luni, 18 septembrie 2023

„Dor de tine” de Vitalie Gaiceanu. Versuri de suflet și pentru suflet

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Sensul vieții pe pământ, să iubești. Să fii iubit!

Vitalie Gaiceanu

În ziua de duminică, 17 septembrie 2023, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc un eveniment aparte - poetul Vitalie Gaiceanu a prezentat publicului larg al treilea său volum de poezie întitulat „Dor de tine”. Evenimentul a fost deschis de Ion Bargan directorul editurii „BESTSELLER”, care a remarcat că autorul dat este un poet talentat și scrie prioritar în rimă, ceea ce oferă textelor sale o valoare specială, dar și o profunzime a gândurilor, confirmare că este un lucru important la un poet pentru transmiterea mesajelor, iar textele scrise de Vitalie Gaiceanu sunt atât de speciale în cât au fost și transpuse în melodii, în așa fel fiind înregistrat și un CD cu cântece în baza versurilor. Totodată Ion Bargan a menționat că autorul și-a propus ca scop să editeze 14 volume de poezie și tinând cont că deja al treilea volum a ieșit de sub tipar, poetul Vitalie Gaiceanu este serios acorat să atingă acest scop.

În continuare autorul a menționat că prezentul volum este didicat soției sale, iar în aria primei poezii din volum este realizat și un clip video sub formă de cântec, deoarece are o semnificație specială și o atașare deosebită. Volumul este dedicat temei dragostei, deoarece este un subiect ne explorat până la urmă în toată existența umană;

O recenzie a volumului a fost oferită de Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, care a remarcat: Conținutul volumui cuprinde niște confesiuni, iar în circuitul sanguin al autorului circulă în poezii, iar poeziile lui ne surprind. Prezentul volum trebuie de citit de la prima pagină până la ultima, deorece ne vom regăsi în el.

O altă recenzie asura volumului a oferit-o Dna Ludmila Berzoi, dr., conf., universitar, care a remarcat: Vitalie Gaiceanu impresioneaz prin poezie și prin felul de a fi, autorul scrie frumos și sincer, autorul este atent la tot ce se zice împrejur, iar apoi analizează și transpune totul în poezie. Invitat de onoare, dar și cel care a scris prefața volumului - Ion Xenofontov, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, cercetător științific superior, a afirmat: Poezia lui Vitalie Gaiceanu este alchimia diferitor stări. De data aceasta e starea agitată a unui etern îndrăgostit care se rupe de lumea existențială (materială) şi evadează în neant cu iubita sa. Iubita mai este numită muză, regină, crăiasă, zână, tânără, preafrumoasă, mireasă, soție, lumină, dulce inimioară, primăvara, ea, tu. Dihotomismul este al celor doi artişti, al creatorului mixt - unul îl creează pe celălalt. Este reflecția în oglindă a fiecăruia în parte („Să înflorim ca două flori"). E singuraticul în căutarea ființei dragi configurat spre final „in dous stele". Geografia parcursă de amorezați este una imensă: de la galaxi de aur până la Ungheni...Universul poetic este tacticos aranjat pe substratul teluricului, al habitatului aflat în deplină armonie cu sensul evadării din cotidian şi transcenderii spre/din dincolo. Dialogul este în monolog, iar monologul este o reflecție a trăirilor sublime cu ființa iubită, redescoperită prin alter ego. Versul poetului transcende spre esenţa ontogonică, cea a dorului. Coloritul poetic e unul încărcat şi marcat de imagini de: purificare (ghiocel, fulgi de nea, lacrimă), contemplare (monolog, gânduri, romanticul singuratic, melancolicul), contraste (cer-pământ, vară- iarnă, noaptea sumbră scânteie de lumină, zâmbetul plânge), metafizică (fata-floare), gastronomie (cafeaua), metafore (curg cuvinte, ochi de foc, metafore ce înfloresc), tranzit existențial (nucul), rational (hipotalamusul s-aprinde"), emoțional (afecțiune), carnal (,,ne măsurăm cu buze corpul", orgasm), comunicațional (scrisori), războinic (ostaşii, haita), suferință (simț, lăcrimioara, durere). Lungimea versurilor este una mică (3 strofe), medie (5 strofe) însă poate ajunge şi cote uriaşe (110 catrene!). Cel de-al treilea volum de poezii a lui Vitalie Gaiceanu - marcat simbolic de trinitatea de cuvinte Dor de tine" - marchează un salt uriaș spre lumea îndrăgostiților. Este doar lumea lor! Una plină sensibilităţi şi de taine. Da, în timp cei doi devin trei:

 „Doar tu şi eu

Şi anii cei Când ne iubeam ca nişte zei".

Lecturi Plăcute!