luni, 25 martie 2024

Poetul cu suflet de Mare din Cartea cu semne de TIMPuri

 

Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 25 martie, echipa Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a consemnat apariția semnalelor cărții VITALIE RĂILEANU – sub semnul spectacolului vieți”. E vorba de Biobibliografia scriitorului comentată și completată cu exegeze literare, elaborată de membrii colectivului angajat, dar și de prietenii protagonistului,  în cadrul Laboratorului de cercetări literare și biobibliografice al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Fiind la etapa de pre-press, volumul adună un cuprins consistent care acoperă reperele cronologice din viața şi opera poetului, criticului și publicistului, dar și a managerului Bibliotecii amintite.

În cele șase compartimente cititorul interesat va descoperi și alte aspecte din viața și activitatea lui Vitalie Răileanu decât cele cunoscute și deja cucerite de media electronica de la noi cu extinderea nelimitată în spațiul informațional global.

La compartimentul BIOBLIOGRAFIE vor fi cunoscute edițiile de autor și edițiile coordonate, alcătuite şi redactate; articolele literare, cronicile și recenziile, interviurile, dar și contribuția științifică și recunoașterea internațională a lui Răileanu, datorită comunicărilor prezentate în diferite perioade la o serie de conferințe și colocvii interne și externe.

Un grupaj de STUDII cu referire la personalitatea lui Vitalie Răileanu și a diverselor preocupări literare sunt semnate de LIDIA KULIKOVSKI: Vitalie Răileanu. Portret marinăresc în plină realizare; VLAD PÂSLARU: Vitalie Răileanu – navigator pe matricea re-devenirii noastre în ființă; DUMITRU DAN MAXIM: Alte preocupări ale omului de creație ori Îmbrățișarea dintre paranteze; GHEORGHE BUDEANU: Singuratic pe faleze și NICOLAE RUSU: Metamorfoza textului (Cronică la volumul „Salonul 13”).

La Compartimentul REFERINŢE CRITICE ŞI …MAI PUŢIN CRITICE volumul abundă în opiniile reputaților critici, exegeți și poeți: Mihai Cimpoi, Mihail Dolgan, Marin Postu, Emilian Galaicu-Păun, Andrei Țurcanu, Lidia Grosu, Anatol Ciocanu, Ion Ciocanu, Dumitru Crudu, Tudor Paladi, Răzvan Voncu și alții.

În compartimentele CONFESIUNI ŞI DIALOGURI CONFESIVE ca și în DIALOGURI „CRITICE” îl regăsim pe Vitalie Răileanu publicistul și jurnalistul întrebărilor discrete și frontale, toate în folosul cititorului cu descrieri detaliate a  timpului oprit pentru un moment.

DEDICAŢII ŞI REFERINŢE și mai cu seamă FILE DIN ALBUM modelează portretul Omului Vitalie Răileanu de la mic la mare și de la necunoscut la cunoscut și apreciat după efort și merite.

Până a închide cartea, echipa, formată și îngrijită cu migală, răbdare și dragoste de V.R., îi urează La Mulți Ani Directorului Vitalie Răileanu cu prilejul celor 65 de ani de la naștere.

Coperta a IV se lasă cucerită de un poem semnat de Vitalie Răileanu – sărat, dar îndulcit de subtila trăire a poetului aflat mereu pe valurile apelor mari...:

salificare

vă asigur

nu veți descoperi

în corpul meu

decât o formulă chimică

de oxid salin de fier

vă asigur

nu veți găsi

în circuitul meu sangvin

decât un lichid salin

vă asigur

nu veți atesta în versurile mele

decât îmbinări de cuvinte

salificate.