luni, 10 octombrie 2011

LANSAREA MONITORULUI DE CHISINAU ÎN FORMAT ELECTRONIC CU IMPLICAREA ABSOLVENŢILOR PROGRAMELOR SUA


La 7 octombrie, 2011, ora 11.00 a fost lansată baza de date Monitorul de Chişinău în cadrul Bibliotecii Publice de Drept, filială a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu. Acest produs electronic a fost posibil datorită parteneriatului stabilit cu Primăria Mun. Chişinău. Prin intermediul unei platforme on-line, baza de date oferă tuturor persoanelor interesate acces gratuit şi liber la textele juridice emise de către autorităţile mun. Chişinău, atât cele aprobate în prezent, cât şi cele retrospective. Serviciul este dezvoltat în cadrul proiectului Chişinăul juridic online, susţinut financiar de către Programul Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.

Proiectul este fundamentat pe ideea că o bibliotecă publică poate oferi informaţii juridice, dezvoltând un parteneriat solid cu administraţia publică. Scopul bazei de date este de a îmbunătăţi e-serviciile pentru locuitorii capitalei şi de a consolida o guvernare locală mai transparentă şi mai aproape de cetăţeni. Prin această abordare inovatoare, biblioteca şi-a propus să motiveze chişinăuienii de a se implica în luarea deciziilor în municipiu. Totodată, Primăria va interacţiona cu populaţia într-o formă mai transparentă şi eficientă, sporind astfel accesul la documentele aprobate la nivel local recent, precum şi la cele emise anterior.

În cadrul acestui proiect, Biblioteca Publică de Drept a digitalizat, şi va continua să facă acest lucru, Dispoziţiile primarului general şi Deciziile Consiliului municipal Chişinău, care sunt în vigoare, precum şi cele retrospective, începând cu 1991. Conţinutul bazei de date este accesibil la adresa www.monitoruldechisinau.md.

Invitatul special al evenimentului a fost Primarul General Dorin Chirtoacă, absolvent International Visitor (2004) şi ex-preşedinte al Consiliului Absolvenţilor (2006) care în mesajul său de salut a menţionat că „acest serviciu electronic, reprezintă o continuitate a implementării acţiunilor de crearea a e-serviciilor în cadrul Primăriei Mun. Chişinău şi este un bun exemplu de contracarare a corupţiei şi totodată şi a diminuării procedeelor birocratice, caracteristice astăzi în instituţiile publice”. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor fondatoare, finanţatoare, dezvoltatori de tehnologii informaţionale, precum şi utilizatori ai bibliotecii. 

Consemnare: Mariana HARJEVSCHI