luni, 4 septembrie 2023

Salonul Internațional de Carte BOOKFEST la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Șirul activităților de anvergură și importanță Internațională continua la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, chiar și după marile sărbători naționale. Astfel, sâmbătă 2 septembrie, curent, Salonul Internațional de Carte Bookfest, aflat la a VI-a ediție, a poposit la bibliotecă de carte românească din Chișinău, pentru lansarea Volumului „Vizită în casa unui bărbat în absenţa soţiei sale" de Adriana Bittel. Despre autoare putem spune că Adriana Bittel este una dintre prozatoarele cele mai înzestrate din literatura română de azi. Maestru neîntrecut al prozei scurte, nuvelele sale pot servi drept model al rafinamentului și stilului pentru genul scurt narativ.

Printre cărțile sale putem enumera: Lucruri într-un pod albastru; Somnul după naștere; Iulia în iulie; Fototeca. Temă cu variaţiuni; Întâlnire la Paris. Unsprezece povestiri; Cum încărunțește o blondă. Povestiri din secolul trecut, precum și prozele din volumele colective „tematice” sunt mereu în căutarea gurmanzilor literaturii.

Evenimentul a fost moderat de Mircea V. Ciobanu – scriitor, critic literar, editor de carte, director editorial, redactor-șef la Editura Știința, care a remarcat: Adriana Bittel este un scriitor autentic, întrucât nu folosește tehnologiile moderne pentru a scrie, ci scrie cu creionul pe foaie, ceea ce astăzi este tot mai rar. Iar salonul de carte Bookfest ediția VI-a și prezența Ioanei Pârvulescu la Chișinău este o ocazie rară ceea ce a contribuit la organizarea evenimentului deosebit de astăzi la Biblioteca „Onisifor Ghibu”. În continuarea gândurilor despre autoare au fost rostite de Grigore Chiper - poet, prozator, traducător și eseist: Dacă autoare își scrie textele cu creionul, înseamnă că scrie bine! Iar cărțile pe care le-am citit m-au fascinat din prima frază. Scriitoare face parte din generația `80 de prozatori, care au debutat și publicat proză în acea perioadă. Și este de menționat că această generație remarcat mai bine decât generație de poeți. 

Prezentă la eveniment, eseista, publicista, critic literar român și profesor la Universitatea din București - Ioana Pârvulescu, scriitoarea care a făcut selecția textelor și care semnează postfața acestei cărți, menționează că: Prozele sunt decupate cu mână sigură și cu o perfectă stăpânire a finalurilor – una dintre condițiile fără de care nu există reușită în acest gen literar. Iar în legătură cu faptul că textele nu sunt „datate” și că sunt citite cu interes și după ani de la scrierea lor, postfațatoarea sugerează și această calitate a prozatoarei de a surprinde calitățile (și tarele) esențiale ale protagoniștilor: Timpul însoțește cu bunăvoință aceste texte, pentru că, așa cum rezultă din micile povești de viață cotidiană, oamenii își seamănă lor înșiși în orice decor.

Volumul dat este adresat tuturor iubitorilor de literatură de rafinament cehovian (dar și caragialesc), fiind și un bun model de studiu pentru profesori, studenți, elevi.