joi, 17 septembrie 2015

Participă la campania „Fii deștept! Ia un card inteligent la BM!”



Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” organizează în perioada 21 - 27 septembrie 2015 Săptămâna ușilor deschise.
Săptămâna uşilor deschise este un program complex de promovare a Bibliotecii Municipale şi a filialelor ei, care reprezintă un veritabil centru informaţional şi cultural, deţinător al unui valoros patrimoniu de publicaţii de peste un milion de exemplare din toate domeniile cunoaşterii.
Activităţile programului urmăresc familiarizarea comunităţii cu serviciile şi ofertele BM,  atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori noi, afirmarea rolului bibliotecii în societate.
Săptămâna uşilor deschise constituie o modalitate eficientă de promovare a imaginii bibliotecii în comunitate, de consolidare şi diversificare a relaţiilor de colaborare: bibliotecă – comunitate;  bibliotecă – utilizator, bibliotecă – partener.

Scopul programului:

Promovarea unei viziuni clare asupra dezvoltării şi formării unei comunităţi prospere prin carte, lectură şi cultură; valorizarea bunurilor de care dispune BM, comunicarea mesajului bibliotecii prin varia forme şi metode, tradiţionale şi electronice, în scopul maximizării imaginii ei şi convingerea societăţii asupra rolului şi importanţei bibliotecii.

Obiective:

  • -  identificarea bibliotecii de către comunitate drept instituţie informaţională şi culturală  omniprezentă;
  • -    punerea în valoare a patrimoniului şi a întregului spectru de servicii şi oferte;
  • -    confirmarea plenară a statutului de animator al vieţii culturale pentru comunitatea chişinăuiană;
  • -    atragerea unui public cât mai larg în activităţile BM;
  • -    stabilirea unei colaborări mai strânse cu locuitorii şi oaspeţii capitalei.
  • -    consolidarea şi menţinerea  imaginii, păstrarea credibilităţii,  a identităţii şi notorietăţii bibliotecii.  
Pe parcursul unei săptămâni în cele 28 de filiale vor fi organizate vizite ghidate, expoziții și vernisaje, concursuri, ateliere de creație, vor fi invitate personalități notorii din comunitate pentru a vorbi utilizatorilor despre rolul bibliotecii în viața lor, vor fi prezentate video-filmulețe despre activitatea bibliotecilor, prezentări pe slide-uri cu poze de la activități, povești digitale, galeria personalităților care sunt de ani buni cititorii și prietenii bibliotecii; acțiuni de promovare și flachmoburi.
     
   În cadrul vizitelor/excursiilor/tururilor din bibliotecă se va promova istoria bibliotecii şi apartenenţa la BM; identitatea instituţională (BRAND, manual de identitate); colecţia şi valorii ei; serviciile, programele, cluburile; parteneriatele şi importanţa lor, voluntariatul şi beneficiile lui pentru utilizatori etc. De asemenea se va explica funcţionalitatea şi necesitatea utilizării paginii web a BM: pentru informare, promovare, accesibilitate; se va demonstra practic cum pot fi găsite publicaţiile în OPAC când: cunoşti numai titlul, sau autorul sau numai editura etc. 
   
     Utilizatorii vor primi mici surprize, materiale promoționale și au posibilitatea de a participa la concursul Sunt cititor la BM „B.P. Hasdeu”, lansat pe pagina de FB a BM, care constă în realizarea unei poze în bibliotecă (cu o carte preferată, lângă un raft etc.).

Săptămâna uşilor deschise constituie o modalitate eficientă de promovare a imaginii Bibliotecii Municipale în comunitate, de consolidare şi diversificare a relaţiilor de colaborare bibliotecă – utilizator, bibliotecă – comunitate, de atragere a non-utilizatorilor la bibliotecă.