miercuri, 22 mai 2024

Întâlnirea bibliotecarilor – bucuria cititorilor

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 21 mai, curent, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” – Sala Nuciferă, a avut loc o nouă ședință în cadrul „Caravanei Transformării”. Au fost discutate următoarele subiecte: organizarea serviciilor de lectură, portofoliul serviciilor și evidența acestora.

Ca de fiecare dată, discuțiile între reprezentanții breslei sau axat pe o serie de activități care urmează a fi organizate în comun ori coordonat de Grupuri de organizatori care elaborează și lansează proiecte în realizarea cărora sunt implicați inclusiv cititorii activi, dar și clase de elevi ori grupuri de studenți de la instituțiile de învățământ din capitală.

Cei circa 30 de participanți ai bibliotecilor-filiale, au venit cu analize și propuneri privind desfășurarea activităților curente și de perspectivă. Experții în domeniu, au fost făcute referințe, în mod special, la cele două activități care se bucură de succes în ultima vreme și care sunt cunoscute ca adevărate punți de cultivare a educației estetice și literare în spațiul cultural chișinăuian; și asta, de acum înainte, în funcție de amplasarea, sub aspect geografic, a bibliotecilor, astfel ca beneficiarii din sectoarele municipiului să fie nu doar informați operativ și la timp, dar să fie și cooptați în desfășurarea acestora – e vorba de Programul Chișinăul citește” ediția a XXI-a, și Concursul de lectură „Bătălia cărților” ediția a X-a.

De asemenea au fost stabilite prioritățile activităților colectivelor de bibliotecari pentru următoarele luni, dar și aprobarea unui șir de titluri de carte, respectiv – autorii de romane, poezii, proză scurtă, dramaturgie etc. – care urmează a fi propuse spre lectură cititorilor, în acest sens urmând a fi antrenați și profesorii din domeniul literaturii, criticii literari și scriitorii.