joi, 18 august 2022

Serviciile Filialei „Ștefan cel Mare”

 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Bibliotecile reprezintă fundamentul de dezvoltare a unei societăți. Ele au capacitatea de a fortifica și diversifica viitorul. Aceste temple de creație transformă civilizații. În întreaga lume, bibliotecile dau viață evoluției și integrității. Ele produc actul de inovare.

Crearea de servicii inovatoare contribuie la fortificarea importanței și rolului unei biblioteci. Proiectele, în colaborare cu alte biblioteci din țară, sunt pârghii care oferă instrumente pentru a moderniza bibliotecile și a le proiecta în afara pereților acestora. În acest cadru, oamenii au acces în fiecare zi la instrumente de învățare de calitate. Aici vin și pot fi sprijiniți oamenii din diferite pături vulnerabile, unde, la fel,  biblioteca vine cu idei și instrumente pentru fiecare.

Bibliotecile din Republica Moldova, ca și celelalte din întreaga lume, sunt în proces de schimbare și modernizare prin serviciile prestate în continuă inovare. Acest fenomen este generat de procesele de globalizare și de societatea informațională.

Filiala „Ștefan cel Mare” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” prestează servicii pentru chișinăuieni și oaspeții capitalei care locuiesc aici.

Împreună cu partenerii și voluntarii noștri, venim cu suport informațional, servicii prestate utilizatorilor, ajutându-i să soluționeze multe probleme din societate. Astfel, oferim susținere gratuită în educație, instruire, dezvoltare personală, susținere psihologică și materială. 

De exemplu, doritorii de a studia limbi străine, dar care nu-și pot achita aceste cursuri, pot beneficia gratuit de studierea limbilor: engleză, franceză, germană, italiană și, pentru alolingvi, română (Engleza pentru mic și mare; Parlons francais; Italiano Vero; Deutsch și Limba care ne unește) Aceste servicii oferă cursuri de bază. Ele au scopul de atinge un nivel de limbă fundamental, suficient pentru folosirea în viața de zi cu zi, oferă și creează oportunități pentru copii și maturi de a cunoaște cultura și tradițiile altor popoare. E știut faptul că, în capitala noastră, locuiesc mulți vorbitori de alte limbi sau de etnii diferite. Biblioteca s-a gândit și la ei, oferind alolingvilor posibilitatea de a vorbi limba țării în care locuiesc.

Biblioteca propune tuturor și alte cursuri, cum ar fi: de inteligență și educație financiară, de dezvoltare personală, arte plastice, handmade etc. Toate aceste servicii sunt prestate gratuit de bibliotecă prin intermediul voluntarilor.

Un rol-cheie în accesarea resurselor informaționale, în alfabetizarea digitală sunt serviciile IT: Școala de Coding; StudioComp; Tablețel. Ele susțin utilizatorii, indiferent de vârstă, sex, statut profesional, social sau economic, ridică nivelul lor de alfabetizare și culturalizare. Este deosebit de important ca fiecare utilizator să beneficieze de accesul la cursuri de instruire. Participanții de vârsta a treia învăță cum să-și facă conturi pe rețelele de socializare, utilizarea lor și își dezvoltă competențe de utilizare a calculatorului/telefonului. Fiecare temă este ajustată la nevoile și nivelul fiecărui participant în parte. Bunăoară, Serviciul „Tablețel” are un scop bine definit: familiarizarea copiilor cu tableta în dezvoltarea comunicării, a gândirii creative în fortificarea cunoștințelor, în utilizarea sigură a internetului și a programelor educaționale.

