joi, 25 ianuarie 2024

Explorăm culisele Internetului la Biblioteca „Transilvania”

 


Tatiana Donțu, șef sector, Biblioteca „Transilvania”

            În ultimul deceniu, tehnologia a schimbat în mod radical modul în care trăim, lucrăm și interacționăm. Aproape nimeni nu a fost mai afectat de această schimbare decât generațiile tinere, care au crescut într-o lume în care telefonul mobil, internetul și rețelele sociale sunt prezente în fiecare aspect al vieții lor, încă din clipa în care se nasc. Este evident că această evoluție tehnologică aduce cu sine numeroase oportunități pentru dezvoltare și comunicare, dar și riscuri semnificative, în special pentru copii și adolescenți.

În acest context, în cadrul Serviciului „Siguranța pe Internet” de la Biblioteca „Transilvania” a avut loc sesiunea cu subiectul „Explorăm culisele Internetului”. Copiii și noile tehnologii de informare și comunicare”. Și iar cu bravii elevi ai clasei a IV-a „C” de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latină”, cu profesoara Iulia Cerneavschi, am explorat tema cu mare atenție, pentru că din fericire, conștientizarea problemelor de securitate online și a pericolelor, precum cyberbullying sau violarea confidențialității personale a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, suntem încă în etapa în care învățăm să navigăm în mod responsabil și etic în acest nou peisaj digital. Un aspect îngrijorător este ritmul rapid în care tehnologia continuă să evolueze, depășind adesea capacitatea părinților, educatorilor și chiar a legiuitorilor de a ține pasul. Inteligența artificială, gamificarea și proliferarea platformelor de social media complică și mai mult ecuația, cerând o abordare mult mai complexă și integrată a educației privind siguranța online.

Menționez cu satisfacție, că am interacționat activ, am stabilit reguli, concluzii, sfaturi, bune practici, chiar și un video instructiv au vizionat cu mare interes, ca ulterior să-l comenteze. S-au îmbogățit cu informații ca copiii să nu ofere detalii despre chestiuni intime, să nu expedieze fotografii, videouri în lenjerie. Să nu divulge parolele, să se folosească de programe antivirus, ori înainte de a se duce undeva, întotdeauna să le spune părinților unde merg, cum va ajunge acolo, cine va merge cu el și când se va întoarce, și multe alte lucruri utile. Iar jocul „Pânza de păianjen” a fost a fost cel mai bun feedback al activității, deoarece ca niște iscusiți analiști și critici și-au expus concluzia referitor la temă.