marți, 28 mai 2024

Concursul „Bătălia Cărților” aduce pacea sufletelor


 Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Timp de aproape zece ani, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, implementează un proiect-concurs de lectură cu genericul „Bătălia cărților”.

Lansat în anul 2015, acest concurs, la prima vedere, ordinar, pentru că ține de LECTURAREA CĂRȚILOR, a cât mai multe cărți, la realizarea proiectului au participat zeci și sute de elevi din instituții de învățământ gimnazial și liceal din mai multe localități din spațiul românesc, atât din stânga, cât și din dreapta Prutului.

În acest context, în data de 27 mai, curent, Valentin Astafi, șef sector, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, urmare a acordului de colaborare convenit între administrațiile Bibliotecii „Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic „Prometeu” din Chișinău, a avut o serie de întâlniri în cadrul cărora s-a întreținut cu profesorii și elevii de diferite vârste, ai instituției amintite.

Domnul Astafi a ținut să comunice că scopul întâlnirilor este de a informa elevii privind istoricul proiectului și, mai cu seamă, regulamentul privind organizarea şi desfășurarea concursului de lectură „Bătălia Cărților”: cadrul specific de organizare și desfășurare a concursului, domeniul de aplicare, care include toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, criteriile de selecție a cărților, termenii de desfășurare, condițiile de participare la concurs, la fel și criteriile de jurizare și chiar componența juriului și, desigur, acordarea premiilor.

Între altele dl Astafi, a amintit și de obiectivele proiectului care constau în: încurajarea lecturii și transformarea cititului în pasiune; însușirea de către participanți a competențelor de lectură: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris și în formă verbală în cadrul unei dezbateri; promovarea cărților de valoare din literatura universală; dezvoltarea caracterului participativ și stimularea spiritului competitiv.

Elevilor li s-a adus la cunoștință listele titlurilor de carte pentru fiecare dintre cele trei categorii de vârstă pentru anul 2024, după cum urmează:

Lista titlurilor pentru categoria Copii (10-12 ani)

1.    Anne de la Green Gables de Lucy Maud Montgomery,

2.    Când mă vei întâlni de Rebecca Stead,

3.    Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe,

4.    Colț Alb de Jack London,

5.    Focul de gheaţă de Kai Meyer,

6.    O minune de copil de Roy Jacobsen,

7.    Pasăre cântătoare de Kathryn Erskine.
 

Lista titlurilor pentru categoria Copii (13-15 ani)

1.    Castelul de sticlă : memorii de Jeannette Walls,

2.    Libraria de investigatii magice de Garth Nix,

3.    Magee, zis Maniacul de Jerry Spinelli,

4.    Moby Dick de Herman Melville,

5.    O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon,

6.    Războiul lumilor de Herbert Wells,

7.    Tokyo pentru totdeauna de Emiko Jean.

 

Lista titlurilor pentru categoria Adolescenți (16-18 ani)

1.    Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian,

2.    Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald,

3.    Orașe de hârtie de John Green,

4.    Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt,

5.    Războiul ciocolatei de Robert Cormier,

6.    Trei într-o barcă (fără a mai socoti şi cîinele) de Jerome K. Jerome,

7.    Ultima princesă a Daciei de Zuzana Kuglerová.

 

Amintim că Concursul „Bătălia cărților” se desfășoară cu suportul financiar acordat de către Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural al Primăriei municipiului Chișinău.

 NOTĂ: Alte informații utile pot fi accesate pe: https://hasdeu.md/ro/servicii/batalia-cartilor