O experiență de bibliotecă poate contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii. Aceasta se face prin organizarea de activități unde sunt discutate și analizate diverse subiecte cu lecții de viață, cu prezența personalităților notorii, profesorilor universitari, academicieni, specialiștilor de clasă în diverse domenii. Informațiile și experiențele acumulate conferă bibliotecii un rol definitoriu în comunitate. Aici aș evidenția cluburile pe interese: „Zebrele” (Acest club desfășoară o activitate benefică, bazându-se pe instruiri, ateliere de creație și training-uri). Inteligența, sănătatea și starea sufletească sunt subiectele principale axate pe dezvoltare personală a participantelor. Fiecare întâlnire a fost formată din trei componente: oră de informare, atelier de creație sau gastronomic și relaxare: tradiții, poezie, muzică, dans). Clubul „Socrate” (pentru intelectuali și cei interesați de filosofie); „Vârsta de aur” (oferă suport și încurajări celor de vârsta a treia), „Știința și arta soluționării conflictelor” (ajutor substanțial pentru toate categoriile de utilizatori. Responsabil de aceste cluburi este Igor Fonari, doctor în filosofie, psiholog, colegul nostru).

Cluburile de lectură sunt și ele baza și sufletul bibliotecii. Cartea rămâne cel mai important instrument al bibliotecarului. Clubul „Evrica”- e pentru copii de vârsta 8-14 ani. Ei beneficiază de educarea și formarea lor pentru o maturitate intelectuală. Aici se lucrează asupra formării deprinderilor de a crea scurte povestiri originale, de a scrie și rescrie povești, de a se exprima clar, cursiv și logic, utilizând expresii frumoase din lecturi. „Pe aripile poeziei” (are la bază promovarea poeziei, creația celor mai mari poeți ai lumii), „Everestul cărților” (promovarea cărților prin recomandarea lor cititorilor, discuții tematice pe marginea celor mai recomandate cărți), „Devoratorii de carte” etc. .

Biblioteca oferă servicii de dezvoltare a creativității, cum ar fi: „Fantezie”, „Micii genii”, „Cartea senzorială”. La atelierele de creație desfășurate, în cadrul acestor servicii, utilizatorii învață arta macrameului, confecționarea cărților din fetru și bumbac, pictură, origami, confecționarea păpușilor, care ulterior sunt folosite la spectacolele din cadrul programului „Să re-auzim povestea”.

Serviciul „Bunele maniere” ajută la dobândirea unei educații excelente, oferă copiilor modele de comportament civilizat în societate, acasă, la școală, pe stradă, acasă, în vizită, transport public și în natură. „Semaforul – prietenul meu” instruiește și formează deprinderi de siguranță în trafic, transpunerea în practică a regulilor de circulație pentru pietoni, bicicliști, prin cunoașterea semnelor de circulație.

Proiectul „100 de profesii explicate copiilor” oferă copiilor cunoștințe și deprinderi practice în baza cărora poți alege o profesie. Prin intermediul proiectului, copiii au posibilitatea să facă cunoștință cu mai multe profesii și să cunoască lucrurile esențiale despre acestea.

Și dacă bibliotecă servește „bucatele casei”, voi vorbi neapărat și despre un proiect care a prins la utilizator și a fost solicitat de mai mulți parteneri. E un proiect care ne reprezintă - proiectul „Cunoaște-l pe Ștefan cel Mare” și „Viața și activitatea lui Ștefan cel Mare”. Scopul proiectului este de a familiariza utilizatorii bibliotecii cu diferite aspecte ale vieții și activității Domnitorului Țării mai puțin mediatizate. Moldova - Ștefan al III-lea prin legende; dezvoltarea aptitudinilor analitice, de comparație și deducție în baza lucrului cu diferite surse și izvoare istorice și/sau literare în scopul dezvoltării unor competențe specifice de lucru cu sursele de informație. Ei vor cunoaște aspecte mai puțin mediatizate cu referire la personalitatea lui Ștefan cel Mare. Cei care vin cu informații inedite sunt profesori și doctori în șt. istorice, cercetători de la Institutul de Istorie din cadrul Academiei de Știință a RM, cărora le suntem recunoscători pentru voluntariat.

Bibliotecile vor rămâne întotdeauna vitale, deoarece misiunea lor este de a oferi acces universal la educație și informații, nu doar la cărți.

Pentru noi, bibliotecarii, este necesar să mergem în pas cu timpul, să găsim modalități mai sofisticate de a identifica și contacta acei oameni care au nevoie de serviciile noastre.

Vă invităm cu mare drag să vă înscrieți la cursurile, cluburile și serviciile în care vă regăsiți sau doriți să vă perfecționați!