joi, 7 martie 2024

Curiozități despre Chișinău

 


Angela Olărescu, șef, Biblioteca „Hristo Botev”

Istoria Chișinăului este reflectată în diverse lucrări științifice, pictură, poezie, proză de către cercetători științifici, pictori, scriitori, poeți, ca urmare fiind editate monografii, antologii, bibliografii, ghiduri, culegeri, enciclopedii. Orașul Chișinău este un oraș vechi, cu o istorie bogată în evenimente istorice în trecut și în prezent. Noi, locuitorii orașului Chișinău, ne mândrim cu el și îl respectăm, fiindcă este orașul nostru drag în care noi trăim și unde vor trăi și generațiile viitoare. Deși orașul Chișinău are o vârsta de 588 de ani, conform atestării documentare, istoria lui încă necesită noi cercetări din diferite perioade ale timpului. Orașul este în plină dezvoltare, schimbare, modernizare: se construiesc case cu edificii la parter, odată cu formarea noilor familii se nasc copii, se deschid locuri noi de muncă ș.a. Istoria orașului Chișinău are continuitate care merită studiere, de aceea apar noi monografii, cărți despre el.

În colecția Bibliotecii „Hristo Botev” sunt multe cărți interesante dedicate temei istoriei, misterelor, curiozităților Chișinăului. Sarcina noastră a bibliotecarilor este de a familiariza cititorii cu conținutul acestor cărți, de a dezvălui fapte și evenimente interesante. Este deosebit de important de a face acest lucru pentru publicul cititor cu ajutorul savanților istorici competenți. Un astfel de eveniment a avut loc în sala de lectură a bibliotecii cu participarea dr. în istorie Andrei Prohin, cercetător științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Moldova, și a elevilor claselor a VIII-a de la Liceul Teoretic „G. Călinescu” din Chișinău, însoțiți de bibliotecara Elena Toma și profesoara de limba și literatura română Lucia Grecu-Ciobanu  - am desfășurat Lecția publică „Curiozități despre Chișinău”. Dr. Andrei Prohin a oferit elevilor informație captivantă ce ține de istoria orașului Chișinău: a evidențiat localități cu denumirea Chișinău și personalități cu numele Chișinău din Moldova și România; a făcut o comparație a Chișinăului cu alte capitale din țările Europene, accentuând trăsăturile comune; a dezvăluit care este simbolul (neoficial) al Chișinăului (floarea din piatră, ce reprezintă un Lotos) și unde îl putem vedea; despre Arca de Triumf din Chișinău (ce a fost construită în cinstea Victoriei), făcând o comparație cu Arca de Triumf din Paris, Franța; despre Piatra de temelie a orașului Chișinău (monument istoric), de unde a provenit denumirea localității; despre personalități marcante: Vlaicu Pârcălab, unchiul lui Ștefan cel Mare (conducător a multor cetăți), numele căruia îl poartă strada unde este amplasată clădirea Primăriei mun. Chișinău; domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, de ce a intrat în istoria Chișinăului (enumerând unele fapte mărețe, dar și cine a creat postamentul pentru monumentul lui); Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a înființat Școala spirituală, Seminarul Teologic (pregătirea preoților) în Chișinău, apariția primei cărți Liturgia (1815); cum la Chișinău s-a tradus în limba română Biblia ș.a.

Evenimentul a decurs într-o atmosferă plăcută, prietenoasă, elevii fiind foarte activi, adresând lectorului Andrei Prohin diferite întrebări, manifestându-și astfel curiozitatea față de unele localități din orașul Chișinău, unele evenimente din istoria Chișinăului, îmbogățindu-și cunoștințele despre orașul său natal, la care a contribuit, de asemenea, și expoziția de carte „Miracolele Chișinăului” organizată în sala de lectură cu ocazia acestui eveniment.