joi, 14 aprilie 2011

NU POATE FI O CARTE BUNĂ FĂRĂ UN GÎND FRUMOS! FĂRĂ O CARTE BUNĂ NU POATE EXISTA O CULTURĂ ADEVĂRATĂ!

Irina BARDIŢA, studentă, Colegiul Naţional de Comerţ

Pe data de 30.03.2011, în incinta Bibliotecii Municipale “B.P. Hasdeu” s-a desfăşurat cea de-a 4-a ediţie a concursului de caligrafie “Crinii Latini”. Concursul a fost consacrat aniversarii a 575-a, a oraşului Chişinău, respectiv lucrările ce urmau a fi elaborate aveau la bază ca subiect, genericul: Chişinău-oraş al cărţilor. În ideea concursului îi aparţine dlui Valeriu Herţa, preşedintele sectiei EX-libris a Societăţii Bibliofililor. Aflîndu-se, la un moment dat, departe de baştină - în Siberia, într-o deplasare, unde se practică scrisul caligrafic, ca, de altfel, şi în ţarile europene. Se organizează diverse acţiuni culturale în scopul menţinerii magiei apariţiei scrisului în memoria generaţiilor. În Ţările Baltice, de exemplu, ca şi în UE, creativitatea manuală se apreciază la valoarea maximă, fapt ce contribuie şi la prosperarea economică. Revenind acasa, dl Valeriu Herţa încearcă să implementeze şi la noi o astfel de practică. Versul poetlui Grigore Vieru “Crinii Latini” a servit drept punct de plecare în alegerea titlului acestui proiect.

Prima ediţie a concursului a avut loc la Biblioteca Naţională a RM, iar următoarele au fost preluate, susţinute, încurajate şi promovate de către Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”, director general dna dr. Lidia Kulikovski, asistată de Genoveva Scobioală, managerul Departamentului Marketing, BM şi diriguită, în continuare, de pictorul Valeriu Herţa.

Comparativ cu anul 2010, la ediţia curentă a concursului au venit mai mulţi participanţi : studenţi de la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", Universitatea Tehnică a Moldovei, Liceul de Arte Plastice "Igor Vieru", Colegiul Naţional de Comerţ şi alte persoane iniţiate în domeniu.

Pentru tehnică şi originalitate, juriul a apreciat pe locul I lucrarea lui Mihai Ursu, student la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", Facultatea Arte şi Design. Mihai s-a învrednicit de un premiu banesc în valoare de 800 lei. La vîrsta de 22 de ani, Mihai a mai participat la asemenea concursuri, iar acesta îi va servi ca o treapta în ascensiunea sa de artist, dar şi ca o frumoasă experienţă în viaţa personală, deoarece concurenţa sănătoasă este un bun însoţitor al marelor successe.

Toţi participanţii s-au ales cu daruri din partea BM. Personal am participat pentru prima dată la acest concurs, informîndu-mă şi încurajată de către bibliotecarii de la Biblioteca "Alba Iulia" şi recunosc sincer, mi-a plăcut foarte mult. Eu sunt un pictor netitular, mă ocup de pictură în timpul liber, iar acest concurs mi-a atras atenţia asupra unor accente pe care ar fi bine să le iau în seamă. Este o idee interesantă şi, cu siguranţă, voi participa şi la alte ediţii cu mai multă pregătire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu