joi, 29 februarie 2024

ABC-ul reciclării

 

Ion Arsenii, bibliotecar, Biblioteca „Transilvania”

Salutare dragi prieteni ecologiști! Sunteți nerăbdători să aflați ce s-a întâmplat la ultima noastră activitate-expediție de la serviciul „EcoResponsabil”? Dacă da, atunci vă îndemnăm să vă faceți cât mai comozi și să acordați maximă atenție celor ce urmează.

Așa cum am promis, am revenit cu detalii interesante, fiindcă dorim mult să vă împărtășim și vouă ce am descoperit.

După primul punct din expediție la care ne-am oprit, am avansat cu următorul punct din universul ecologiei, și anume „ABC-ul reciclării”. Și de data aceasta, împreună cu dna învățătoare Regina Stolearenco și cu minunații învățăcei, am pășit cu dreptul.

Încă de la bun început, de cum am ajuns pe meleagurile reciclării, am cercetat cu de-amănuntul ca să știm cu ce se mănâncă de fapt reciclarea. Deci, în scurt timp, am elaborat o definiție a reciclării care a satisfăcut toată lumea.

Apoi am descoperit care sunt cele mai importante materiale reciclabile și le-am împărțit în 7 categorii. Iată care sunt ele: 1. Sticle și recipiente de plastic; 2. Hârtie și carton; 3. Materiale feroase și neferoase; 4. Produse din bumbac; 5. Recipiente din sticlă; 6. Baterii consumate sau uzate; 7. Electronice și electrocasnice.

Încetul cu încetul, lăsându-ne absorbiți de activitatea noastră, am aflat că unele materiale nu se reciclează deloc. De exemplu, cutiile de vopsea goale, lac de unghii, solvenții, folia cu bule, obiecte din ceramică și porțelan, oglinda, cutiile de pizza.

După aceasta am observat că beneficiile reciclării sunt enorme. De la protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării aerului și a apei, până la economisirea energiei și protejarea sănătății noastre și a celorlalți membri ai comunității, ba chiar reduce consumul de resurse naturale.

Aceste descoperiri ne-au uimit foarte mult, dar și ne-au intrigat puțin. De ce? Fiindcă a apărut o întrebare care cam ne-a pus pe gânduri. Dacă se cunoaște despre acest proces al reciclării, beneficiile pe care la aduce cu sine, de ce totuși se ajunge la mormane de gunoaie? Am încercat să deslușim care ar fi motivul. Și ce credeți că am constatat? Fapt pe care l-am constatat a fost că lumea nu cunoaște despre procesul reciclării și avantajele lui. Sau cunosc, dar nu știe cum se sortează corect materialele pentru reciclare. Sau unor oameni chiar nu le pasă deloc. Aceasta ne-a întristat mult.

Așadar, ne-am înarmat cu multă răbdare și am căutat soluții. Astfel, am găsit metodele cum se reciclează corect și care sunt pașii premergători care trebuie întreprinși pentru a se realiza procesul reciclării. Vă facem și vouă cunoscuți acești pași.

Iată care sunt pașii: primul pas este că pentru a colecta corect materialele, este nevoie să știm dacă se poate recicla sau nu. Apoi, următorul pas constă în a pune materialele în recipientele sau tomberoanele de colectare selectivă pe categorii, pentru a fi ulterior transportate la centrele de reciclare unde vor fi eficient valorificate. Acești pași sunt foarte simpli și ușor de făcut. Este nevoie doar de puțină inițiativă și o mare dorință.

Pentru a ne însuși bine deprinderile necesare și ca să le arătăm și altora, am simulat un proces de sortare și colectare a materialelor reciclabile. Acest lucru ne-a reamintit cât important este să reciclăm corect.

Înainte de a face o pauză ca să ne destindem un pic, fiindcă am obosit puțin, am notat pe hârtie toate descoperirile făcute și le-am prezentat întregului grup. După care a urmat momentul mult așteptat – odihna bine meritată. Am decis să facem un popas ca să ne adunăm puterile pentru următoare activitate-expediție.

La acest popas, am compus și recitat poezii despre reciclare, natură, materiale reciclabile etc., fiindcă doar la acestea ne-au fost gândurile. Cu siguranță, nu am uitat să presărăm printre versurile poeziilor și câte un îndemn la acțiune. Tot la acest popas am confecționat diferite obiecte din materiale reciclabile, precum floricele din capace de plastic, un roboțel din butelii de plastic, suport din conserve pentru pixuri și creioane.

După acest popas scurt, am pornit din nou spre o nouă expediție, care se numește „Din nou la drum”. Interesantă direcție, nu-i așa? Nici noi nu știm prea multe, dar vom afla și vă vom povesti și vouă.