luni, 8 februarie 2021

Ziua Siguranței pe Internet / Safer Internet Day (SID)

 Astafi Valentina, bibliotecar

Filiala Onisifor Ghibu”

Internetul face parte din viața noastră de zi cu zi. Conține o lume complexă care ne oferă o gamă largă de posibilități. De-a lungul timpului, modul în care operăm, organizăm și dezvoltăm viețile noastre s-a schimbat, de la interacțiunea cu prietenii în viața de zi cu zi până la interacțiunea în mediul online.

Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment internațional organizat în fiecare februarie pentru a promova o utilizare mai sigură și mai responsabilă a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, în special pentru copii și tineri din întreaga lume, pentru a crește gradul de conștientizare și a-i educa cu privire la pericolele pe care le pot întâlni navigând pe Internet. De fapt, mai există și pericolul de a fi supravegheat în timp ce navighezi pe internet.

Lumea digitală este infinită și toată lumea trebuie să se reunească și să colaboreze cu ceilalți într-un mod care să garanteze o experiență digitală mai bună și mai sigură pentru noi toți. Ne-am gândit la inovație, tehnologie și progres, dar am uitat să analizăm cealaltă parte a acestei laturi mai detaliat, a pericolului ce se află de cealaltă parte a ecranului.

Internetul a de venit nelipsit din viața oamenilor, prietenii, întâlnirile, evenimentele ce se desfășoară în lume sunt la câteva atingeri de buton distanță de noi, astfel încât putem accesa o mulțime de informații, crea o mulțime de întâlniri online și de a distribui tot ceea ce ne place. Accesibilitatea folosirii Internetului a cauzat și nelipsitele probleme de securitate.

Dezvoltarea rapidă a internetului și a altor tehnologii a permis și dezvoltarea rapidă a informațiilor, produselor și serviciilor digitale, însă această dezvoltare ne face vulnerabili, iar această vulnerabilitate se manifestă prin distribuirea de conținut și comportament ilegal și dăunător, în special periculos. Categoria cea mai vulnerabilă dintre noi sunt anume copiii și adolescenții, care sunt și cei mai activi pe platformele online.

Tehnologiile informației și comunicării au adus multe posibilități, dar au schimbat și modul în care copiii interacționează cu colegii lor, putând accesa informații, exprima opinii, publica și partaja conținut creativ. Multe servicii legate de Internet sunt extrem de interactive, ceea ce exprimă simpatie pentru copii și tineri. În general, pentru copii, Internetul îi face să se simtă încrezători, amuzanți, interesanți, relaxați, utili și prietenoși. O lume fantastică plină de informații utile și lucruri interesante poate ascunde un pericol nebănuit. Pe măsură ce tipurile de echipamente devin mai sofisticate, iar copii devin adolescenți, ei sunt din ce în ce mai expuși pericolelor spațiului digital.

            Accesul la informații este esențial pentru copii și tineri atunci când vine vorba de a-și face temele. Bibliotecile s-au mutat aproape definitiv în spațiul online, iar posibilitatea de a căuta și găsi informații relevante și fiabile în orice limbă este un avantaj imens îmbrățișat de generația mai tânără din întreaga lume. Căutarea de informații noi nu este niciodată obositoare și pe măsură ce localizarea conținutului crește, barierele lingvistice scad treptat.

În fiecare zi, mii de oameni folosesc internetul. Unii oameni caută informații, în timp ce alții o folosesc pentru tranzacții online, Trimiteri de e-mailuri și jocuri online. Din păcate, unii oameni folosesc tot acest trafic pentru a încerca să fure informații personale. Varietatea de servicii pe care o oferă internetul  satisface toate vârstele, culturile şi limbile, dar trebuie acordată cea mai mare atenție securității.