marți, 20 iunie 2023

Apariții noi în Biblioteca digitală a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: trei volume ale Iuliei Hasdeu (I)

 

               Natalia Smirnov, șef, sectorul „Carte veche și rară”, Biblioteca Centrală

Despre savantul Bogdan-Petriceicu Hasdeu, tatăl Iuliei s-a scris mult. Ne-am străduit să digitizăm în jur de 40 de volume, care deja, pot fi citite de la distanță.

În toamna lui 2023 se împlinesc 135 de ani de când transportată de la Glion sur Montreux la București, Iulia va închide ochii înainte de a împlini 19 ani, la 29 septembrie 1988, în casa bătrânească de la Arhive.

Ținând cont de interesul elevilor pentru opera copilului genial cu un destin tragic, un fenomen unic al culturii noastre, Iulia Hasdeu / Camille Armand, Biblioteca Centrală a digitizat cele trei volume de carte rară deținute de Colecția Moștenire, care pot fi citite online, accesând https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=100229 vol. I, în curând vol II https://drive.google.com/file/d/1fDhQ3hag7rGf8jPhpS0xsTMW94dTzYZn/view și vol III. https://drive.google.com/file/d/1RMSYrFTUSMYeCKkFrFH8qEBInCMVDYp_/view.

Aceste 3 volume au apărut la Paris în limba franceză acum 134 de ani. Biblioteca Centrală deține 3 exemplare ale vol.I., editate la 1889-1890, câte 1 exemplar al volumului II și III.


Fantaisies et reves, o ediție din 1889 a vol I. Cartea este într-o stare de conservare anevoioasă, necesită a fi legată din nou. Spre deosebilre de cele două volume, acestui volum îi lipsesc mai multe pagini (I-XLVIII): Frontispiciu, Foaia de gardă nr.1 și nr.2 cu portretul Iuliei Hasdeu, Foaia de titlu, Prefața de B.P. Hasdeu, introducerea cu frontispiciu ornamental al Contelui Angelo de Gubernatis Julie Hasdeu, femme-poete de la Roumanie, discurs la Conference politique tenue au Cercle Philologique de Florence le 18 Fevrier 1889, cu un desen grafic al Iuliei în catafalc. Titluil Capit. II Fantaisies et reves pe foaie îngălbenită cu pete cuprinde autograful facsimil al lui M. Cimpoi din 5.11.2007, înscrierea unui necunoscut privind cuprinsul, urmat de mențiunea: Exemplar dăruit de academicianu M. Cimpoi. (p.B). La pag. 36-37 desene grafice în creion. Coperata din carton pânzată de culoare albăstrie, capitalbandul incolor, tabla, forzaț fix și mobil ornamentat în albăstriu între bloc și ultima copertă. La prima copertă lipsesc. Pe unele pagini pete. Cotorul cu denumirea scurtă a volumului suflată în auriu, șanțat, câmpul în auriu împărțit în 5 câmpuri cu nervuri. Ediția este într-o stare de conservare dificilă și îi lipsesc foarte multe pagini.

Primul volum, cuprinzând poezii, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand  Œuvres posthumes a apărut în martie 1889, sub titlul dorit de poetă „Bourgeons d’Avril”.


În Muguri de aprilie, intuind sfârșitul, Iulia a înțeles sentința, că cei din jur nu au cum s-o salveze. A sris, a cugetat asupra existenței și al morții, încercând să se îmapace cu destinul despre care scrie în povestirea Ce este moartea precum și multe poezii pline de iubire și durere.

„ ...din frunza căzută vor răsări flori și toamna și primăvara sunt deopotrivă de roditoare, numai că omul trebuie să fie în permanent acord cu aceste schimbări...”, filosofic medita asupra ceea ce avea să i se întâmple.

        Volumul II a apărut la un an de la moartea Iulie. Bogdan P. Hasdeu, imediat după decesul tragic, s-a grăbit să-i editeze opera manuscrisă lăsată de fiică, păstrând și desenele grafice, însemnările, alte semne lăsate pe marginea scrierilor. 

