marți, 12 octombrie 2021

Un nou serviciu la Biblioteca „Transilvania”

 

Valentina Leahu,

bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 

La mijloc de toamnă – început de brumărel, sub ploaia veselă de frunze multicolore și razele blânzi ale soarelui, la Biblioteca „Transilvania” a demarat un nou Serviciu / Proiect „Lectură generoasă” cu genericul „Între maturi și pentru orișicine” și periodicitatea o dată în lună. Atmosfera caldă din sală s-a datorat prezenței a 14 persoane. Moderatoarea acestei activități este dna Alexandra Tănase. La baza acestui proiect a stat un citat superb: „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei si imagini din, care vei întocmi înțelesul si filosofia vieții”. (M. Eminescu).

Proiectul dat a fost gândit de cititoarea fidelă a Bibliotecii „Transilvania”, Alexandra Tănase. Subiectul a fost desfășurat pe marginea cărții „Cântecul mării”, de scriitorul Oleg Serebrian. Desigur că prima care a intervenit, a fost însăși Domnia Sa Alexandra Tănase, cu un cuvânt cald de introducere: „Împreună cu dna Parascovia, am convenit în această vară să facem niște lecturi mature, care să cointereseze publicul de vârsta a treia. Și, de ce am ales această carte „Cântecul mării”? Deoarece atunci când au fost alegerile în parlamentul de la București, eram și eu în comisia de față, însoțită încă de mai multe doamne din diferite sfere de activitate. La un moment dat, a ajuns în discuția noastră, această minunată carte. Titlul cărții este unul romantic, foarte frumos, ce definește armonie. Într-adevăr, dacă facem referire la titlu, viața noastră este un cântec al mării, cu valuri, cu liniște, cu furtuni, cu tornade. Acest gând încearcă autorul să aducă cititorilor. Cei ce nu au citit cartea dată, eu vă provoc să o lecturați. Este o carte interesantă, care merită citită. Discutăm despre un autor, despre un diplomat, un om politic, fost deputat, lider de partid, istoric, om de o înaltă cultură, iar de aici încolo, și un scriitor impunător, care a scris trei cărți bune. Ajunși în secolul 21, caracteristic mai mult tehnologiilor informaționale, copiii nu prea vor să citească deși, iată că venind la bibliotecă, ei stau la rând să citească cartea „Cântecul mării”, în două exemplare”.

Excelența Sa, Oleg Serebrian a deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța (2010-2015) și în prezent deține această funcție în Germania, din anul 2015. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova. A studiat istoria și dreptul la Universitatea "Ion Creangă" din Chișinău și relațiile internaționale la ”Institutul European din Nisa”. În anul 2012, pentru romanul „Cântecul mării”, a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Inițiatoarea evenimentului, dna A. Tănase, a venit cu un mesaj de introducere asupra conținutului integral al cărții: „Cântecul mării”, acest roman cu aer de tangou, ne prezintă pe fundalul evenimentelor din 1944, istoria dragostei palpitante și încordate dintre Marta și Filip Skawronski. Este și o manieră de a scoate în evidență o tragedie istorică, cea de la finele celui de-al Doilea Război Mondial în Bucovina, la venirea trupelor sovietice. Cele două registre – istorie și intimitate – se amestecă și se intersectează într-o ambianță de tandrețe mișcătoare, de tristețe și de frică, în timp ce bombardamentele devin tot mai frecvente, iar profilul avansării rusești apare tot mai evident. Tema plecării, retragerii, e urmărită cu multă forță, într-un registru realist, chiar și când sunt evocate lucrurile care abandonate, o imagine de decompoziție și cesiune. El este însuși din Bucovina și dedică această carte strămoșilor lui care au fost deportați în Siberia. Până la urmă, tragedia locului a marcat și tragedia destinelor umane, pentru că ea fiind din nemți, a fost dusă într-un lagăr și ei au fost nevoiți să nu se mai întâlnească. El  ca preot a fost constrâns să devină agent CGB. Foarte mult s-a scris că marea majoritate a preoților erau agenți CGB. Dacă nu se conforma Filip, atunci urma să fie dus și el în Siberii de gheață, copila rămânând orfană. El fiind un tip diferit, un pic egoist, s-a dezis chiar de fratele lui, și de multe lucruri, nici măcar nu i-a scris ei scrisoare. Între ei nu era o relație de dragoste așa cum noi ne închipuim, ca în filme; întâlnirea dintre ei mi s-a părut cam ciudată, stranie”. Relația dintre ei a fost interzisă, din cauza familiei ei. El era fiu de pădurar, pe când ea provenea dintr-o familie de nobili, de baroni, chiar bunica ei fiind baroneasă; dețineau pământuri, aveau casteluri. Iată ce spunea baroneasa, bunica ei: „Să nu crezi niciodată bărbații excesiv de curtenitori”. Filip era foarte amabil, un tip galant, tânăr, promițător, doctorand în teologie, care avea o carieră serioasă. Marta era studentă la filozofie, dar nu prea frecventa lecțiile, totuși era intelectuală, cunoștea limbi străine, avea capacități; îi plăcea natura, munții, florile. În fine, mătușa ei i-a permis să se căsătorească cu Filip, ca apoi să fie învinuită că a permis acest lucru. Marta având 19 ani, s-a căsătorit dintr-un moft. Ei au dansat acest cântec al mării, acest tangou – dans al fatalității. Dansând cu el, a văzut că el e înalt și puternic, și într-un final, ea a decis să se mărite”.

