vineri, 6 februarie 2015

Împreună spre Europa

Andriana MIHALACHI, șef oficiu, Filiala „I. Mangher”

„Popoarele care n-au ştiut a sprijini artele și literatura
și nu le-au ajutat să înflorească au pierdut aproape fără să lase urme în istoria omenirii”.
Z. Stancu


 Anul 2015 este declarat pentru biblioteci şi bibliotecari drept Anul promovării valorilor europene. În acest context, Biblioteca „I. Mangher” a organizat o masă rotundă „Minoritățile naționale din Moldova în contextul integrării europene: aspectul socio-cultural”, scopul căreia a fost interacțiunea bibliotecilor cu organizațiile etnoculturale în promovarea valorilor europene.
Masa rotundă a fost moderată de Evghenii BRIK – doctor în economie, cercetător științific, colaborator la Institutul patrimoniului cultural al Academiei de Științe, director executiv al Institutului „Iudaica”.
În cuvîntul de deschidere, directorul bibliotecii Ana BAȚMANOVA a menționat că evenimentul a coincis cu sărbătoarea evreiască Tu bi Șvat – Anul nou al pomilor, dar și cu ziua „de naștere” a bibliotecii. Dînsa a spus că omul este aidoma unui copac, care nu poate supravieţui fără rădăcini. În solul fertil al Moldovei, de veacuri, au prins rădăcini adînci mai multe etnii fiecare cu tradiţia, cultura și literatura sa.  Una din valorile europene este toleranța - valoare care stă la baza existenței comunităților etnice din Moldova. Iată de ce invitaţii la acest eveniment au fost reprezentanţii mai multor etnii din republică.
Despre rolul Bibliotecii „I. Mangher” în conservarea și dezvoltarea culturii evreilor Moldovei a vorbit Olga SIVAC, șef oficiu „Limbi modene” al Bibliotecii „I. Mangher”.
Olga RADOVA – CARANASTAS, doctor în istorie, secretar științific al Asociației savanților din Moldova „N. Milescu-Spătaru”, colaborator științific superior al Centrului de cercetare al Găgăuzei a vorbit despre legăturile etnoculturale ale găgăuzilor din Basarabia în contextul integrării europene.
Foarte pasionat a vorbit Ecaterina NEDZELSCHI de la Biblioteca „Adam Mickiewicz” despre diaspora polonă din Moldova ca popularizator al valorilor europene. Cu mîndrie dînsa a declarat că Polonia face parte din Uniunea Europeană, deci și biblioteca polonă este cu un pas înaintea tuturor în Europa.
Directorul Bibliotecii „M. Lomonosov” Margarita ȘCELCIKOVA,  în comunicarea sa ne-a informat despre relaţiile fructuoase de colaborare ale bibliotecii cu numeroasele organizații etnoculturale ruse în scopul promovării cărții și culturii.
Un alt vorbitor, Dmitrii LEKARȚEV, președintele Asociației  tineretului ucrainean din Republica Moldova „Zlagoda”, președintele Consiliului Coordonator al organizațiilor etnoculturale de tineret, i-a familiarizat   pe cei prezenți cu realizarea proiectului „EU Pro-Active” și oportunitățile pe care le obțin tinerii, aplicînd la diverse proiecte europene.
Despre provenienţa și așezările nemților basarabeni, despre contribuția acestora în dezvoltarea culturii, dar și despre sala de lectură germană și rolul acesteia în promovarea valorilor europene a vorbit Valentina TURVINENCO, șefa Deutscher Lesesaal.
La discuţiile finale au mai participat: Ludmila Lașcionova, președintele comunității rusești, Ludmila Barbă, directorul Bibliotecii „L. Ucrainka”, Ana Stratieva, directorul Bibliotecii „H.Botev”, Angela Vintilă, directorul Bibliotecii „M. Ciachir”.
Toți participanții la masa rotundă au ajuns la un numitor comun: numai prin promovarea culturii, limbii, cărții și literaturii, prin desfășurarea activităților de popularizare comune, prin interacţiunea bibliotecilor cu organizațiile etnoculturale vom reuși să ne păstrăm identitatea vom atinge scopul european.

După cum se spune „finis coronat opus”, celor prezenți  le-a fost propus un deliciu intelectual „Cele mai „savuroase” cărți din colecția Bibliotecii „I. Mangher”.