miercuri, 28 februarie 2024

Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte

 


Natalia Sofroni, șef, Biblioteca „Traian”

 

„Mi-ar fi plăcut să fiu cuvânt –

Cuvântul potrivit la locul potrivit.”

Vasile Romanciuc

Opera marelui scriitor, omului de înaltă cultură Vasile Romanciuc a reunit elevii clasei a II-a ,,A”, învățătoare Ceban Ana de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Traian” într-o întâlnire de suflet cu autorul, în cadrul atelierului de lectură „Caleidoscopul literar”. Timp de o oră biblioteca s-a transformat într-un adevărat „paradis”, unde au răsunat cele mai îndrăgite cântece, cuvinte frumoase și poezii din creația îndrăgitului scriitor Vasile Romanciuc. Scriitorul și-a exprimat plăcerea întâlnirii cu copiii, a recitat din creația sa, a vorbit despre motivație, despre importanța lecturii și a bibliotecii în viața omului.

Se poate spune cu încredere deplină că, după Grigore Vieru, Vasile Romanciuc este cel mai important poet, cu o evoluție sigură și clară, un adevărat maestru al cuvântului scris. Nu întâmplător, de-a lungul anilor, majoritatea volumelor semnate de autor sunt apreciate de către diverse instituții la justa lor valoare.

În cadrul întâlnirii, participanți curioși au aflat tainele scriitorului, despre copilăria sa, cât și despre pasiunea sa de a scrie poezii. Discuțiile au început sub semnul unei curiozități inteligente ale copiilor față de activitatea poetului. În conversația înflăcărată care s-a aprins între autor și tinerii cititori au fost înregistrate cele mai ingenioase întrebări: ,„Ce sentimente aveți atunci când citiți propriile poezii?; „Ați făcut năzbâtii în copilărie?”; „Ce va inspirat să fiți poet?”; „Cât timp vă i-a să scrieți o carte?”.

Întâlnirilea cu Vasile Romanciuc a fost cu adevărat un eveniment de valoroare în care participanții au interacționat direct cu autorul și au dobândit o înțelegere mai profundă a procesului de creație literară și a motivațiilor din spatele scrierilor. Scriitorul a împărtășit diverse perspective și experiențe de viață cu elevii, promovând astfel înțelegerea și aprecierea diversității culturale și sociale.

De asemenea, întâlnirea cu Vasile Romanciuc a reprezentat o modalitate eficientă de a încuraja pasiunea pentru literatură și de a sprijini dezvoltarea abilităților de comunicare și creativitate în rândul elevilor.

Vasile Romanciuc pune în valoare în poezia pentru copii dragostea pentru părinți, bunici, învățători, lectură și carte:

Nicio stea, nicio stea

Nu e ca măicuţa mea –

Steaua-n ceruri e frumoasă,

Mama e cu mine-acasă,

Mama mea,

Steaua mea,

Lumina mea...

(Cântec pentru mama)

 

Bună-bunicuța noastră,

Doar un lucru te-am ruga:

Nu ne da nicio vacanță

Cât suntem la școala ta!

 (Bunica)

 

Peste ani, ce mult aș vrea,

Dragi părinţi de carte,

Să vă-napoiez din ea

Cel puţin o parte ...

(Învățătorii)

Creația marelui poet Vasile Romanciuc se impune printr-un mesaj simplu, sensibil, etic, concret, clar pentru toate categoriile de cititori. Prin poezia sa, autorul se afirmă ca un poet cu demnitate, inteligent, cu simțul responsabilității față de valorile morale, sensibilizând astfel și înălțând cititorul pe culmile tezaurului spiritual.

Arcadie Suceveanu spunea: „Vasile Romanciuc are ceva din oţelul de Damasc: sub aparenta-i elasticitate se ascunde rezistenţa și fermitatea unui caracter integru, niciodată dispus la trucări sau concesii. Sub pletele-I lungi de haiduc întârziat, rătăcit în lumea orașului, sub mustaţa-I subminată de agresivitatea firelor cărunte se ascunde chipul unui om de o blajinătate „moldovenească”, de o cumsecădenie dezarmantă, ferm și decis când i-o cer împrejurările, în a cărui preajmă descoperi, surprins, că în această lume atât de degradată și viciată mai există, totuși, sufl ete nepervertite, demnitate netrucată, omenie dezinteresată…”.

În cadrul acestei frumoase întâlniri s-a demonstrate încă o data că țara noastră are viitor, având niște copii atât de bravi, având scriitori atât de talentați, având învățători atât de profesioniști și dedicați profesiei, având biblioteci care adună toate aceste „comori” grămăjoară!

La eveniment au participat în format online și elevii clasei a III-a ,,A” de la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, România, învățătoare Carmen Manole și Gabriela Biserica.

Poetul a rămas plăcut impresionat de întâlnire, de poeziile recitate cu atâta pasiune şi emoţii. Am fi vrut să oprim clipa frumoasă, timpul în loc pentru a ne putea sătura de atâta bunătate şi splendoare, fiindcă poezia poetului V.Romanicuc este un foc care se aprinde în sufletul omului. Acest foc arde, încălzește și luminează!

Ne-am despărţit de dragul poet cu speranţa că ne vom revedea cât mai curând, fiindcă Oamenii cu literă mare, personalităţile, poeţii şi scriitorii trebuiesc cinstiţi şi veneraţi atâta timp cât sunt în viaţă! Ne rugăm de sănătate şi mai aşteptăm şi alte întâlniri frumoase cu îndrăgitul poet Vasile Romanciuc, care ne îndeamnă să iubim tot ce este mai sfânt pe acest pământ: patria,baştina,neamul, graiul:„Să-ţi fie–atât de drag cuvântul, / Încât atunci când îl rosteşti, / Să crezi că însuşi Eminescu / Ascultă CE şi CUM vorbeşti…” sau „…Fraţilor rămâneţi fraţi / într-o ţară, înttr-un nume, / Că suntem puţini pe lume…/ Asta v-o doresc anume - / fraţilor rămâneţi fraţi…

Mulțumim drag scriitor, Vasile Romanciuc pentru creația deosebită, melodioasă, ludică și educativă care merită să fie citită acasă împreună cu familia, la școală, la bibliotecă.