sâmbătă, 15 ianuarie 2011

NAISTUL VASILE IOVU FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU ADMIRATORII SĂI ÎN INCINTA BIBLIOTECII “ALBA IULIA”

Eugenia PLĂMĂDEALĂ, bibliotecar principal la filiala „Alba Iulia”


(în 2010 maestrul Vasile Iovu a împlint o frumoasă vârstă aniversară)

În prag de iarnă 2010, mai mulţi beneficiari ai filialei „Alba Iulia″ au avut parte de o excepţională întâlnire cu maestrul naiului, Vasile Iovu, prilejuită de frumoasa vârstă aniversară, 60 de ani. Programu prevedea un medalion literar pentru beneficiarii bibliotecii, dar reuşita unei întâlniri cu artistul, graţie şi implicării voluntarilor şi susţinătorilor activităţilor culturale organizate de comun acord, a fost chiar o surpriză plăcută pentru buiucăneni.

Printre cei care au venit să-l cunoască, să-l asculte şi să-l admire au fost liceeni de la “Petru Rareş”, “Onisifor Ghibu”, “D. Alighieri“, “Spiru Haret”, “Vasile Alecsandri”, Liceul Municipal Sportiv, profesori de la aceste instituţii, cititori şi reprezentanţi ai mass-media. Publicul din sală a fost mai mult decât surprins de organizarea acestei întâlniri. Mulţi dintre ei îşi doreau să-l cunoască personal, să-i asculte melodiile, dar cel mai mult îşi doreau să discute cu maestrul. Când acesta s-a ridicat să salute publicul adunat în sală s-a lăsat o linişte nemaipomenită. Vasile Iovu şi-a exprimat satisfacţia de a avea în faţă un public numeros şi divers ca ocupaţie şi vârstă – de la 12 – la 75 ani, pe care, mai târziu, l-a fascinat cu interpretările sale pline de o ardoare aparte, cu o neasemuită dragoste de ţară, de oamenii care-l înconjoară. Acele minunate sunete ale naiului parcă murmurau Ce frumoasă este viaţa pe pământ!

Publicul i-a răspuns cu aplauze îndelungate. În cadrul întâlnirii maestrul a povestit şi momente din viaţa sa de artist, din copilărie şi din anii de şcoală. La întrebărle adresate din sală, Vasile Iovu a răspuns cu multă plăcere, astfel, întâlnirea transformându-se într-o dezbatere despre viaţă, artă, destin, speranţă, credinţă şi dragoste. Cei prezenţi în sală au aflat ce reprezintă naiul pentru Vasile Iovu, ce calităţi sunt indispensabile pentru un artist în devenire, cum şi ce a simţit Măria Sa, aflându-se în afara ţării.

Muzica s-a dovedit a fi cea mai potrivită temperamentului, caracterului şi talentului său. Pînă la maestrul Vasile Iovu nu a cunoscut muzica interpretată la nai.

- În anul 1967, când Dumitru Blajinu a venit la Radiofuziune, formând ansamblul “Folclor”, în spaţiul basarabean a început să se cânte cu adevărat – spune Vasile Iovu.

Între timp, lui Dumitru Blajinu i-a atras atenţia artistul Vasile Iovu, şi, studiindu-l cum cânta la flaut, i-a pus în mîină naiul şi l-a încurajat să cânte. De atunci Vasile Iovu „s-a înbolnăvit″ de acest instrument muzical, naiul, şi nu l-a mai lăsat din mîină, naiul reprezintând pentru artist un lucru divin. Iar muzica s-a dovedit a fi cea mai potrivită temperamentului, caracterului şi talentului său. A activat alături de marii: Ion Bratu, Dumitru Blajinu, Veronica Mihai, Nina Ermurachi şi alţii.

Vasile Iovu a delectat publicul adunat în sală cu cîntecele sale excepţionale, cu care a cucerit şi inimile întregului continent european Austria, Elveţia, Franţa, Germania.

- Publicul străin apreciază enorm muzica populară românească – ne-a mai mărturisit Vasile Iovu.

În cadrul acestei întâlniri un grup de liceeni de la “Petru Rareş”, acompaniaţi la nai de Vasile Iovu, au interpretat o suită de cântece patriotice. Apoi, surprizele au continuat cu evoluarea liceenilor de la “Liviu Deleanu”, “Onisifor Ghibu” şi “Spiru Haret “, care au reuşit să-l cucerească pe artist, în special cu melodia “Tu Ardeal” din repertoriul lui Ştefan Hruşcă. În replică, Vasile Iovu şi-a continuat recitalul cu melodiile Lacrimile Prutului, Doina, Te plîng şi cu o suită de melodii populare. Tot în cadrul acelei seri a fost lansată revista “Acasă”, Nr. 4, coperta căreia este împodobită cu zâmbetul şi nailui lui Vasile Iovu.

La finalul întâlnirii, artistul Vasile Iovu ne-a amintit cât de important este să ştim de unde venim, cine suntem, care ne este limba şi neamul.

Echipa filialei “Alba Iulia” îl felicită pe maestrul Vasile Iovu cu frumoasă vârstă aniversară, dorindu-i La mulţi Ani şi multă sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu