miercuri, 17 noiembrie 2010

ÎNTÎLNIRE DE SUFLET CU ALEXANDRU HORAŢIU FRIŞCU

Claudia ŞATRAVCA,
director, Filiala ,,Târgu- Mureş’’


Varietatea problemelor, originalitatea inimitabilă, antiteza situaţiilor şi caracterelor artistice, descoperirea cuvîntului adecvat – toate conduc spre un Horaţiu Frişcu original şi concis. V. Nastasiu




La 16 noiembrie a.c. în cadrul Săptămînii Tinerilor, am organizat mult dorita întîlnire cu epigramistul Alexandru Horaţiu Frişcu, care imi este coleg de breaslă şi fost coleg de facultate. Nicicînd n-am obosit să-i admir creaţia din cărţile primite la bibliotecă şi din unele întîlniri ocazionale. Scriitorul şi bibliotecarul Al. Horaţiu Frişcu este o fire umoristică şi vioaie, o personă plină de viaţă, mereu dispusă la colaborare, cu un simţ pentru frumos extrem de dezvoltat, un om cu verticalitate şi entuziasm. Datorită acestor calităţi, am considerat necesară întîlnirea scriitorului cu cititorii bibliotecii, pentru a-l cunoşte şi a-i familiariza cu creaţiile sale. Poetul a debutat în presa republicană cu poezie şi publicistică în anul 1968, iar în 1999 îi apare prima carte de parodii şi epigrame – Descîntecul Gorgonei, urmată apoi de palcheta de versuri satirice - Demitizarea nimicului 2001, pentru care a luat şi premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Pînă în prezent autorul a publicat circa 10 cărţi.

La activitate au participat două grupuri de elevi de la Colegiul Tehnologic. Chiar de la început, scriitorul şi-a prezentat unele din cărţile sale etalate în expoziţia organizată de bibliotecă. Cele mai solicitate cărţi ale poetului, care au atras atenţia publicului au fost: Descîntecul Gorgonei; Laboraturul lui Paracelsus– versuri satirice; Greaua ieşire din Simulacru – publicistică, File negre de Istorie roşie - scurtă antologie de obrăznicie, demagogie şi de prostie; Ştiaţi că? - caleidoscop enciclopedic. Participanţii la activitate au manifestat un real interes faţă de cărţile prezentate de autor, adresînd mai multe întrebări referitoare la tematica expusă în aceste cărţi. Trebuie să menţionez că scriitorul a reuşit să flateze publicul încă de la citirea primei sale epigrame. A continuat apoi cu un şir de alte epigrame dedicate colegilor de breaslă la care publicul a reacţionat cu mult entuziasm. Întrebat de nu se supăra subiecţii epigramelor lui Alexandru Frişcu, ţinînd cont de caracterul lor ironic, scriitorul a răspuns, că aceştia sunt prea inteligenţi ca să reacţioneze susceptibil la aceste poezioare cu poante ironice. Poetul a citit de asemenea două epigram, una dedicată colegului său Iulian Filip: ,,Ţi se dă, cît poţi lua, cît poţi duce altuia'' şi alta dedicată scriitorului Ianoş Ţurcanu, care au entuziasmat destul de mult publicul.

Important este faptul că în cadrul întîlnirii, Alexandru Frişcu a făcut referinţă şi la creaţia lui Ion Ciocanu, pe care a relevat-o cu multă considerare, recitînd mai apoi şi unele epigrame, dedicate acestui prozator.

Pentru a trezi şi mai mult interesul publicului, Alexandru Frişcu a povestit, cum a compus pentru prima dată o epigramă mult apreciată de Grigore Vieru, închinată lui Ion Vatamanu, care activa pe atunci în calitate de chimist. Ceea ce a destins şi mai mult atmosfera, a fost metoda interactivă de conlucrare cu publicul participant la care a recurs Al. Frişcu. Astfel el a adresat participanţilor o serie de întrebări de evaluare, a căror răspunsuri au fost menţionate în contexte anterioare de însăşi scriitorul. Cea mai interesantă întrebare la care s-au aventurat să răspundă mai mulţi participanţi a fost: cine au fost cei mai mari epigramişti români? Cei, care s-au manifestat activ şi au reuşit să enunţe corect numele epigramiştilor Cincinat Pavelescu şi Păstorel Teodoreanu, au primit în dar cărţi cu autograful autorului. Pentru a menţine spirtul încins şi a dezvolta ingeniozitatea publicului prezent, Alexandru Frişcu a organizat şi un concurs, similar cu cel la care a participat el cîndva, atunci cînd a întreprins prima tentativă, de a scrie o epigramă şi i-a reuşit. Astfel, participanţii au fost îndemnaţi să compună poezii, versuri şi, bineînţeles, epigrame. Cei prezenţi la întrunire au fost foarte interesaţi de concursul iniţiat de scriitor, astfel încît nu au ezitat să participe. Deloc spre surprinderea lui Al.Frişcu, cîndva şi el în ipostaza de participant, creaţiile concurenţilor s-au dovedit a fi destul de ingeniose.Cele mai reuşite lucrări au fost apreciate de scriitor şi întreg publicul. Învingătorii concursului au primit în dar de la scriitor cîte o carte cu autograf.

Această întîlnire de suflet a avut un impact pozitiv asupra cititorilor, care pe lîngă faptul că s-au relaxat după 5 ore de lecţii, au avut ocazia de a-l cunoaşte personal pe Alexandru Horaţiu Frişcu şi a asimila noi informaţii utile pentru extinderea orizontului de cunoaştere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu