miercuri, 24 martie 2021

Învățăm eticheta invitațiilor în cadrul serviciului „Turnirul amabilităților”

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

Manierele se învață, iar cei cărora le lipsesc cei șapte ani de acasă le pot recupera... O activitate impresionantă, de o emotivitate vie, a avut loc la Biblioteca „Transilvania”, în cadrul Serviciului „Turnirul amabilităților”. Păi altfel nu poate fi, deoarece avându-i ca invitați speciali pe bravii copii ai clasei a III-a „C” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, însoțiți de neobosita și energica lor învățătoare Regina Stolearenco, și-au manifestat respectul și gratitudinea, etalat cunoștințele față de subiectul abordat, el fiind unul foarte important și binevenit, cel al etichetei invitațiilor.

Este bine cunoscut faptul că codul bunelor maniere deschide acele uși pe care nici cea mai bună educație, nu le poate deschide. Da, într-o societate normală și sănătoasă, nu putem supraviețui, fără a cunoaște și a aplica bunele maniere.

            Purul adevăr, apoi și de astă data la Turnirul amabilităților, unde am duelat la subiectul Eticheta invitațiilor, am explicat copiilor faptul, că un copil manierat si respectuos trebuie să cunoască care ar fi comportamentul corect în societate, se va respecta pe sine și pe cei din jur, va aplica bunele maniere în orice situație se va afla pe parcursul vieții.

Și e binevenit exemplul: „Spune și tu „bună ziua”, că doar nu ai crescut în codru!”. Vă sună cunoscut? Am auzit replica asta și când eram mică, dar și fiind adultă, din gura părinților, a altor persoane care încercau să le insufle copiilor bunele maniere. Este o replică urâtă și agresivă, dar care m-a făcut, și mă face să mă gândesc, că doar în codru am putea supraviețui, fără un minim al regulilor de politețe. Oribil, nu-i așa?

Off, mamă, la rândul meu, am trecut prin momente jenante, în care copilul meu nu saluta sau în care nu mulțumea, atunci când primea ceva. Să nu mai vorbim de momentele, în care mânca cu poftă în fața altor copii, iar când îl rugam să împartă, refuza. Concluzia? Codul bunelor maniere este un subiect deschis, la care știu, că voi avea mult de muncă, mai ales că vedem cu toții, în jurul nostru, exemple de adulți nemanierați, asta ca să mă exprim frumos. Am stabilit cu toții că „Șapte ani de acasă”, completați cu maniere fac minuni! Iată câteva reguli esențiale pe care le-am abordat la activitatea noastră: Manierați la o petrecere. Pentru ce vin oamenii în vizită? pentru o comunicare plăcută. Gazdele ar trebui să se asigure din timp, că toți invitații sunt plăcuți unii pentru alții, astfel încât toată lumea să se poată relaxa la o vacanță, sau sărbătoare, să se simtă distractiv și în largul lor. Dar este corect ca într-o companie necunoscută, să comunici într-o limbă străină, dacă majoritatea oaspeților nu o înțeleg? Nu! Acest lucru poate crea o situație jenantă: oamenii pot crede, că le ascund ceva sau discută despre ei. Dacă un străin este în companie cu voi, trebuie să-l ajutați să vorbească într-o limbă pe care toată lumea o înțelege. De asemenea, este incorect să folosiți termeni profesioniști foarte specializați, necunoscuți, care sunt de neînțeles pentru mulți oaspeți.

Să salute; să comunice cu invitații; să mulțumească dacă a primit ceva în dar. Indiferent cine sunt persoanele care vin în vizită, limbajul folosit de copil trebuie să fie unul care arată foarte mult respect. Dacă este vorba de oameni mai în vârstă, trebuie să salute politicos, să își tempereze mișcările și să răspundă politicos întrebărilor pe care aceștia le adresează.

Dacă printre musafiri se numără și copii, cel mai bine este să-i duceți în camera copilului şi să le puneți la dispoziție jucării și jocuri pentru a petrece timpul în mod plăcut. Este indicat ca cel mic să se joace cu ei, să împartă jucăriile și să le facă pe plac.

La plecare, un semn de bună creștere este să își ia la revedere de la toți invitații şi să le mulțumească pentru vizită.

Gazda ta are animale de casă? Trebuie să te apropii de animal doar după ce ai primit permisiunea gazdei de a-l mângâia. Dacă s-a întâmplat să distrugă ceva din greșeală sau să spargă vreun obiect, să spună imediat gazdei şi să își ceară scuze, să nu încerce să dea vina pe altcineva, ori să ascundă cele întâmplate. Nu am uitat să folosim cuvintele magice „mulțumesc frumos” și „te rog frumos” pentru momentele în care, la plecare, trebuie să își ia la revedere de la gazde, și să le mulțumească pentru găzduire.

Ori, fie punctuali când sunt chemați la o anumită oră în vizită. Să aleagă o ținută care să arate respect de sine și respect față de gazde. Să aducă daruri, cât mai simple, mai ales dacă merg prima dată în vizită. Fiecare dar își are al său destinatar!

Am povestit despre reguli de conduită la petrecere a diferitor națiuni. „Ce este bine pentru un român, moartea este pentru un altcineva”, spune un proverb. Eticheta oaspeților variază considerabil de la țară la țară.

În SUA, de exemplu, nu se obișnuiește să se ofere cadouri de afaceri, acest lucru poate fi interpretat ca o mită, ori glumele de prost gust sunt în conflict cu legea în această țară. În ospeție americanii, pot liber să-și pună picioarele pe un scaun din apropiere sau chiar pe o masă, acest lucru fiind destul de firesc. Cu toate acestea, în alte culturi, acest comportament poate provoca resentimente și chiar șoc.

            În țările nordice, oamenii se vizitează nu mai mult de o dată la șase luni. În același timp, invitațiile sunt trimise cu mult înainte de vizită, iar recepția se desfășoară în conformitate cu reguli stricte de etichetă a oaspeților.

Iar în Japonia, nu poți intra într-o casă, fără să-ți lași pantofii în afara ușii. Dacă un oaspete din casa unui european laudă ceva al stăpânului, el îi mulțumește, iar bărbatul chinez, conform etichetei lor, ar trebui să dea acest lucru oaspetelui.

Italienii emoționali acordă o mare importanță gesturilor și expresiilor faciale. Englezii reținuți vor atribui un astfel de comportament manierelor rele. La masă în Anglia, toată lumea tace, numai în caz de urgență, vorbesc în șoaptă. Nu duc conversații individuale la masă. Și nu vor comunica cu tine aici, dacă nu știu numele tău. Iată așa informație au mai aflat curioșii copii.                                                                                                                                     

Am accentuat că, în fiecare țară, eticheta și-a dobândit propriile caracteristici pe parcursul istoriei, tradițiilor naționale și culturale. Când hotărâți să faceți o vizită în străinătate, ar fi bine să studiați eticheta oaspeților din țara lor.

Pentru o asimilare mai bună am venit cu intriga polemicilor, informațiilor, opiniilor. Împreună cu profesoarea ne-am străduit, să le lămurim și să le demonstrăm cât de important este să fii informat și să cunoști regulile. Sperăm ca prin activitățile din cadrul serviciului nostru, să sporim vigilența, responsabilizarea și conștientizarea, care vor ajuta copiii,  să crească și să se dezvolte într-o societate sănătoasă și prosperă.