duminică, 14 februarie 2021

Ștefan Melnic în dialog cu cititorii săi

 

Valentina Leahu, Filiala „Transilvania”

O întâlnire impresionantă, de o emotivitate rară, a avut loc la Biblioteca „Transilvania”, vineri, pe data de 12 februarie. Activitatea s-a desfășurat pe platforma Zoom, avându-i ca invitați speciali pe poetul, prozatorul și publicistul Ștefan Melnic și bineînțeles pe bravii ghiduși ai clasei a II-a „F” de la Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, însoțiți de gingașa și blânda lor învățătoare Veronica Costru și bibliotecara Ala Nuța. Doamna profesoară, cât și doamna directoare a Bibliotecii „Transilvania” - dna Parascovia Onciu și-au manifestat respectul și gratitudinea față de domnia sa, remarcabilul Ștefan Melnic, prin cuvinte de laudă și recunoștință. Picii au avut și ei o atitudine prietenoasă, sinceră în momentul prezentării poetului.

Poetul Ștefan Melnic – un om sociabil, drăguț și mult îndrăgit de societate, ajuns la onorabila vârstă de 60 de ani, care a trăit și a crescut ca mulți alții pe vremurile acelea grele, când existau multe neajunsuri printre clipele petrecute ale vieții. Dumnealui a dorit din tot sufletul să le dea trei sfaturi foarte importante acelor dragi copilași. „Copii, mai întâi, primul meu sfat și cel mai prețios dintre toate este: 1). Să o ascultați întotdeauna pe mama; 2). Să nu vă certați cu nimeni; 3). Să nu spuneți niciodată minciuni”. Copiii, entuziasmați, erau numai ochișori și urechi, ascultând atent învățăturile date de discipolul lor,  mult mai emerit și mai înțelept decât ei. Apoi a decurs un amuzant recital de poezii, ai cărui eroi au fost elevii harnici și silitori. Copiii, chipeși și foarte prezentabili, însoțiți de o dispoziție veselă și de o colecție frumoasă de desene create de ei, au recitat poezii din cartea Căsuța iepurașilor. Cartea de față se impune atât prin cuvintele potrivite ale poetului, cât și prin ilustrațiile vii, atractive, realizate de graficieni talentați din diferite generații. Printre poeziile recitate de elevi se enumeră: „La plimbare”/ „Înainte de ploaie”/ „Cârtița”; și ghicitori amuzante: „Perele” și „Calculatorul”.


Întâlnirea a continuat cu un super interviu – întrebări adresate de către copii dlui Ștefan Melnic.

- Taisia: Câte poezii a-ți scris până în prezent?

- Ștefan Melnic: Multe. Nu le-am, numărat.

- Mirela: Care a fost prima poezie scrisă de dvs.?

-Ștefan Melnic: Poezia „Cioara”. Apropo copii, vreau să vă dau un exemplu demn de urmat cu semenii voștri; mergând într-o bună zi pe alee, am observat pe o rămurică de copac, o cioară cu o bucățică de pâine în gură, care l-a rândul ei s-a împărțit cu o altă cioară, demonstrând astfel bunătate. Să fiți buni!

-Daniela: Cât timp v-a luat să scrieți cartea Casa puiului de soare?

-Ștefan Melnic: Nu foarte mult. În anul 1973 am scris cartea aceasta. Pe atunci se scria cu alfabetul chirilic.

- Alina: Cum vă dezmierdau părinții când erați mic?

  Ștefan Melnic: Părinții mei îmi spuneau Fănică!; Vecinii mă numeau Fănescu, și colegii de școală Fanu!;

 - Adi: În ce școală primară a-ți învățat?

 - Ștefan Melnic: Eu m-am născut și am învățat la școala din satul Cureşniţa (Soroca) a cărui denumire provine de la cuvântul râșniță.

- Delia: L-ați întâlnit vreodată pe Grigore Vieru?

- Ștefan Melnic: De foarte multe ori. Mai ales la redacția revistei pentru copii, „Alunelul”.

Menționăm că poetul Ștefan Melnic a lucrat, timp de 10 ani la Teleradio Moldova, redacția emisiunilor pentru copii, ulterior activează ca redactor la editurile „Lumina” şi „Literatura Artistică”. Din 1997 până în prezent este redactor-şef la revista „Alunelul”.

Mult îndrăgita noastră activitate s-a încheiat cu sincerele urări de bine, de sănătate și viață lungă, închinate poetului nostru talentat Ștefan Melnic, de către întreaga clasă de copii. Acesta din urmă le-a mulțumit enorm copiilor pentru receptivitate și le-a promis copiilor încă multe poezii interesante și captivante.