joi, 14 martie 2024

Chișinăul citește - cel mai longeviv program de lectură

 

Aliona Mocanu, Biblioteca „Traian”

„Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța”. Fernando Savater

Programul de lectură Chişinăul citeşte” promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experiența de lectură a comunității chișinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Programul se desfășoară în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din anul 2004. Pentru a cuprinde mai mulți cititori, programul, inițial conceput doar pentru un singur titlu de carte, s-a extins pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenți şi adulți.

Cartea „Doggy" de Maria Pilchin, selectată în 2024, ediția a XXI-a, categoria copii, este o povestire scurtă pentru copii, în care este redat relația dintre adulți și copii; migrația, școala și bullyingul. În carte este bine descris existență vulnerabilă, suferința unui copil în devenirea lui umană.

Cartea selectată pentru categoria adolescenți „Cu romanul în vacanță" de Grigore Chiper, ne redă individul din Republica Moldova cu problemele sale existențiale, cu căutările sale cotidiene, cu vacanțele și lecturile sale. Titlul sugerează o existență aparent reconfortantă, cu un lux al vacanței în care pleci degajat luând ca printre altele o carte în valiză.

Romanul „Legată cu funia de pământ" de Lorina Bălteanu, categoria adulți, este o proză contemporană, un roman al devenirii. Istoria unei fetițe care crește la țară cu visul de a pleca în altă parte. Titlul sugerează dorința nestăvilită de evadare din lumea închisă a satului, cu stereotipurile sale, cu închiderile acelei lumi comuniste.

Biblioteca „Traian" susține și promovează acest frumos Program de lectură „Chișinăul citește", organizând prezentări de carte, ore de lectură, ateliere de creație, întâlniri cu scriitorii, în parteneriat cu instituțiile publice cu care avem o colaborare fructuoasă. Astfel, pe 21 februarie 2024 am dat start promovării Programului de lectură și am mers în vizită la Instituția Publică Liceul Teoretic „Traian" cu cele trei titluri de cărți. Împreună cu profesoara de limbă și literatură română, doamna Lidia Lungu, am organizat întâlniri cu elevii claselor a V-a ,,A"; VI-a ,,A"; VII-a ,,D"; VIII-a ,,D", unde am vorbit despre ,,Doggy" și ,,Cu romanul în vacanță". Iar pe 1 martie 2024, de ziua scriitorului Ion Creangă și a Mărțișorului, biblioteca a avut ca oaspeți elevii clasei a III-a „Ș" de la Școala-primară nr. 120 „Pas cu Pas", însoțiți de învățătoarea, doamna Anna Gonceariuc. Elevilor li s-a făcut cunoștință cu programul de lectură și cele trei titluri de carte incluse în acest an. Am discutat pe marginea cărții „Doggy", scrisă de Maria Pilchin, care corespunde vârstei lor. Elevii au fost foarte impresionați de acel personaj cu numele Andrei Mătăsaru, copil sărman venit la Chișinău de la țară, fiind abandonat de tata pe când era mic, iar mama era plecată la muncă în Italia pentru a câștiga bani pentru un trai mai bun.

Spre final, cu mare drag, am îndemnat toți doritorii de-a participa la acest program de lectură, care este în plină desfășurare. Este unul din cele mai îndrăgite și longevive programe, ce promovează lectura și susține cunoașterea aprofundată a literaturii române contemporane.