joi, 27 iunie 2024

La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

O lecție și încă o lecție este egal cu o vacanță. Astăzi, în cadrul Programului estival „Provocarea Verii” inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și implementat de toate cele douăzeci și șapte de filiale, program organizat în mod special pentru elevii ciclului primar, dar la care sunt așteptați – de ce nu? – și cei de la ciclul gimnazial, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Sala Nuciferă, au fost organizate două lecții, cu caracter cognitiv și educativ, deosebite – LECȚII PENTRU ELEVII AFLAȚI ÎN VACANȚĂ. Altfel de lecții la care nu se pun note, dar se obțin cunoștințe și bună dispoziție.

Lansarea copilașilor în lumea CULORILOR și a CUVINTELOR a fost salutată de Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, dl Vitalie Răileanu, care a mulțumit educatorilor și profesorilor pentru minunata și, oarecum, tot mai rara vocație de a profesa „pedagogia”, adică „mângâierea și educarea picilor”, și de a-i îndemâna spre noi culmi din Lumea Frumosului și a trăirilor artistice.

Prima lecție – de desen – predată parcă cu un anumit spirit coloristic de către cunoscuta și apreciata profesoară de arte vizuale, Olga Mardari, a lăsat imaginația băiețeilor și fetițelor în imensul spațiu al talentelor lor, pe care l-au coborât măiestrit pe foile albe în diverse culori și metafore. Anume ea, cu ținuta sa poetică, a avut grijă să le aducă copiilor cromatica verii pe paletele-acuarele, mângâiate de pensulele îndemânatice „lenevind” parcă, pe foile albe care, în scurt timp, au căpătat contur de culori, dar și figuri de diferite dimensiuni și perspective ademenitoare – flori de vară, câmpuri și lanuri, păduri și izvoare – toate împreună cuprinzând necuprinsa lume a copilăriei și buna dispoziție a unui început de vacanță ce pare fără sfârșit.

A doua lecție – de poezie – a fost îmbrățișată de aceiași copii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze, datorită măiestriei poetului Titus Știrbu. „Moșul, poet cu barbă de spice și mustăți de motan”, dar și el copil printre cititorii săi din clasele primare, s-a simțit, ca de fiecare dată, în apele sale, recitindu-le poezii – pe sărite, pentru și despre fetițe și băieței; despre pui și despre cloșcă, despre vară și despre iarnă; despre mincinoși și cinstiți și despre multe și de toate din bogata sa biografie și, mai cu seamă, din mulțimea de cărți adunate pe drumul anevoios al vieții de scriitor pentru copii.

Cu aplauze și cu bună dispoziție copii au mulțumit profesorilor, iar administrația Bibliotecii „Onisifor Ghibu” le-a mulțumit tuturor pentru că sunt BRAVO și pentru că au promis că vor veni și la alte lecții.