Apoi, în forfota dialogului aprins, a intervenit dl. Gheorghe Ursu, profesor de istorie la Liceului Teoretic „Mihail Berezovschi”: Am răsfoit acasă cartea și am citit niște momente când descrie el lucruri finuțe. Asta dă dovadă de un scriitor meticulos, cu o observație atât fină, totuși trebuie să fii un poet înnăscut pentru a descris niște lucruri extraordinare, cu o viziune clară. Se întrevede de aici modestia prea bolnăvicioasă a scriitorului, pentru că el n-a vorbit, nu s-a afișat plenar și cetățenesc cine este el și de unde vine”.

Spre final, dna Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania”, și-a exprimat propriul său punct de vedere: „Sfârșitul romanului mi se pare destul de tragic. Tragedia unui singur popor se exprima prin Marta, prin oamenii care au fost încărcați în vagoane și duși în lumea mare și lăsați la margine de țară. Este un roman social (perioada concretă – deportările); un roman istoric - acțiunea se desfășoară în perioada interbelică ( anul 1941-1945). Cartea conține dificultăți gramaticale, prin faptul că sunt foarte multe denumiri nemțești: denumiri de străzi, oameni, clădiri”. Deci, totuși adâncirea în esența romanului „Cântecul mării” nu lasă indiferent, iar scenele evocate bântuie multă vreme imaginația cititorului…”.

Atmosfera din sală a fost una încinsă, jovială, prietenoasă. Toți participanții au fost activi, deschiși, și-au exprimat cu mult entuziasm propriile opinii. Părerile asupra romanului curgeau ca râurile șiroaie. Dialogul dezvoltat între timp a fost unul interactiv, în urma acestuia creându-se dezbateri sincere și interesante. Povestitoarea Alexandra Tănase, a fost cea care s-a implicat cu mult interes și a creat aceste oportunități spre deschidere și cunoaștere participanților. Datorită reușitei Proiectului, așteptările noastre pentru următoarea activitate sunt imense, apropo cartea pusă în discuție se intitulează: „Ultimul editorial” de Constantin Tănase. Sperăm ca prin acțiunile noastre îndreptate spre lectură, să atragem cât mai mulți cititori, inclusiv participanți. Activitatea Serviciului „Lectură generoasă” s-a încheiat pe o notă sonoră, liniștită, asemănătoare sunetului notelor muzicale, ale cântecului mării, în ritm de tangou.