joi, 25 aprilie 2024

La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Vitalie Răileanu – portret poetic marinăresc în plină realizare". Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu, la 65 de ani de la naștere

 La 24 aprilie, curent, prietenii bine-cunoscutului și apreciatului poet și critic literar Vitalie Răileanu, au organizat un Medalion literar cu genericul „Vitalie Răileanu – portret poetic marinăresc în plină realizare”.

Evenimentul a avut loc în chiar incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Sala „Nuciferă” administrată cu har și mare grijă, de ani buni, de omagiat. Urmare a discursurilor prezentate de o seamă dintre invitați – scriitori, bibliotecari, jurnaliști, interpreți, actori oameni din cele mai diferite domenii ale culturii și artei – evenimentul s-a transformat într-o conferință de analiză a activității omagiatului, atât în domeniul literaturii, cât și a cercetării literare și istorice.

Astfel că, prin luările de cuvânt și omagiile aduse Omului Zilei, portretul artistic și moral al lui Vitalie Răileanu, a căpătat conturul intelectualului, poetului, criticului și administratorului cu multiple abilități organizatorice, dar și a Omului care timp de 40 de ani s-a dedicat muncii în folosul Binelui și a Frumosului, a promovării valorilor autentice în literatură și în special a grijii față de tânăra generație de cititori prin cultivarea valorilor culturii și istoriei naționale.

Participanții și auditoriul au fost martorii unui fenomen de elaborare pe viu a unei sinteze a activității de peste 40 de ani în domeniu literaturii și mai bine de un deceniu în calitate de Manager al primei biblioteci de carte românească din Chișinău.

Vorbitorii au amintit repetat de faptul că Vitalie Răileanu, numit în funcția de Director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu” în anul 2011, imediat și-a reafirmat și vocația de cercetător literar, fondând, în cadrul acestei instituții culturale, „Laboratorul de cercetări literare și bibliografice Onisifor Ghibu”. Astfel, în această perioadă, cu concursul direct și implicarea masivă personală, atrăgând în activitatea de cercetare și analiză și alți intelectuali de marcă din domeniul literaturii, a editat peste 30 de volume de exegeze literare, biobibliografii, de versuri și proză a unor scriitori din spațiul literar românesc din diferite perioade.

Printre invitații care i-au adresat cele mai sincere felicitări și urări de multă sănătate au fost: Anatol Moraru, Lidia Kulikovski, Maria Pilchin, Valentina Butnaru, Gheorghe Budeanu, Vlad Pâslaru, Constantin Olteanu, Leo Bordianu, Ianoș Țurcanu, Iulian Filip, Dumitru Maxim și alții.