Volumul II, Chevalerie a fost editat în formatul 16mo (15/12cm), tipar în grafie latină pe o coloană, nr.de rânduri variază, proză și versuri, dimensiunile caracterelor diferă în dependență de grafie română sau chirilică veche, utilizate limbile franceză, rusă, poloneză. forzaț fix și mobil, foaia de gardă albă, a 2-a foaie de gardă cu autorul și titlul Cap. I, semne de autograf indescifrabile. Frontispiciu pe foaia de titlu cu date despre autor și titlul, cu autograf. Prefața de B.P. Hasdeu semnat la 1889, scrisoarea profesorului Emile Boutroux către B.P. Hasdeu, referința profesoarei Luis Leger urmată de răspunsul Iuliei Hasdeu, fiind și ultima scrisoare lăsată de Iulia Hasdeu în viață. Prima pagină a titlului poeziei este înzestrată cu frontispicii ornamentale de diferită formă și litere inițiale ornate, sobru în același stil, în negru. Pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul capitolului, întretăiat de o linie dreaptă, vignete la sfârșitul fiecărei poezii cu inscripția: locul, data, luna și anul scrierii. Sunt prezente desene grafice. Volumul conține în subsol diferite note și tâlcuiri, note de B.P. Hasdeu, pag.: 24,43, 9. La pag.270-276 o dedicație Moldovei. La pag.319-321 facsimila manuscrisului poeziei Sou les arceaux cu 6 desene gravice-portrete, cu multe corectări de mâna Iuliei Hasdeu. La pag.230-în apendice (anexă) comentariul lui B.P. Hasdeu despre atavisme (ansamblu de caractere ereditare comune familiei), urmată de faximila manuscris a lui Tadeu, Alexandru și Iuliei Hasdeu cu autografe ale celor trei scriitori.


Volumul III,
Theatre. Legendes at Contes, a apărut un an mai târziu în 1890 în formatul 17/12 cm, tipar în grafie latină pe o coloană, nr.de rânduri variază, dimensiunile caracterelor diferă în dependență de grafie, la pag. 50 reproducerea facsimilei sfârșitului actului III Mademoiselle Milet și a unui desen de Iulia Hasdeu, forzaț fix și mobil, foaia de gardă albă, pe verso : frontispiciu cu date despre editor și titlurile a 4 volume apărute. Foaia de titlu urmată de prefața scrisă de B.P. Hasdeu și post-scriptum despre unele abateri la primele două volume ale Iuliei Hasdeu, de la manuscrisele Iuliei din motive greu de descifrat, din micile bucăți de hârtie scrise. Cele XVIII piese sunt despărțite de o foaie cu numărul de ordine și titlul piesei. Prima pagină a titlului piesei este înzestrată cu frontispicii de diferită formă și litere inițiale ornate sobru în acelaș stil, în negru. Pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul piesei întretăiat de o linie dreaptă, vignete la sfârșitul fiecărei piesei cu inscripția: data, luna și anul scrierii. Sunt prezente desene grafice. După piesa a IV-a și a XVIII citim 2 Note de B.P. Hasdeu, inclusiv o listă a dramelor și comediilor scrise de Iulia Hasdeu adunate într-un caiet care se numea Quelques pensees intimes litteaires et artistiques d,une jeune fille de quinze ans, 1885-Paris precum și alte scrieri. Volumul conține în subsol diferite tâlcuiri și traduceri. Coperta pânzată de culoare neagră, Capitalbandul de culoare roșie cu o margine îngroșată, care întărește legătura, Cotorul cu denumirea scurtă a volumului suflată în auriu, stanțat, câmpul în auriu împărțit în 3 câmpuri fără nervuri, hârtie lucioasă, colontitlu - pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul piesei, coloncifru. Tabla de materii. Forzaț mobil între bloc și ultima copertă pânzată are două ștampile: una posibil de la deținător: ANTIC.6, LEI 1000, alta indescifrabilă și inscripția 16.06.06. Cele trei tranțe nu conțin careva inscripții. Volumul este într-o stare de conservare satisfăcătoare.