duminică, 24 martie 2024

Duminici să vă fie fiecare zi. Lansare de carte la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 


Dumitru Dan Maxim, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Ziua de 24 martie este una memorabilă pentru tânărul poet Valentin Astafi, iar motivul este lansarea primei sale cărți de poezii cu titlul „Cine sunt...”.

Moderatorul evenimentului, Vitalie Răileanu, Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, poetul și prefațatorul volumului, a remarcat calitățile „de fin observator al vieții și a fenomenelor prin care ne este dat să trecem” toți împreună, însă doar unora „cu sufletul sensibil le este dat să le redea a doua viață”, așternându-le în versuri pentru a fi cunoscute și de semeni.

Tânărul, dar deja apreciatul poet, a fost îndemnat și spre alte „faceri de carte”, de către scriitorul D. D. Maxim care  la acoperit cu grija de a nu se lăsa îmbrățișat de falși lauri și nici de „eternitatea locală”, ci să-și împlinească rostul prin harul hărăzit și munca de zi cu zi.

Profesorul Marin Postu, aflat mereu în preajma tineretului studios, fiind și un bun cunoscător al trăirilor și zvâcnirilor tinerilor poeți, a vorbit despre cele trei aspecte în care debutantul Valentin Astafi și-a găsit refugiul, dar și salvarea: trecutul/copilăria/adolescența, iubirea ființei apropiate și dragostea „ca dat” dominant al vieții de zi cu zi; i-a aminti poetului, aproape ca la lecții, ce anume ESTE poezie și ce AR PĂREA că e poezie.., un sfat deloc de neglijat pentru începători – ispititorii Muzelor nărăvașe.

Un alt subiect și anume aspectul grafic și ilustrațiile care au însoțit poeziile, a fost tratat de Dna Lilia Donică, șef Secție comunicare, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, care a apreciat efortul pictorului grafician drept unul bine conceput și profesionist.

Cu această frumoasă ocazie, cuvinte de laudă, mulțumiri și urări de noi izbânzi, i-au adresat și colegii poetului, rudele și prietenii prezenți în Sala Nuciferă, toate acestea rezumându-se la: „Un pas îndrăzneți trebuie neapărat urmat de al doilea pas mult mai sigur...”.

Felicitări, Valentin Astafi!

Felicitări, Dragă Muză a Poetului!