joi, 26 octombrie 2023

Magia cuvintelor la braț cu poemul haiku

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”


Motto: „Frumusețea naturii poate fi egalată doar cu cea a sufletului”.

Victor Hugo

Recent, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat lansarea cărții „Magia anotimpurilor”: 1111 poeme haiku despre natură de Gheorghe Colțun. Evenimentul a adunat multă lume receptivă la frumusețea versurilor despre splendoarea naturii în toate cele patru anotimpuri ale anului, o carte de suflet care face să înfrunți cu demnitate unele obstacole ale vieții, să fii mai receptiv la frumusețea din jur, implicându-te în păstrarea și îmbunătățirea climatului naturii și a celor mai sfinte lucruri ce țin de mediul înconjurător. Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a rezonat cu referințele celor împătimiți de arta scrisului: compozitori, scriitori, cititori fideli și oameni la Vârsta Eleganței.

Moderator a fost directorul instituției Vitalie Răileanu, poet, critic literar. Dânsul menționa că această carte, este rezultatul unei trăiri unice a autorului în care domină factorii determinanți de specificul limbii japoneze. Prin scurtimea lor – haiku impune exprimarea lucrurilor obișnuite-dar emotive. Aceste bijuterii lirice-sunt metafore în armonie cu simțirea lăuntrică. Gheorghe Colțun respectă regula: TIMP-SPAȚIU-OBIECT, trece de la imaginea rustică la cea cosmică, haiku nu se rezumă la prozodie ,ci se încarcă cu o estetică aparte. Și a urmat invitația  să savureze din lectura acestei cărți.

Președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leahu zicea că a venit la lansarea cărții cu deosebită bucurie, că e un lucru foarte frumos și util. Galina Gâdilică, secretarul Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, a vorbit despre Proiectul „Frumusețea naturii la braț cu poezia și oamenii de Vârsta Eleganței”. Acest proiect are menirea de a deschide orizontul oamenilor de toate vârstele spre unicul nostru stăpân - natura prin intermediul cuvântului artistic. Proiectul se manifestă prin faptul că până în prezent în literatura română nu există o carte care ar include 1111 poeme despre anotimpurile anului. La baza proiectului se află cartea „Magia anotimpurilor” de Gheorghe Colțun, care are patru compartimente, în care sunt descrise cele patru anotimpuri ale anului. Toate poemele surprind imagini unice din natură, care îi va ajuta pe cititorii de Vârsta Eleganței să pătrundă în lumea tainică și splendidă a celor patru anotimpuri. Pe versurile poetului, Gheorghe Colțun, interpretul Valeriu Râșniță a mângâiat auzul celor prezenți. Sala Nuciferă cu acustica adecvată îi încuraja pe vorbitorii care au venit să onoreze poetul, filologul, profesorul Gheorghe Colțun.

Gheorghe Colțun este profesor universitar, doctor habilitat în filologie, poet. Născut la două iulie 1951,Vălcineț, Călărași, face studii la  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere. A activat la universitate, publică articole și cărți de lingvistică, lexicologie, sintaxă, frazeologie, sociolingvistică, cultivarea limbii. Editează volumele de versuri „Dincolo de adio”, „Răsplata durerii”, „Un ochi sperând”, „Poemele lunii” și altele 15 volume de poezie. Este decorat  cu medalia Academiei de Științe a Moldovei  „Nicolae Milescu-Spătaru” în 2021.

Lecturarea poemelor semnate de acest autor, îl va ajuta pe cititori să descopere imagini artistice rare, oferindu-le o consolare pentru suflet și din suflet, deoarece poezia nu-i altceva decât lacrimile lui Dumnezeu, trimise pe Pământ prin intermediul poeților, ca să lumineze ochii oamenilor dornici de sublim.

Antologia se adresează cititorilor din întregul spațiu românesc, care țin la natura Țării și care vor să trăiască în sânul naturii activ și frumos, până la adânci bătrânețe. Claritatea poemelor și limbajul adecvat pentru majoritatea cititorilor va face cartea accesibilă pentru un cerc foarte mare de oameni.

Suita din 1111 poeme, despre splendoarea celor patru anotimpuri ale naturii i-a făcut pe cei prezenți în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” mai sensibili, mai optimiști la frumusețea din jur.

Pe final, ca într-un poem, de toamnă, toți cei prezenți la eveniment s-au simțit mai tineri spiritual și moral ascultând versuri în lectura autorului ...