vineri, 24 mai 2024

Lansare de carte ca un concert de zile mari

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Joi, 23 mai, curent, în Sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a fost organizat un eveniment prilejuit de lansarea volumul de interviuri și dialoguri cu titlul „Dor de izvor”, semnat de  bine cunoscuta și apreciata interpretă, în special de cântece doinite, Maria Mocanu.

Din chiar debutul manifestației, folclorista și folchista, scriitoarea și omul de radio Maria Mocanu, a fost înconjurată de mulțimea de prieteni și colegi, fani și simpatizanți cu buchete de flori și urări de la bine la și mai bine, cu sănătate și succese în domeniile practicate.  

Cele treizeci și cinci de interviuri și dialoguri, stăpânite de trăiri și sentimente mărețe, adunate între copertele volumului cu titlul asemeni unui murmur – „Dor de izvor” scot în prim plan o serie de personalități ale timpului din domeniului  culturii și muzicii, dar și oameni care, prin munca lor de zi cu zi, au tangență cu activitățile acestora – folcloriști, interpreți, jurnaliști etc. Cuvinte alese și sincere felicitări i-au adresat autoarei volumului, și cu această ocazie, naistul Vasile Iovu și compozitorul Constantin Rusnac (compozitorul, dar și poetul!), profesoara universitară Silvia Grosu, interpreta Silvia Zagoreanu și profesorul Constantin Șchiopu – prietenul copilăriei și partenerul de dans „de la noi de la sud” și multe alte personalități din domeniile frumosului și plăcutului.

Lansarea cărții a fost o ocazie deosebită și originală pentru autoare, pentru că a avut prilejul să se reîntâlnească cu mulțimea de prieteni și de oameni ai breslei, care i-au reîntregit ziua și cărora le-a mulțumit pentru că au știut să se îngrădească și să se sprijine, în clipe grele, dar și să se bucure de micile-mari succese, care, cu siguranță, au făcut viața culturală și artistică a țării mai frumoasă, mai bogată, astfel întregind tezaurul național cu noi piese și trăiri din lumea folclorului nostru muzical și literar, de nedescris.

Eventualii cititori ai cărții, răsfoind cele 300 de paginii, se vor re/întâlni și cu bunii și inimoșii oameni ai cetății... aflați în dialog cu Maria Mocanu în diferite perioade de timp și cu diferite ocazii, la teme și subiecte dictate de accentele vremii, cum au fost regretații Benone Sinulescu, Ana Barbu, Gheorghe Banariuc, Nina Ermurache, Liubomir Iorga, Leonid Moșanu și Vlad Pohilă, jurnalistul, scriitorul și lingvistul care, ani de zile, s-a spetit și și-a adus aportul la editarea revistei de specialitate a Bibliotecii-gazdă „Bibliopolis”.

Fără îndoială și pic de tăgadă, manifestația nu se putea derula fără cântece și fără buna dispoziție aduse cu drag și sinceritate de către prietenii de pe aici și de peste Prut.  

Titlul cărții „Dor de izvor”, este o continuare a emisiunii „Dor de izvor” pe care Maria Mocanu o moderează la Radio România Chișinău.

 

DESPRE AUTOARE: Maria Mocanu s-a născut la 1 ianuarie 1955 în comuna Giurgiulești, raionul Cahul. Este autoarea cărților „Giurgiulești, monografie etnofolclorică” (Chișinău, 1999), „Lin-pelin” (culegere de folclor, Editura Augusta, Timișoara, 2001), „Interviuri în do major” (Editura Etnomuzic, Chișinău, 2004), „Colinde din sudul Basarabiei” (culegere, Editura Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău, 2007) și Fața soarelui. Povestiri pentru copii” (Editura Centrală, 2012). ÎN CALITATE DE INTERPRETĂ, a editat mai multe discuri, casete și CD-uri cu muzică populară, folk, colinde și folclor autohton, printre care: „Spune-mi ceva”, „Sus mai sus, pe lângă cer”, „Ce să fac eu dorului”, „Dorul de mine s-a prins” ș.a. Pe parcursul carierei sale, a obținut mai multe premii și distincții, printre care: titlul de Artist al Poporului (2011), Premiul DANASTER al Fundației Culturale ECO-ART din Iași pentru cartea „Fața soarelui” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret (2012) și Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media (2022).