miercuri, 12 aprilie 2023

Lectura – izvor de cunoaștere și înțelepciune

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Biblioteca  Municipală „B.P. Hasdeu” organizează în fiecare an Programul de lectură  „Chișinăul citește”, promovând și încurajând lectura ca mijloc de dezvoltare culturală și creativă. Programul valorifică experiența de lectură a comunității chișinăuiene, orientează cititorul spre valori literare și artistice. Pentru anul 2023, grupul de lucru a selectat și a propus pentru lectură cărți pentru diferite categorii de vârstă: copii, adolescenți și adulți, semnate de scriitorii Val Butnaru, Alexandru Popescu și Cristina Bujor.  

La 12 aprilie la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc întâlnirea cu scriitorul Alexandru Popescu, autor al romanului „Montana”, categoria adolescenți. Au fost prezenți liceenii de la Liceul Teoretic „Minerva” și de la Liceul Teoretic „M. Eminescu”, împreuna cu profesoarele de limba și literatura română Aliona Susanu și Galina Sărbușan. Îmtâlnirea a avut loc în Sala Nuciferă la orele 11.00 și 15.00. Directorul instituției Vitalie Răileanu afirmă că lectura pentru tineri este foarte importantă, deschide noi orizonturi,  cartea este o făgăduință ,o bucurie pentru suflete, gânduri și frumuseți.

Elevii au fost foarte activi în dialogul cu autorul , au propus diferite întrebări referitor la conexiunea dintre relațiile temporale și spațiale, personajele romanului, au dorit să știe de ce Alexandru Popescu folosește des suspansurile, detaliile simbolice ca ceasul, gutuile, cărțile tipărite în grafia latină.

Alexandru Popescu le-a vorbit despre copilăria sa, despre Bender, unde domina sărăcia, violența, ura, brutalitatea cazonă, antiromantismul, omul readus la umilință și sclavie. Autorul a răspuns cu mult drag la întrebările propus și a relatat procesul de scriere a unei cărți. La final de eveniment au fost îndemnați de autor să încerce a scrie, să-și dezvolte talentul, creativitatea. Întâlnirea a fost deosebită și frumoasă prin faptul că autorul volumului „Montana” a știut să captiveze publicul prin cele relatate. Moderatoarea întâlnirii a fost Nina Reșetnic, bibliotecara instituției împreună cu doamnele profesoare.

Orice om al cărții, poeți, scriitori, dramaturgi au o responsabilitate deosebită pentru ceea ce publică, fiindcă cărțile sunt niște călăuze ce ne conduc în viață. Înțelepciunea, tristețea și bucuria lumii  se află în cărți. Ele, cărțile te provoacă să-ți dezvolți memoria ,imaginația și creativitatea.

Alexandru Popescu s-a născut pe 26 septembrie 1987 în orașul Bender, Republica Moldova. Absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender a studiat la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A lucrat mai mulți ani în calitate de reporter  pentru agenții de știri și posturi TV din Chișinău. În 2017 , a fost premiat  pentru cel mai bun reportaj TV, în cadrul Galei anuale a Clubului de Presă din Chișinău. Acum e stabilit în Marea Britanie, orașul Maidstone.

Romanul „Montana” e unul dintre debuturile memorabile în proza ultimului deceniu din Republica Moldova, se narează războiul din Transnistria, văzut cu ochiul unui copil, apoi sedimentat în psihicul zdruncinat al unui adult. Conflictul se derulează în mai multe episoade senestre, succedate parcă cinematografic. Narațiunea deschide o rană veche, o rană sângeroasă a istoriei, un spațiu unde domina violența, sărăcia și umilirea.

La finele întâlnirii, Alexandru Popescu a promis că revine în țară ,în luna mai cu un nou volum de carte. Liceenii așteptă cu nerăbdare autografe din partea autorului.