miercuri, 24 ianuarie 2024

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

 


Lilia Canțîr, șef serviciu, Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului are loc pe 27 ianuarie în fiecare an. Această dată a fost aleasă pentru că pe 27 ianuarie 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, dezvăluind lumii întregi grozăviile Holocaustului.

Scopul acestei zile este de a comemora și onora memoria victimelor Holocaustului, aducând aminte de suferința imensă a milioanelor de oameni care au fost persecutați și uciși în timpul regimului nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Holocaustul a fost un episod tragic al istoriei în care au fost exterminați în mod sistematic evrei, dar și alți grupuri considerate indezirabile de către regimul nazist, cum ar fi romii, persoanele cu dezabilități și alții.

Evenimentele legate de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului includ adesea discursuri, ceremonii de depunere de coroane, proiecții de filme și documentare despre Holocaust, evenimente de educare privind istoria Holocaustului și testimonii de la supraviețuitori. Această zi servește și ca un moment de reflecție asupra importanței toleranței, diversității și drepturilor omului, pentru a preveni repetarea unor tragedii similare în viitor.

Este esențial ca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului să ofere o oportunitate de a educa generațiile actuale și viitoare despre atrocitățile Holocaustului și să promoveze înțelegerea, compasiunea și angajamentul față de drepturile omului și demnitatea umană.

În acest context, Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” a organizat pentru utilizatori o lecție publică, oferită de Ion Duminică, dr. științe politice, cercetător științific, coordonator Grupul „Etnologia Romilor”, șef Centru de Etnologie din cadrul Institutului Patrimonial Cultural, cu genericul „ Holocaustul/Genocidul Romilor basarabeni „la Bug” în Transnistria (1942-1944): deportare, izolare, înfometare, contaminare și exterminare”

În cadrul  acestei lecții  a comemorării victimelor Holocaustului, s-a acordat o atenție specială onorării memoriei grupurilor specifice, în acest caz a romilor, care au suferit persecuții și exterminare în timpul acestei perioade întunecate a istoriei. În cadrul lecției, Ion Duminică a vorbit detaliat despre aceste orori ale Holocaustului în general și  comemorarea victimelor romilor (cunoscuți și sub numele de țigani sau sinti), care au fost, de asemenea, supuși la persecuții și exterminare în timpul regimului nazist.

Romii au fost supuși discriminării, deportărilor și exterminării în lagărele de concentrare naziste. Ei au fost victime ale ideologiei rasiale naziste și au suferit alături de evrei și alte grupuri considerate „indezirabile" de către regimul nazist. Milioane de romi au fost afectați de aceste atrocități, iar memoria lor este comemorată în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Această recunoaștere distinctă a suferințelor romilor în cadrul Holocaustului este esențială pentru a asigura că istoria lor este cunoscută, respectată și comemorată în mod corespunzător, contribuind astfel la promovarea conștientizării și a educației în legătură cu evenimentele tragice din trecut.