoarece trăim  într-un secol al vitezelor, al digitalizării, separându-ne de lumea din jur. Ca să se salveze de monotonia aceasta, adesea lumea caută ceva senzațional, fantastic, zguduitor, superiori cu super puteri, ce le-ar adăuga adrenalină, ce de multe ori nu are nimic cu realitatea. Subiectele din nuvele sunt liniștite, dar, după cum se exprimă un cititor, de parcă ne leagănă cu valurile unei mări liniștite, eterne și abia după ce parcurgem ultimele  rânduri ale textului, aceasta năvălește peste noi cu senzații și descoperiri sincere. Autorul ne propune să atragem atenția nu atât la subiect, cât la starea interioară a personajului, să ne oprim și să cugetăm asupra vieții noastre, asupra faptelor noastre, cine suntem, unde mergem și cum mergem.

          În final, elevii au interacționat cu autorul despre cartea „Cu romanul în vacanță”. Preventiv elevii au citit și discutat despre carte împreună cu bibliotecara Ala Namașco și profesoara de limbă și literatură română Galina Vasiliu. Unii elevi, dintre cei care au citit cartea în întregime sau parțial, și-au expus opiniile, impresiile cu care au rămas după lectura cărții, au adresat autorului diverse întrebări ce țin de unele personaje din carte, de activitatea literară a scriitorului, debutul lui literar, munca de scriitor. Autorul a vorbit despre valoarea cărților în viața sa și a oamenilor în genere, a dezvăluit motivul de ce acordă preferință prozei scurte. Discuția a decurs într-o atmosferă plăcută, degajată și plină de sinceritate.

Rămânem în așteptarea de noi cărți ale scriitorului și a altor întâlniri și discuții utile pentru utilizatorii noștri.