vineri, 19 august 2022

Dedicație marelui om de cultură găgăuză - Dionisie Tanasoglu

 

Angela Vintilă,

șef, Filiala „Mihail Ciachir”

 

Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să traieşti în prezent. 

Octavian Paler

Recent s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului de limbă găgăuză Dionisie Tanasoglu. În legătură cu aceasta, anul 2022 este declarat „Anul DionisieTanasoglu”. Pe parcusul anului au loc evenimete culturale consacrate celui care a fost poet, scriitor, promotor al scrisului găgăuz.

Ne-am aliniat și noi în șirul acestor evenimente prin lansarea unei noi publicații „Dionis Tanasoglu- yazici hem dramaturg" („Dionisie Tanasoglu- scriitor și dramaturg”) scrisă de Stepan Bulgar, istoric, scriitor găgăuz. Nu întâmplător autorul a venit cu propunerea organizării acestui eveniment la Biblioteca „Mihail Ciachir”. E prima instituție care a fost înființată în scopul promovării și valorificării tradițiilor și valorilor culturale a găgăuzilor stabiliți în R.Moldova. Aici a fost înființat cenaclul „Ana dili” („Grai matern”), al cărui președinte și moderator mai mulți ani la rând a fost Dionisie Tanasoglu. Tot aici, au evoluat serate literar- artistice cu participarea tinerelor talente fiind îndrumați și promovați de către titanii literaturii găgăuze.

Dionisie Tanasoglu s-a născut în 1922, la Chiriet-Lunga, județul Tighina. După şcoala primară din localitate şi-a continuat studiile la Şcoala Normală din Cetatea Albă (1934-1938), ulterior la Şcoala Normală din Bârlad (1938-1943). A studiat la Facultatea de Istorie şi Filologie a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (azi Universitate, 1947-1953), Institutul de Teatru din Sankt-Petersburg (1947-1949). Face studii de doctorat în turcologie la Baku (1965). În 1965 susţine teza de doctor în filologie.

Activitatea profesională a început-o în calitate de învăţător la şcoala primară din satul natal (din 1945) şi Ceadâr-Lunga. Iar activitatea de cercetare ştiinţifică a început-o la Institutul de Cercetări în Domeniul Pedagogiei din 1955. Între anii 1963-1970 a fost director la aceeaşi instituţie. Ulterior a activat la Enciclopedia Moldovenească, redacţia principală, şef de redacţie limbă şi literatură şi artă (1967-1970). Între anii 1972-1987 a desfăşurat activitate didactică în calitate de docent la Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chişinău (azi, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice). Mai târziu, a fost rector al Universităţii de Stat din Comrat (1992-1995), şef catedră filologie găgăuză. Din 1995 a fost profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, secţia de limbă şi literatură găgăuză. Este autor al scrisului găgăuz, iniţial cu litere chirilice, apoi cu alfabetul latin. A elaborat manuale de limba şi literatura găgăuză pentru toate clasele. A semnat texte şi regia la mai multe spectacole. A colaborat la publicaţiile periodice „Literatura şi arta”, „Luminătorul”, „Moldova”, „Flux” ş.a.

Stepan Bulgar a dezvăluit multe momente importante din biografia scriitorului în diferite perioade a vieții: copilăria, anii de studii, activitatea scrietoricească. Au fost mărturisite unele confesiuni ale scriitorului în perioada aflării la Bârlad, România. Astfel de persoane, care de fapt au făcut istoria neamului său sunt rar întâlnite. Editarea romanului „Caravana de secole” este o mărturie în plus a înfloririi naţiunilor în condiţiile societăţii dezvoltate.

Autorul a accentuat la fel și perioada pe când a fost profesor de limba și litertura română, a fost cercetător științific și apoi, director al Institutului de Cercetări în Pedagogie. Tot atuci a susținut doctoratul în litere. A lucrat ca redactor la Enciclopedie. Și-a cultivat mereu limba etniei sale, i-a studiat particularitățile, s-a arătat preocupat de creația populară orală. A scris cărți în limba sa și pentru ai săi.

Așa cum a menționat Vasile Malanețchi „…Și toate acestea s-au încrustat dur pe inima poetului, s-au așezat pe cugetul intelectualului, au adumbrit chipul tânăr și lumios al omului de omenie și de cultură, Dionisie Tanasoglu - un găgăuz înțelept printre români și un bun român printre găgăuzi.”

Tot aici, nu am putut să nu accentuez importanța lucrării realizate de echipa Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, biobibliografia în baza lucrărilor adunate de Dionisie Tanasoglu care conțin referiri la documentele din arhiva personală. Ne-am simțit cu adevărat mândri pentru faptul că am avut oportunitatea să fim implicați în acest proces creativ de mare răspundere și care de fapt a fost unic în felul său. A rămas o frumoasă amintire și o ediție de mare valoare în colecția Bibliotecii „Mihail Ciachir”.