joi, 24 februarie 2011

GRIGORE VIERU, POETUL SUFERINŢELOR NOASTRE

Eugenia PLAMADEALA
bibliotecar principal la filiala „Alba Iulia”



Încolăcită pe cuvânt ursita

Îşi macină făina ei de lut

În duhul blond născut la Pererita

Adulmecând o trecere de Prut,

Bifându-şi parcă-o lacrimă, cernita,

Croind din ea un ascuţiş de scut.

(19 ianuarie, ora 1:30, Chişinău, 2009.

Ion Mărgineanu)

Un vers semnat de poetul albaiulian, Ion Mărgineanu, în zilele de grea pierdere. Plecarea dintre noi a lui Grigore Vieru se va mai resimţi încă mult timp. Ne lipseşte poetul cu vorba lui caldă, cu versul cântat, cu frumoasele întâlniri în grădiniţe, şcoli, licee, biblioteci. În speranţa că doar astfel, îl readucem imaginar pe Grigore Vieru printre noi, instituţiile de educaţie şi de cultură din Chişinău organizează sistematic Zile, Săptămâni, decade dedicate revenirii la creaţia poetului. In acest context, filialele BM «B.P. Hasdeu » sunt foarte active. În perioada 14-20 februarie vizitatorii acestor instituţii au participat direct sau indirect la diverse activităţi de lectură şi promovare a poeziei lui Grigore Vieru.

Filiala « Alba Iulia a deschis şirul manifestărilor încadrate în această săptămână cu un medalion-literar În memoriam Grigore Vieru, organizat în colaborare cu Liceul "Vasile Alecsandri" prin intermediul profesoarei de limba şi literatura română, Silvia Strătilă. Liceenii au venit la activiate cu tema de acasă foarte bine pregătit: mesaje de regret şi de dor pentru scriitor, recitaluri literar-muzicale dedicate limbii române, mamei, dragostei – tema prioritară în creaţia lui Grigore Vieru, versuri de dragoste inventiv înscenate au trezit fiori de tristeţe printre publicul din sală. A doua zi s-au prezentat la bibliotecă liceeni din clasele a VII-a, a IX-a şi a X-a de la Liceul "Petru Rareş". Aceştea, îndrumaţi de bibliotecarele noastre, având tot sprijinul din partea doamnei Oxana Munteanu, profesoară de limba şi literatura română, au prezentat un deosebit spectacol literar Rugă pentru poet. Aceştea au recitat şi înscenat versuri la tema mamei, au interpretat cântece din repertoriul regretaţilor Doina şi Ion Aldea - Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru, au elaborat şi prezentat postere la tema dragostei de mamă, de ţară, de neam, pe care ulterior, le-au dăruit bibliotecii. Tot în cadrul acestei săptămâni am anunţat şi un concurs de creaţie literară pentru liceenii claselor a VIII –a – a XII-a (un eseu la tema Grigore Vieru). Lucrările prezentate la concurs (11 la număr) de către liceeni de la "Petru Rareş", "Vasile Alecsandri", "O. Ghibu", "Prometeu", "Liviu Deleanu" au impresionat prin gândurile exprimate, prin creativitate şi expunere, prin atitudine şi maturitate. Membrii juriului – profesori de limba şi literatura română, liceeni, bibliotecari - au constatat stăruinţa elevilor şi dorinţa de a cunoaşte şi a se expune creativ la temă. Cele mai reuşite, 4 eseuri, vor fi publicate în presa locală de la Alba Iulia, România. Vom publica şi pe blogul nostru o parte din lucrări. Toţi participanţii vor primi diplome şi cărţi din partea bibliotecii. La activităţile organizate în cadrul acestei săptămâni au participat utilizatori de toate vârstele. Copiii de la grădiniţele nr 183 şi 186, de exemplu, au participat la un recital literar-muzical În memoriam Grigore Vieru, la ore de poezie cu Grigore Vieru, au făcut cunoştinţă cu cărţile "Soare, soare, Domn frumos", "Cartea Ghioceilor", "Spune-i Soarelui o poezie" din care au şi învăţat, împreună cu bibliotecara, poezii. Ne-a surprins plăcut faptul că copiii cunosc versuri, dar şi câte ceva din biografia şi poetului, dându-ne seama, bineînţeles, că educatorii lor le mai citesc din cărţile pe care noi le prezentăm copiilor, şi poate nu numai. Bravo lor!

O parte din activităţi au avut loc în bibliotecă, iar o altă parte - la grădiniţe şi licee din municipiu. Bibliotecarii cu genţile pline de cărţi au mers pe la instituţii de învăţământ (liceele "Petru Rareş", "Vasile Alecsandri", grădiniţa nr. 183) cu prezentări de carte, au organizat ore de lectură, discuţii-dezbateri. Cei mai activi participanţi s-au dovedit a fi elevi de la liceele: "Vasile Alecsandri", "Petru Rareş", "Liviu Deleanu", Şcoala Medie nr. 47 şi copii de la grădiniţele nr. 183, 185 şi 186.

In ultima zi a Săptămânii am mers împreună cu elevi din clasele a IX-a de la Liceul "Vasile Alecsandri" la bustul poetului din Aleea Clasicilor, unde am adus un amagiu poetului printr-un flash mobliterar Grigore Vieru în inimile noastre.

Iar expoziţia de carte cu titlul Duminica cea mare a neamului românesc de pretutindeni a fost şi rămâne în continuare ghidul fidel al tuturor vizitatorilor noştri care nutresc interes pentru creaţia lui Grigore Vieru.

Personal, consider că organizarea unui şir de activităţi tematice în cadrul unei Săptămîni Grigore este un element foarte binevenit. În perioada desfăşurării Săptămânii Grigore Vieru, de exemplu, vizitatorii bibliotecilor au ocazia să cunoască mai multe lucruri, să adune mai multă infomaţie despre un poet important şi creaţia sa, care are un rol binedefinit în literatura română. Sunt sigură că activităţile la care au participat vizitatorii noştri, expoziţia de carte, semnele de carte şi fluturaşii pe care i-au primit în dar de la bibliotecă le-au completat cunoştinţele, iar elevilor le-au asigurat un suport informaţional pentru lecţii. Organizarea şi desfăşurarea unor asemenea activităţi tematice contribuie la asigurarea unui nivel mai înalt de cunoaştere, de informare literar-culturală şi intelectuală a publicului cititor. Doar astfel vom păstra vie candela nemuririi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu