vineri, 15 februarie 2019

Triplă lansare de carte la Biblioteca „Hristo Botev”


Angela OLĂRESCU,
şef, Filiala „Hristo Botev”


 Poeta Renata Verejanu e cea care luptă pentru adevăr şi dreptate, pentru țară și neam, pentru viitor, promovând valorile naționale în procesul educațional al tinerei generații, este o poetă liberă şi independentă organizând multe şi frumoase activități cu admiratorii, cu iubitorii de poezie.
 La 13 februarie 2019 la Biblioteca Hristo Botev”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, s-a desfăşurat o triplă Lansare de carte: Daniel Verejanu Poeta Renata Verejanu e mama mea, Рената Вережану В час, когда кто-то любит тебя..., Renata Verejanu Toţi bărbaţii care au trecut prin inima mea / All men who passed through my heort (versuri traduse în limba engleză), participanţi fiind un grup de elevi de la Liceul Teoretic G. Meniuc.
 Cu un cuvânt de salut le-am vorbit celor prezenți la întâlnire despre activitatea poetei, prozatoarei şi publicistei Renata Verejanu, inițiatoarea Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, ce este unul unic şi foarte interesant, a concursurilor naționale şi internaționale de poezie, care pun în valoare opera ei şi activitățile culturale desfășurate pe parcursul anilor, scoțând în evidență întâlnirile Renatei Verejanu cu cititorii ce au avut loc la noi la bibliotecă. Am accentuat că ideea de a edita o carte despre poeta Renata Verejanu este minunată şi e bine că a fost realizată, căci merită – Domnia sa este o personalitate marcantă, care ne învăță să ne iubim graiul, neamul, pe cei apropiați şi pe noi înșine, este cea care inspiră tuturor dragostea de poezie, întrucât poezia este viața noastră cea de zi cu zi. Volumul dat include şi un articol semnat de mine, dar cel mai impresionant este că în capitolul Iconografie sunt incluse fotografii de la diferite evenimente memorabile în care s-au regăsit şi unii elevi ai Liceului Teoretic G. Meniuc”.
  Daniel Verejanu, autorul volumului Poeta Renata Verejanu e mama mea”, a menționat că la această carte a muncit foarte mult, dar a făcut acest lucru cu multă dragoste față de mama sa. E vorba de o monografie, care are nouă capitole conținând material ale laureaților primelor ediții ale Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu, secvențe de la evenimente desfășurate în anul aniversar, Anul Renata Verejanu, o parte din intervențiile prietenilor online, iar un capitol aparte reflectă chipul poetei în viziunea artiștilor plastici.
Cu o deosebită plăcere a vorbit poeta Renata Verejanu despre această monografie ce include în ea proiecte, evenimente culturale desfășurate pe parcursul a 30 de ani de activitate, despre cărțile editate  peste ani, despre însuşi procesul de editare care era adesea stopat în anii 80 ai secolului trecut. Poeta Renata Verejanu dispune de înalte aprecieri ale unor mari scriitori, critici literari de pe ambele maluri ale Prutului, deține premii la importante Saloane Internaționale de Carte. Dumneaei a vorbit şi despre revista internațională Micul Prinţ”, despre lansarea Anului Renata Verejanu la Centrul Academic „Eminescu” în anul 2017. Anul 2018 Renatei Verejanu i-a adus multe surprize plăcute, una din ele fiind atunci când Campania Teleradio-Moldova” a declarat că este numită Omul Anului, alături de Eugen Doga, Mihai Cimpoi. Tot în acest an Renata Verejanu a format Uniunea Oamenilor de Creaţie. Domnia sa  a remarcat, că este nespus de bucuroasă că această carte este editată în Anul Centenarului Marii Uniri. Este o femeie împlinită ca mamă, ca poet, ca om. Speră că volumul dat va avea continuitate.
  Volumul poetei Renata Verejanu В час когда кто-то любит тебя, editat în baza Proiectului „Alternativa Societăţii”, include poezii traduse în limba rusă de Larisa Taracanova, Elena Şatohina, Mihail Petuhov, Valentina Protalina, Alexandr Brodski ş.a. A recitat unele poezii din carte.
  A treia carte Toți bărbații care au trecut prin inima mea / All men who passed through my heort sunt versuri traduse în limba engleză. Cartea este editată în două limbi - română şi engleză. Autoarea este mulțumită că se realizează promovându-şi creaţia sa. Are mulţi prieteni, cunoscuţi peste hotare care îi apreciază creaţia sa literară.
Renata Verejanu e satisfăcută de faptul că poeziile ei sunt traduse în mai multe limbi şi publicate în multe antologii, reviste, ziare ale țărilor respective. Multi o consideră o poetă genială, un vulcan al energiei creatoare.