joi, 27 iunie 2024

Explorăm Terra chiar și vara. Unde? La Bibliotecă desigur!

 

Ala Toderașco,

bibliotecar, Biblioteca „Transilvania”

Primul tur al „Provocării verii”, 2024 la Biblioteca „Transilvania” ne-a inundat cu emoții pozitive, cunoștințe noi și distracție pe măsură. Copiii adunați la bibliotecă s-au dovedit a fi dintre cei mai inteligenți, ingenioși și prietenoși. Datorită fiecăruia dintre ei, s-a creeat o atmosferă de lucru foarte productivă: pe tot parcursul activităților, picii au venit cu idei ingenioase, viziuni originale și expuneri creative. Pentru fiecare zi a acestei provocări temele abordate au fost diverse dar și actuale: „Ecologia - împreună salvăm Planeta!”, „Apa - izvor al Vieții”, „Aerul - forță supremă a Universului”, „Drepturile și îndatoririle copiilor”, „Roboții”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, „Educația financiară”, „Sănătatea ta, dreptul tău, viitorul tău”, „Să descoperim Chișinăul”.

Aceste teme au fost complementate și de prezentările mai multor specialiști din diferire domenii: sănătate, psihologie, ecologie, securitate publică, etc.:

1.    Oxana Zavtoni, psiholog, Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor Ciocana Youth Klinic „Prietenul meu”;

2.    Ludmila Manoil, medic internist, IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana;

3.    Anatol Prohnițchi, expert in ecologie;

4.    Carolina Chirițescu, specialist superior, Secția securitate publică, Inspectoratul de poliție Ciocana.

Toate temele selectate au fost axate și abordate nemijlocit prin valorile STREAM.

Lectură. În fiecare zi, tuturor copiilor li s-a oferit ocazia de a se delecta cu plăcerea lecturii cărților preferate, dar și de a călători prin toată lumea cărților: pentru fiecare temă de studiu am organizat expoziții de carte din care copii s-au informat și s-au inspirat ulterior pe parcursul activităților. Tot pentru a altoi dragostea copiilor față de carte, zilnic le-am organizat și câte un „Turnir al lecturii” care a pus la dispoziția micilor cititori o largă varietate de literatură pentru copii - pregătită cu drag de bibliotecari, care le-au fost mereu alături pentru ai ghida de fiecare dată când a fost necesar și au avut grijă ca picii să savureze din plin lectura exact după preferințele lor.

Știință. Micii exploratori au avut ocazia să desfășoare și să participe propriu-zis la mai multe experimente demonstrative prin care au înțeles cum au loc anumite reacții chimice și procese naturale. Bagajul lor de cunoștințe a fost consolidat nemijlocit și printr-un șir de conversații euristice care au avut menirea de a-i ajutata pe cercetașii noștri să înțeleagă mai profund conținuturile abordate științific.

Tehnologie și inginerie. Multe din activități au fost realizate și cu ajutorul anumitor tehnologii moderne: computer, proiector, ecran de proiecție, seturi de roboți etc. Bibliotecarii împreună cu copiii au elaborat prezentări în format Power Point și le-au expus publicului implicat in activitățile desfășurate, complementînd cu exemple concrete și practice toate conținutirile abordate teoretic. Cu scopul de a familiariza copiii cu lumea ingineriei, acestora li sa oferit ocazia de a explora construcția și funcționarea roboților și de a descoperi utilitatea acestora în viața cotidiană.

Artă. Pe lângă consolidarea cunoștințelor, o prioritate pentru noi a fost și dezvoltarea imaginației și a creativității copiilor. În acest sens, în fiecare dintre zile am planificat și realizat atelire de creație, în cadrul cărora copiii au dat frâu liber imaginației și creativității proprii: au desenat animăluțe inexistente pînă acum; au compus poiezii dedicate naturii și apei; au „pescuit” cunoștințe; au reprezentat orașul natal în viziunea lor - postere realizate în grup; au creeat „noi” bancnote și monede; au decorat „Copacul Prieteniei”; au fost ingenioși și în prezentatrea rezultatelor muncii proprii;

Matematică. Pentru a fortifica spiritul de echipă și abilitățile organizatorice, copiii au fost divizați în mai multe grupuri, au delegat câte un lider de achipă, și-au structurat și prezentat lucrările în fața celorlalți colegi și a personalului din bibliotecă. Fiecare din ei a avut posibilitatea de a-și exprima liber propria opinie vis-a-vis de temele propuse spre cercetare, de a propune soluții și modalități.

Unul dintre punctele de reper în planificarea și realizarea activităților propriu-zise de explorare a lumii înconjurătoare, a fost interesele copiilor și desigur particularitățile lor de vârstă. Împreună cu micii noștri cercetași am pătruns în lumea copilăriei exact așa cum este ea - cu toate minunățiile ei: joc, curiozitate, divertisment, entuziasm, încredere, altruism, prietenie, povești remarcabile și supereroi, jucării, veselie, zîne bune și magie... dar pe lângă toate acestea am și explorat lumea înconjurătoare prin experimente, lectură, dicuții și dezbateri, compețiție și autopromovare, prin socializare constructivă și nemojlocit prin descoperirea de noi orizonturi.

Licărul jucăuș din ochișorii copiior și zîmbetul dulce de pe obrăjorii lor a fost cea mai bună recompensă și motivare pentru noi bibliotecarii care am organizat și desfășurat Turul I din „Provocarea verii 2024” la Biblioteca „Transilvania”.

Bucuria și entuziasmul de pe fața lor este cea mai veridică dovadă a faptului că împreună am reușit să îmbinăm eficient utilul cu plăcutul: copiii și-au consolidat cunoștințele acumulate anterior și le-au dobîndit altele noi despre viața pe Terra, despre ocrotirea mediului ambiant și despre rolul ființei umane în evoluția naturii; s-au distrat frumos; au făcut schimb de experiență; au socializat și desigur au înfiripat noi prietenii.

Suntem bucuroși că împreună cu micii cercetași am obținut realizări frumoase și ne-am convins încă o dată de faptul că copii noștri au potențial extraordinar și merită tot sprijinul nostru - al maturilor, iar biblioteca întotdeauna îi așteaptă cu ușile deschise și este gata să le ofere tot suportul și acces la sursele informaționale disponibile pentru a promova în continuare toate volorile frumoase, înclusiv dragostea pentru Măria sa Cartea - cea mai sigură ușă spre un viitor frumos, un viitor al copiilor de azi care vor deveni maturii de mâine și care vor continua să promoveze cultura, știința, arta și toate celelalte valori supreme ale onenirii.

Îi așteptăm cu mare drag și vara viitoare pentru noi provocări și experiențe fromoase la bibliotecă.